De la 50-100 de oameni si pana la o natiune intreaga. Liderul cu zona de actiune de mici dimensiuni nu prea are cum sa-si imagineze magnitudinea gestiunii unui stat. Insa un punct de pornire sta in conturarea unei viziuni si in definirea actiunilor care sa duca la implinirea ei. Lorand (Boti) Balint spune ca un numar de proiecte nationale ar putea oferi romanilor miza de care au nevoie pentru a scapa de sindromul nepasarii civice.
Liderii din Romania: inexistenti, plecati sau ascunsi?
Exista lideri in Romania. In multe domenii. In sport, in antreprenoriat, in management, in muzica, in voluntariat.
Discutia care se poarta astazi este despre un alt fel de leadership – leadership al maselor. Una este sa inspiri si sa conduci un grup de 50-100 de oameni, alta este 1.000 si alta este sa fii liderul unei natiuni in timp ce navighezi prin tot ce inseamna administrativul si politicul unei tari.
Sunt multe cauze. Principala cauza este sistemul educatiei din Romania – astfel de lideri se ivesc in ciuda educatiei, in niciun caz datorita educatiei formale primite.
S-a ras de incercarile de organizare cu Google Doc-uri si grupuri de Facebook. O alternativa fezabila?
Se vor ocupa cei care vor dori si vor fi capabili sa-si asume un rol de lider. Daca au ce le trebuie si isi doresc sa faca pasul, o vor face foarte natural si eficient. Contextul ii ajuta. Daca au nevoie de sprijin, sa stea acasa. Ce ii asteapta in sistem este de 1 miliard de ori mai greu si contextul pentru reforme nu le va mai fi asa favorabil.
Daca ti s-ar pune "stampila" de lider
Nimeni nu are cum sa-ti puna stampila de lider.
Nu ma vad intr-o astfel de postura, dar cred ca ne-ar trebui cateva proiecte nationale care sa le dea un scop romanilor, o miza pentru care sa lupte. Leaderul trebuie sa aiba o viziune pentru Romania si cateva proiecte care sa fie inspirate din aceasta viziune.
Ce tip de campanie ar ajuta societatea civila
Nu m-a preocupat subiectul, asa ca ma abtin.