22 de autori deschid drumul unei noi generatii de jurnalisti

22 de autori deschid drumul unei noi generatii de jurnalisti

Competita Premiile Superscrieri organizata de Fundatia Friends for Friends implineste anul asta cinci ani, asa ca responsabilii cu "premiile Pulitzer de Romania" au marcat momentul si au adunat toate scrierile creative care au castigat de-a lungul timpului in cadrul concursului. 22 de autori de nonfictiuni au fost inclusi intr-un volum care cuprinde 24 de povesti bine scrise, felii de viata care te trimit in mijlocul lumilor explorate de jurnalisti. Evenimentul de lansare a avut loc la Art Yourself Gallery si a adunat specialisti din industrie si entuziasti ai genului.


Povestile ne duc mai departe si sunt, poate, cel mai puternic liant social, asa ca bucatile de realitate adunate in carte sunt mici universuri care ne pot invata atat despre altii, cat si despre noi insine. Procesul din spatele scrierii unui text de jurnalism narativ e migalos si consumator de resurse de toate felurile, dar de cele mai multe ori „bucataria jurnalistica” ramane ascunsa de ochii publicului. 

Pentru a scoate la lumina acest proces, oamenii de la Fundatia Friends for Friends au decis sa expuna in cadrul evenimentului si ciorne sau fragmente de documentare si de ganduri pe care autorii le-au luat de pe teren.


O plimbare prin camerele galeriei si puteai vedea panouri de pluta de care erau prinse cu pioneze file din carnetelele cu notite, ciorne sau alte materiale. Experienta era completata de imagini video pe care vizitatorii le puteau vedea pe tablete sau bucati audio inregistrate de reporteri.


Toate astea te aduceau mai aproape de textele pe care le-ai citit. Totul devenea mai palpabil cand vedeai schema de organizare a surselor pentru textul "Echilibru" de Oana Sandu, citeai cu greu notitele scrise grabit de Lina Vdovii sau iti puneai castile si auzeai cum Radu Ciorniciuc discuta despre cumpararea unui cal.

Un fel de immersive storytelling care iti arata cum s-au nascut si cum au evoluat ideile textelor si ce a insemnat munca de documentare din spatele povestilor publicate.

Sorin Tranca, prezent la eveniment, a spus ca ideea cu ciornele provine din 2011, cand FFFF a pus pe picioare proiectul Ciorne 1.0. Proiectul expozitional Ciorne, in care publicului i se dezvaluiau bucati din procesul de creatie a unor initiative din domenii variate (publicitate, design, business, arhitectura etc) a avut parte si de o a doua editie, in 2013 (si ultima, de altfel). Prin evenimentul de lansare a cartii Superscrieri, s-a incercat o readaptare a ideii de atunci. 


Tranca a adaugat ca ideea nu a prins din prima si abia la a doua editie (si ultima) lumea a inceput sa fie interesata si de making-of-ul materialelor. Efortul de a le strange a fost foarte mare. Pentru a ajunge la 25 de exponate valoroase, a fost nevoie de o mobilizare substantiala – trebuie sa vorbesti cam cu 300 de oameni, dintre care sa te bage in seama 100, dintre care 50 sa caute prin lucrurile de acasa si sa poti sa ai 25 de lucruri pe care poti sa le arati.

Cele 24 de texte si 382 de pagini de carte plimba cititorii prin vietile unor personaje complexe, explica lumi care nu ne sunt usor accesibile (vezi Transnistria) si duc mai departe povestile unor oameni obisnuiti aflati in circumstante din care ar putea invata si altii. 

Textele vor sa fie un fel de busola intr-o realitate complicata in care suntem cu totii prinsi si careia incercam sa-i dam un sens. Jurnalistii au incercat sa exploreze in profunzime universul despre care au scris, sa inteleaga si sa dea mai departe informatiile si emotiile traite, dar si sa lase cititorului libertatea de a placea sau nu personajele prezentate.

Fotografiile sunt realizate de Ina Ionescu.

Cei 22 de autori prezenti in carte sunt: Attila Biro, Radu Ciorniciuc, Ioana Cirlig, Andrei Craciun, Cristian Delcea, Laurentiu Diaconu-Colintineanu, Iulian Enache, Lorena Lupu, Sintia Radu, Luiza Vasiliu, Teodora Neagu, Stefan Mako, Oana Sandu, Elena Stancu, Philip O Ceallaigh, Vlad Stoicescu, Mihnea Maruta, Tea Teodorescu, Ani Sandu, Anca Simina, Vlad Ursulean si Lina Vdovii. Unii dintre acesti autori se afla la prima aparitie in print.

Volumul Superscrieri – Drumul generatiei noastre se gaseste deja in librarii, iar cei de la Fundatia Friends for Friends vor folosi fondurile obtinute din vazari pentru crearea unui premiu special in cadrul Galei Premiilor Superscrieri 2016.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related