Despre Tea Tomescu stim ca traieste viata in Dungi, ca s-a ocupat sa faca branding tuturor cartierelor din Bucuresti, ca stie sa injure vegetarian, ca a petrecut o perioada si la IQads, ca s-a aventurat prin cateva agentii si, de-acum, am aflat ca cel mai bine tot cu freelancing-ul s-a inteles. Pe care il practica on & off de pe la varsta de 16 ani.
Iar cand s-a apucat sa lucreze strict in regim freelance, acum vreo 6 luni, Tea a descoperit noi hotare profesionale, unde ceea ce crede, ce poate si ce prefera ea conteaza foarte mult. Auzi, ce chestie. Chiar din prima saptamana, parca respira aerul altfel. Da, responsabilitatea creste. Dar, inversand un citat celebru (probabil al unui filosof sau ceva), odata cu ea, creste si puterea.
Daca se gandeste la dezavantaje, i se face dor de colegi. Care erau imediat langa, si la bucurii, si la nevoi. Dar nu s-ar mai intoarce intr-o agentie, poate doar daca ar fi una de pe afara. In Romania, ar incerca sa-si deschida un studio in schimb, unde garantat nu s-ar plictisi niciodata.
O intalnire-text cu ea mai jos:
Catre freelancing
Ma plictiseam la munca (da, ma plictiseam si lucrand chiar), nu puteam sa fac ce doream si stiam ca am potential mult mai mare. Cu o asemenea incredere in mine, am zis “bai, e timpul sa fac acest pas”. Si cu gandul ca "daca nu la 25 de ani, atunci cand?", mi-am luat inima in dinti, mi-am cumparat un laptop si am facut-o.
M-am gandit ca, daca nu gasesc destule proiecte, sa vand chestii pe net. Inca fac asta, cel mai mult imi place sa fac iconite.
Tranzitia catre freelancing 24/24
Freelancing fac de foarte mult timp. Chiar dinainte sa ma angajez, desi nu stiam exact ce vreau sa fac si, din pacate, luam si multe proiecte gratis. Cu timpul, lucrurile s-au schimbat.
Freelancing 24/24 fac de vreo jumatate de an, iar tranzitia a fost foarte ok.
M-am simtit minunat din prima saptamana si chiar mi-am facut un program strict, desi nu aveam atat de multe proiecte incat sa-mi umple cateva ore pe zi. Ma trezeam de dimineata, ma culcam... oricand puteam! Si in rest, daca nu lucram, faceam learning. Mult. M-am abonat chiar si la Skillshare o perioada.
Viata de angajat de cand esti freelancer
Discutiile cu clientii, parerile mele, programul flexibil, organizarea - toate sunt lucruri care conteaza acum si de care se poate tine cont. Pot sa fac lucruri care imi plac mai mult. Pe cand, ca angajat, ma simteam ca un simplu om care nu are absolut nicio idee la ce lucreaza si pentru ce lucreaza; si totul era ca intr-una din melodiile lui Macanache.
Jobul unde ai invatat cel mai mult
De cand fac freelance am evoluat cel mai bine. E mai greu sa obtin feedback din partea designerilor mai experimentati, ce-i drept, dar nici in agentie nu era foarte usor pentru ca toata lumea era haosata. Si cele mai multe feedback-uri veneau direct de la client. Nu prea aveai ce invata in cazul asta. Decat ce sa nu faci cand vei lucra direct cu clientul.
Ai fi interesata sa-ti formezi un studio propriu?
De ce nu? Daca merg tot mai bine proiectele si vin tot mai multe, la un moment dat ma pot gandi si la aceasta idee. Stiu deja cativa oameni cu care mi-as dori si as fi super-entuziasmata sa lucrez iar, pe care poate as reusi sa-i reunesc in acest studio. Am putea lua ca echipa si mai multe proiecte si am avea cu totii mult mai multe de invatat.
Te-ai intoarce in postura de angajat?
Nu stiu sigur daca as mai vrea sa ma angajez. Cred ca trebuie sa fie o agentie cu super proiecte care sa ma atraga si sa simt din prima ca “that’s the one!”. Mai mult ca sigur, urmatoarea agentie ar trebui sa nu fie din Romania pentru ca noi chiar suntem cu 50 de ani in urma. Sigur, exista si cateva exceptii... una dintre agentiile cu care lucrez acum, de exemplu.
Erau misto oamenii pe care i-am intalnit in agentii. Oamenii pe care i-am cunoscut si cu care m-am inteles atat de bine. Suna siropos, dar pentru ei m-as intoarce.
Daily UI Elements - Weather Widget
Daily UI Elements - Dandelion Login Form
O zi "la munca" pentru tine
Am o ora de trezire fixa, cu asta ma ajuta si catelul. Ma plimb cu el jumatate de ora - o ora si ma intorc. E ca si cum am mers pana la birou. Imi fac lista cu treburile de pe ziua respectiva, ma organizez si de obicei fac lucrul asta in timp ce iau micul dejun.
Lucrez, imi iau pauza de masa, ies iar putin, lucrez iar pana seara, mai ies inca o data si daca am de lucru si noaptea, continui. Pauzele sunt super importante pentru mine si incerc sa tin cont de ele.
Cred ca de fapt cheia succesului sa n-o iei razna e sa-ti imaginezi ca inca mergi la munca. Si sa nu amesteci treburile pentru ca nu vrei sa-ti transformi viata intr-o salata de boeuf.
Prejudecati
Cel mai greu in tranzitia asta cred ca a fost sa-i ascult pe ceilalti. Cumva, de-a lungul timpului, mi-am format un scut si fac tot cum cred eu mai bine. S-au zis lucrurile care se zic de obicei: “n-o sa reusesti”, “o sa te angajezi iar”, “nu-i de tine, nu te descurci”, “eu n-am putut, n-o sa poti nici tu”. Asta ultima, nu inteleg cum vine, n-am vazut un om care sa nu poata sa faca ceva daca vrea si ii place.
Avantaje si dezavantaje in freelancing pentru creativi
Cred ca cel mai mare dezavantaj in freelancing e ca nu ai colegi. Trebuie oarecum sa stii mai multe decat inainte cand lucrai, sa stii putin de client service, putin de strategie, putin de contabilitate… Si, in afara de asta, nu prea ai cu cine sa-ti bei cafeaua la o barfa in fata blocului.
Mai exista problema de organizare; la un moment dat te poti trezi ca ai luat prea multe proiecte si ca nu mai ai timp de nimic.
Avantaje, insa, pot sa enumar mai multe: esti propriul sef, iei (aproape) ce proiecte vrei, ai modul tau de lucru, poti lucra de oriunde, poti sa-ti dai oricand “demisia” si sa revii la “normal”.
Primul tau proiect ca freelancer
A fost la 16 ani. Parca atat aveam. Am avut de facut un logo pentru o casa de productie de film - 4 proof film. Eram in perioada in care parca vroiam sa dau la regie, dar parca voiam sa ma fac fotograf. Trebuia sa-mi dau seama din prima ca graphic design-ul e viata mea.
Relatia directa cu clientii
De multe ori e ciudat pentru ca majoritatea clientilor ma contacteaza de pe diverse site-uri, precum Dribbble, Behance, site-ul meu si e putin complicat sa-ti dai seama daca e un om de cuvant/ serios. De multe ori, pentru primele proiecte, cer un avans. Cu timpul, daca reusim sa colaboram pe termen lung, treaba devine din ce in ce mai usoara.
Imi respect mereu deadline-ul, ii tin la curent cu statusul proiectului, le arat schite. Oamenilor le place la nebunie sa vada schite.
Cum te promovezi/ cum te prezinti / cum iti atragi clientii?
Pana acum ceva timp aveam conturi pe foarte multe site-uri. Am renuntat la cateva pentru ca mi-am dat seama ca nu-mi trebuie multe: Dribbble, Behance, LinkedIn, Facebook.
Incerc sa-mi updatez mereu proiectele. Daca nu am mai pus demult proiecte pe aceste retele inseamna ca am lucrat si nu am mai avut cand. Inainte nu credeam asta, mi-am propus ca am grija sa am mereu ultimele chestii misto pe care le-am facut, de care sunt si entuziasmata.
Si mi-e greu sa aleg chestii misto pentru ca inca n-am ajuns la stadiul in care sa fiu indeajuns de multumita de ceea ce fac.
Freelancer proaspat iesit din facultate
Chiar cred ca e important sa lucrezi o perioada, oricat de scurta, oriunde. In special daca tu esti o persoana creativa si iti gasesti un job intr-un domeniu plictisitor. Cand vei prinde primul proiect freelance pe ce iti place tie sa faci - atunci iti vei da seama ca trebuie sa lasi totul in urma si mergi pe cont propriu. De la aceasta idee pana la a face pasul gigantic pe freelance apare un drum plin de stereotipuri si de frici. Cred ca multe din piedici le pun chiar parintii care stiu ei ca cel mai bine copilul lor ar trebui sa fie doctor, psiholog, avocat…
Unigrid Flat Product Management Icons
Ce ai face diferit daca ai lua-o de la cap?
As fi vrut sa stiu exact ce vreau sa fac din momentul primului meu proiect pe freelance. Si sa evoluez mai repede. Cred ca am pierdut timpul cu lucruri care nu mi-au fost necesare.