Nu stam prea bine cu timpul. Daca nu ati aflat, presedintele Iohannis a lansat un apel in aceasta seara, in jurul orei 19.00. Mai multi reprezentanti ai societatii civile sunt chemati sa participe la o sesiune de consultari ce va avea loc maine. Anume, oameni veniti din partea coalitiilor de ONG-uri "cu larga recunoastere publica", dar si manifestanti cu "un grad ridicat de reprezentativitate pentru miscarile civice din ultimele zile". Pe acestia din urma, tot societatea civila ii are de ales; numele lor trebuie inaintate pe adresa [email protected] in aceasta seara pana la ora 24.00.
Pentru ca oamenii se stiu pe ei, ii stiu si pe cei de langa ei, astfel ca pot decide cine e in masura sa stea la discutii coerente cu presedintele tarii. Nu?
Pai (cu niste exceptii) nu chiar. Atat de "nu chiar" ca riscam sa respectam, vrand-nevrand, principiul "merge si-asa". Cum se vor decide ulterior participantii acestei intalniri, ramane de vazut si de aflat.
Intre timp, pe un termen ceva mai lung decat cateva ore, ne-ar putea ajuta urmatorul instrument: platforma islandeza Your Priorities, al carei fondator, Gunnar Grimsson, a si fost prezent la Bucuresti in acest an.
Initiatorii grupurilor de discutii romanesti gazduite pe Your Priorities au fost doi la numar: Think Outside The Box si Coruptia ucide.
Fiecare a deschis, fara sa stie in prealabil, cate un grup unde oricine poate propune, dezbate si vota diverse masuri si oameni in mod transparent si ceva mai organizat decat in Google Doc-uri si grupuri de Facebook.
Afland unii de ceilalti, cei de la Coruptia ucide ne trimit spre grupul TOTB, deschis AICI.
Dintre ideile sustinute si aflate in dezbatere pe platforma:
Inlaturarea imunitatii oficialilor acuzati de fapte penale
Protestatarii romani sunt de parere ca inlaturarea imunitatii oficialilor acuzati de fapte penale impiedica fuga de raspundere in fata legii.
"Imunitatea are un anumit rost", spune userul Andrei Paraschiv. "O persoana fiind publica e cunoscuta si oricand poate veni altcineva si depune o plangere impotriva ei chiar daca acuzele ce i se aduc sunt complet fictive. Inlaturarea totala a imunitatii ar putea incarca si mai mult procurorii".
In replica intervine Radu Nantu: "Referitor la imunitatea necesara, argumentul ca imunitatea este necesara pentru a preveni acuzatiile nefondate este valida, dar trebuie aplicata universal, nu doar pentru demnitari. Prin acelasi principiu, orice persoana poate fi acuzata nefondat, deci s-ar putea bucura de principiul imunitatii.
Justitia trebuie sa fie bazata pe fapte. Imunitatea nu trebuie sa scuteasca pe nimeni de la actul de a fi cercetat. In urma cercetarilor se stabileste vina. Cu o justitie functionala, activitatea de demnitar nu va fi perturbata".
Reducerea numarului de parlamentari
In acest moment, Romania are 588 de parlamentari, peste media europeana. La referendumul din 2009, validat de Curtea Constitutionala, 88,84% dintre participanti au votat pentru reducerea numarului de parlamentari la 300, iar 77,78% din alegatori (6.740.213 de cetateni) s-au pronuntat in favoarea Parlamentului unicameral. In 2015, a fost depus un proiect de lege pentru reducerea numarului de parlamentari la 380.
Victor Ghioca posteaza in acest "thread" de dezbatere: "133 de parlamentari. Numarul mediu de locuitori per parlamentar in statele lumii, conform Uniunii inter-parlamentare, este de 146.000. Raportat la populatia Romaniei ar iesi un numar de 133. Noi cerem 300 fata de actualul 588. De ce nu cerem jumatate, adica 150 ? De ce avem nevoie de 300 ? Oare trebuie IARASI sa compensam numarul de parlamentari care sforaie in plen sau care chiulesc, prin cantitate?".
Impozitarea BOR si sistarea suprafinantarii publice
Protestatarii cer ”investigarea si transparentizarea fiscala a Bisericii Ortodoxe Romane, stoparea alocarilor bugetare excesive pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului si a bisericilor in general si redirectionarea acestor bani catre serviciile publice si sociale.” (Sursa: Viitorul are autor #Colectiv)
"Nu doar a BOR ci a tuturor cultelor", spune Cristina Roman. "Banii publici se impart in functie de procentul votantilor adepti. De aceea primesc toate religiile procentul cuvenit. Vezi aici".