[Coordonatele liderilor] Iulian Barbulescu: Liderii vor iesi, dar nu cu pistolul la tampla, ci treptat. Societatea civila are nevoie de o campanie prin care sa inteleaga ca strada si spatiul public ii apartine

[Coordonatele liderilor] Iulian Barbulescu: Liderii vor iesi, dar nu cu pistolul la tampla, ci treptat. Societatea civila are nevoie de o campanie prin care sa inteleaga ca strada si spatiul public ii apartine

Daca cineva te-ar numi "lider", care ar fi primul tau impuls? De multe ori, reactia e defensiva; ca si cum ti-ar fi prezentata o acuza. Poate te iau emotiile; cine stie ce ai facut de ai dat impresia de asa ceva? Oricum, concluzia e gresita. N-ai, domn'e, tu nicio treaba, nu esti vinovat de leadership, lucru pe care vei incerca sa-l argumentezi. Pentru ca deja ti s-a urcat presiunea la cap. Cum spune si Iulian Barbulescu:

Noi, romanii, suntem foarte panicosi si cu drobul de sare in carca. Daca cineva ne face lideri, zici ca ne injura familia. Atat de greu resimtim presiunea pe umeri.

Insa se prea poate ca unii dintre liderii pe care ii cautam cu binoclul zilele astea sa fie mai aproape de noi, dar: 1) sa refuze tonalitatea generala, aproape amenintatoare, prin care sunt chemati sa se arate; 2) sa se protejeze de instabilitatea circumstantelor actuale, in care vechea garda de politicieni si resursele lor stau la panda ca sa-si reintre in echilibrul.

 

Unde se ascund liderii din Romania?

Exista lideri in Romania, dar prea putini in politica. Orice lider prinde curaj si experienta in timp, pe masura ce i se confirma viziunea. Sunt destui lideri in comunicare, nu stau sa ii enumar acum.

Romania a trait 50 de ani in frica, iar acea trauma colectiva nu se sterge usor. Nu te poti compara cu culturi care au curajul, initiativa si cucerirea in sange de sute de ani.

Nu se ascund, sunt acolo in piata, pe Facebook. Si vor fi din ce in ce mai vizibili. Dar nu sunt idioti. Majoritatea sunt constienti ce inseamna expunerea individuala la masinaria de manipulare politica prin care se apara pseudo-alesii nostri.

Tema liderilor este, insa, una falsa. Sa gasesti intr-o zi liderii a 19 milioane de oameni care sa contrabalanseze ce au gresit cateva mii de oameni vreo 26 de ani este o gluma proasta.     

 

O alternativa fezabila de a centraliza propunerile publicului

Cred ca este prematur sa avem o lista fezabila de viitori candidati. Oamenii trebuie sa ia asta in calcul, sa se gandeasca cum ar fi, sa discute despre asta, dar nu se face ceva atat de important pe genunchi.

De aceea, va dura pana sa gasim o lista cu care sa fie macar o parte din Piata de acord. Este naiv sa ne imaginam ca vom rezolva insa aceasta problema acum.

Util este sa existe un partener de dialog intre Piata si politicieni. Si deja se contureaza in ONG-uri. Cred ca oamenii din strada au nevoie de masuri reale, cu efect pe termen lung. Nu carpeli superficiale. Au nevoie ca politicienii sa isi faca job-ul, nu sa il faca cetatenii pentru ei.  

 

Ce ai face in momentul asta daca ti s-ar pune "stampila" de lider? 

Daca mi s-ar pune stampila de lider, as incerca sa ma relaxez si sa ma gandesc ca e doar o stampila.

Noi, romanii, suntem foarte panicosi si cu drobul de sare in carca. Daca cineva ne face lideri, zici ca ne injura familia. Atat de greu resimtim presiunea pe umeri.

Daca as primi eu stampila asta, m-as asigura ca ce vorbesc de acum incolo ii reprezinta si pe cei din jur si le aduce si lor ceva, nu doar mie. Adica as amesteca viziunea mea cu a lor si m-as lupta pentru ea. Asta face un lider daca vrea sa ramana ceva timp in acea pozitie.

Concret, ce descoperim din 2012 incoace este, de fapt, ceva foarte banal. Democratie. Strada e a noastra. A cetatenilor. Nu e nimic spectaculos in asta.

Ce e spectaculos in sensul prost este ca unii au refuzat si inca refuza sa inteleaga. Dar pot recupera. Mai ales domnul Calimente si compania. Poate ia „Principele” de Machiavelli si invata ca o cetate nu se poate conduce mult timp fara un popor multumit. 

 

O campanie care ar ajuta acum societatea civila

O promotie la dreptate si bun simt. Daca iei doua kile de bune maniere, castigi niste constiinta.

Liderii vor iesi, dar nu cu pistolul la tampla, ci treptat. Societatea civila are nevoie de o campanie prin care sa inteleaga ca strada si spatiul public ii apartine.

Ei sunt angajatii nostri, nu noi ai lor. Si trebuie sa ne spuna cum ne cheltuie banii pe care ii platim in zeci de impozite. Oricum, mult CSR se face pentru greenwashing.

Cine dracu vrea milioane de oameni inteligenti, invatati sa conteste si sa gandeasca? Isi fac oamenii singuri campanii intre ei, nu au nevoie de un outdoor cu layout facut in Corel `94. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Branduri

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related