[Coordonatele liderilor] Stefan Chiritescu: Confundam leadership-ul cu vizibilitatea, dar ignoram partea cea mai importanta - valoarea si competenta profesionala demonstrate constant

[Coordonatele liderilor] Stefan Chiritescu: Confundam leadership-ul cu vizibilitatea, dar ignoram partea cea mai importanta - valoarea si competenta profesionala demonstrate constant

Stefan Chiritescu e de parere ca liderii civici nu exista, din simplul motiv nimeni nu i-a ajutat sa se formeze. Exceptii de leadership gasim prin diverse domenii, dar de ce s-ar inhama ei sa aduca pe calea cea dreapta un sistem corupt aflat in fruntea unei societati mai degraba inerte din punct de vedere civic?

Iar toate propunerile de viitori candidati la functiile publice din ultimele zile - presupusii noi lideri - sunt facute din auzite si vazute; popularitatea e echivalata in mod eronat cu competentele. Ori un om preocupat de performantele si specializarea lui nu petrece mult timp gandindu-se la imagine, adauga Stefan.

De punctat e si ca toata discutia asta e cu dublu tais. Caci, daca ne gasim liderii, ar putea insemna c-o sa mergem din nou la somn, precizeaza el:

Romanii au mitul salvatorului, mitul eroului: pentru unii e Ceausescu, pentru altii Hagi, pentru altii Badea, pentru altii Basescu samd. Si toti asteapta ca eroul sa le zica ce sa faca.

Ar trebui sa invatam sa participam cu adevarat la mersul cetatii, nu doar cand se intampla o tragedie. Societatea civila romaneasca functioneaza reactiv, ea amendeaza, dar nu construieste.

 

Liderii din Romania: inexistenti, plecati sau ascunsi?

In Romania avem deseori tendinta sa confundam liderii cu oamenii care vorbesc mult (de multe ori si prost) la TV, pe net sau pe la diverse conferinte. Adica noi confundam leadership-ul cu vizibilitatea, dar ignoram partea cea mai importanta: valoarea si competenta profesionala demonstrate constant. In general, oamenii care au multa treaba de facut au si mai putin timp sa-si cultive o imagine perfecta.

E plina lumea damboviteana de branduri personale lipste de continut si acum suntem exact ca in povestea cu hainele imparatului: cand te-ai uitat in strada/piata/forumuri te-ai prins ca imparatii inchipuiti sunt foarte dezbracati.

Drama noastra este ca nu am cultivat competenta ci ciupeala, vrajeala, carcoteala si caterinca. Vestea proasta este ca liderii nu s-au ascuns, ei chiar nu exista.

Sigur, exista exceptii profesionale minunate, dar care au ajuns sus dupa foarte multi ani de munca asidua si care nu sunt dispusi dupa ani de sacrificii personale sa se puna in slujba unei societati care se uita la Capatos.

 

Dezbateri si propuneri

Debarcarea lui Ponta, demisia pionului pacalici Piedone si, mai ales, propunerea presedintelui de a consulta „strada” ( ma feresc de termenul societate civila) arata insa ca politicienii aka SISTEMUL au castigat de fapt prima repriza a meciului cu o strada prea entuziasta, dar incapabila sa joace mingea.

Pentru ca politicienii stiu ca tara se uita la Capatos si isi alege liderii dupa criteriul vizibilitatii. Ironia este ca inclusiv vizibilii propusi au refuzat voalat invitatia, intarind limita propriei imposturi.

Imi pare rau, dar azi nu exista o alternativa reala la clasa politica romaneasca nici numeric si nici valoric.

Dar ar fi interesant de vazut,  intr-un film total absurd, cum Romania ar fi condusa de jurnalisti, cantareti, bloggeri si publicitari. „ Undeva in Palilula” 2 se poate numi filmul acesta.

Pe de alta parte exista bresle profesionale. Fiecare breasla profesionala are niste conducatori ( nu neaparat lideri, dar oameni cu ceva rezultate in domeniile lor). Ar fi un moment bun ca acesti conducatori sa delege niste oameni din breslele lor care sa stea un timp impreuna.

Sunt convins ca niste idei bune ar iesi din asta. Idei care apoi ar putea fi prezentate intr-o dezbatere publica si oferite apoi spre implementare partidelor.

Suntem in 2015, trebuie sa intelegem ca un sistem democratic functioneaza cu partide mai bune sau mai putin bune. Sau daca nu ne place cu democratia, punem strada sa o dea jos si o sa vedem daca e mai bine cu anarhia.

 

Gestiunea situatiei de acum

Romanii au mitul salvatorului, mitul eroului: pentru unii e Ceausescu, pentru altii Hagi, pentru altii Badea, pentru altii Basescu samd. Si toti asteapta ca eroul sa le zica ce sa faca.

Ar trebui sa invatam sa participam cu adevarat la mersul cetatii, nu doar cand se intampla o tragedie. Societatea civila romaneasca functioneaza reactiv, ea amendeaza, dar nu construieste.

Trebuie sa invatam sa construim, sa ne pese, sa citim, sa cunoastem, sa ne informam. Trebuie sa o facem fiecare dintre noi. Din pacate, nu o putem face intr-o zi.

 

Ce ai face daca ti s-ar pune "stampila" de lider?

Eu am redescoperit politica cu ocazia ultimelor alegeri prezidentiale. Si desi alegerea personala a fost un fiasco, mi-a deschis ochii si, mai ales, capul. Nu sunt un lider, dar sunt un cetatean caruia ii pasa de politica si incerc doar sa fiu rational in situatii in care lumea nu e.

 

Ce tip de campanie ar ajuta acum societatea civila

As face o campanie despre cultura civica. Avem nevoie sa invatam ce inseamna sa fii cetatean, ce inseamna o initiativa cetateneasca, cum o scrii, cum o impachetezi, cum ii aduci si pe altii langa tine, cum o popularizezi

Adica as face o campanie despre cum se poate construi un comportament civic.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune

Dictionar


Comentarii

Andrei Ropotă
acum 9 ani
"Chiar nu există." I call bullshit.


Branded


Related