Stiti legendele alea "de Bucuresti" care se raspandesc cu viteza sunetului? Pe care fiecare le stie de la un prieten care le stie de la un alt prieten, care le stie de la matusa varului de-al treilea? Intamplari despre care poti sa juri ca-s adevarate, dar nu le-ai trait pe pielea ta niciodata? Genul asta de povesti nescrise si neasumate, originate in peisajul urban, sunt cautate de oamenii care au pornit Shushanele.
Initiativa apartine lui Mihnea Mihalache-Fiastru care si-a adunat o mana de prieteni alaturi de care sa porneasca un webseries despre legendele care dau culoare Bucurestiului - mai exact, Beti, Miruna si Ana de la Black Horse Mansion. Echipa a lansat ieri primul episod al seriei, de vizionat mai jos.
Mihnea ne-a precizat ca proiectul nu este gandit doar pentru publicul roman, caci avem destule lucruri de transmis si in afara:
"Aceste povesti despre oras vor fi facute in asa fel incat sa functioneze pe doua straturi: unul local, despre Bucuresti, si unul international - in care publicul, care se uita la episoadele noastre subtitrate, va avea senzatia ca urmareste un serial de mix de fictiune cu non-fictiune despre un oras universal si povestile lui".
Si acum, o sa-l lasam pe Mihnea sa ne povesteasca mai multe:
Oamenii din spatele proiectului
Mihnea Mihalache-Fiastru, fost jurnalist, autor de texte si eseuri din anul 2001 si pana in prezent, impreuna cu Black Horse Mansion adica Beti, Miruna si Ana, toate trei absolvente UNATC (sectia Comunicare Audiovizuala aka scenaristica).
BHM (n.r. – Black Horse Mansion) s-a nascut cu doi ani in urma, cand fetele si-au abandonat joburile 9 to 5 si au inceput sa videografieze tot ce le-a iesit in cale: Creative Mornings, party-uri, workshop-uri, piese de teatru si tot felul de chestii corporate.
Cum s-a nascut ideea?
Ne-am intalnit cu totii, le-am spus ideea proiectului si imediat au fost de acord sa intre in el. Ulterior, s-au mai adaugat proiectului Oana Dorobantu pentru social media, Horia Baldea pentru sound design si Maria Guta care a facut logo-ul.
Shushanele este un proiect de antropologie, video art si mistery. A fost ideea mea, (Mihnea), e un proces continuu care face parte din modul meu de a functiona, un vis despre locurile in care traiesc si prin care ajung si semnificatia lor.
Am inceput sa dezvolt conceptul care astazi se numeste „shushanele” cand aveam 4-5 ani si mergeam cu tata prin oras, prin parcurile Tineretului (Pionierilor, la momentul respectiv) si Carol.
Pe drum, el imi povestea ce se intampla prin diferite locuri si ce fusese mai demult pe o parte sau pe cealalta, iar cu timpul am inceput sa pun si eu intrebari despre constructii si locuri.
Asta fac si acum, cand merg in alt oras sau in alte tari, ascult povestile nescrise, intreb despre oras. Asa am crescut, asa am inceput sa scriu si, acum, sa fac video.
De la idee la implementare
La inceputul verii trecute, am lansat primul meu proiect de content video, P’afara.
Este vorba despre un proiect de antropologie si cultura oraseneasca in care am filmat toate strandurile din Bucuresti, dar care exploreaza o alta zona a societatii, intr-un mod diferit.
Imediat mi-am dat seama ca exista o directie de alta amploare, pe care vreau sa o dezvolt, aceea a povestilor despre oras. Mi-am imaginat-o cumva estetic, voiam mai mult video art, interventii, fx-uri.
Atunci i-am scris Mirunei de la Black Horse Mansion si i-am spus: “Vreau sa fac ceva, am nevoie de voi”.
Prima data am vorbit despre “Shushanele” in iulie. La momentul respectiv nu stiam ca noul proiect urma sa se numeasca “Shushanele”. Am inceput colaborarea cand am filmat ultimele stranduri pentru P’afara, iar in septembrie ne-am intalnit in formula completa si am inceput sa filmam shushanele.
Nu a durat mult, am ales un subiect, am facut documentarea, apoi am mers pe firul povestii.
We're dropping hint #2 about next week's episode. Have you figured it yet? #series #Romania #YouTube #architecture pic.twitter.com/OHGgzPIhPp
— Susanele Web Series (@Susanele_) 16 octombrie 2015
De ce video?
Pentru ca am considerat ca acest tip de naratiune si informatii trebuie prezentate acum. Scriu despre oras si despre partea lui necunoscuta de 14 ani. Acum am vrut sa filmez aceste povesti. In viitor, cine stie?!
Cred ca impreuna putem sa ducem povestile la o formula prin care ele sa se bucure de valoarea si audienta pe care le merita.
Naming
Sincer, a-nceput cand am zis ca vad mult „s” in titlu. Fetele au zis s-o dam pe turcisme, am cautat cuvinte de origine turca pe Google si ne-a placut „susanea” cu tot ce-nseamna ea. Shushanelele sunt spectacole artistice de calitate indoielnica, realizate ad-hoc; noi glumim cu publicul, dar povestile sunt pe bune.
Public tinta
Webseries-ul “Shushanele” se adreseaza unui public roman si strain de toate varstele, rafinat si care e dornic sa consume entertainment de calitate. Si care sa stea pe internet, evident.
Aceste povesti despre oras vor fi facute in asa fel incat sa functioneze pe doua straturi: unul local, despre Bucuresti, si unul international - in care publicul, care se uita la episoadele noastre subtitrate, va avea senzatia ca urmareste un serial de mix de fictiune cu non-fictiune despre un oras universal si povestile lui.
Teaser pentru primul episod din Shushanele
Personaje si povesti
Exista pareri cum ca “Shushanele” sunt niste video-uri despre mituri urbane, pe de-o parte, sau un proiect de tipul “Humans of Bucharest”, pe de alta parte. In realitate nu este nici una, nici cealalta.
“Shushanele” e un webseries despre povesti orfane, neasumate si nescrise pana acum de nimeni, dar despre care oamenii au auzit si despre care vor sa povesteasca.
Acesti oameni sunt ca niste actori. Cand spunem “actori”, ne referim la ambele sensuri ale termenului, socio-antropologic, pentru ca sunt niste oameni care au trait si participat la realitatea povestilor noastre, sunt si actori in episoade, pentru ca “Shushanele” e si-un pic de fictiune. Povesti. Adevarate, false, nici noi nu stim.
Impreuna, intreaga echipa si povestitorii nostri suntem realizatorii si personajele.
Sunt povesti pe care le-am cules in aproape 30 de ani, de la oameni din diferite generatii. Le-a venit momentul sa iasa la suprafata. Incercam o rescriere a continutului si istoriei locurilor in care oamenii de la noi din oras traiesc si despre care, de multe ori, nu stiu mai nimic.
Asteptati-va la inedit si necunoscut.
Planuri de viitor
Deocamdata, scopul nostru este ca povestile sa se coaguleze intr-un produs asa cum noi ni l-am planificat si ne dorim ca cei care ne urmaresc sa se distreze la fel de mult ca noi.