[Salut, sunt freelancer] Giorge Roman: Principalul avantaj e libertatea de a crea in jurul tau un mediu creativ si lipsit de stres, ceea ce lipseste din multe agentii

[Salut, sunt freelancer] Giorge Roman: Principalul avantaj e libertatea de a crea in jurul tau un mediu creativ si lipsit de stres, ceea ce lipseste din multe agentii

Niste minunati sunt oamenii astia nelinistiti. Si mai misto e paleta de motive care-i poate nelinisti. Uite, de exemplu, Giorge Roman e un ilustrator/designer/art director pe care nu l-a linistit deloc stabilitatea capatata in postura de angajat. 

Giorge lucra la primul proiect in regim freelance cand avea 17 ani. Angajatorii stiau ca are 19 ani, ca trebuia sa para mai trecut prin viata. 

Nu stia nimic despre nimic, dar a invatat tot ce trebuia in cateva zile. Cu banii castigati, si-a luat primul telefon si a plecat la mare. 

Dar chiar si el, pornit cu dreptul pe ruta freelance din liceu, a trecut prin cateva locuri de munca (Compas Studio, Zero Sidekick si Armada Advertising) pana sa ia clienti in mod regulat. Experiente care i-au dovedit ca habitatul asta profesional nu era de el.

Spune ca are nevoie sa-si organizeze singur continuul spatiu-timp, nu-i plac ierarhiile nici daca s-ar afla in fruntea uneia, iar luxul de a putea munci in boxeri e de nepretuit. Si, cu timpul, a invatat sa gestioneze si partea mai intunecata a freelancing-ului, despre care ne spune mai jos.

 

Plecarea din agentie

Simteam ca ma departez de ceea ce vroiam sa fac, nu am vrut ca o cariera in care am pus atat de mult timp si energie sa se transforme intr-un simplu job. Pentru mine este mai importanta calitatea decat cantitatea. Indubitabil asta vinde.

 

Tranzitia catre freelancing - pregatiri, indoieli, dificultati

Nu stiu daca o pot numi o tranzitie, e mai mult un “build up” cu cateva pauze. Lucrez ca freelancer inca de acum 7 ani, cand am inceput sa iau clienti regulat.

De atunci am avut o serie de experiente ca angajat care m-au ajutat sa imi dau seama ca nu sunt facut sa stau intr-un loc, profesional vorbind. Pe langa asta, am si o problema cu autoritatea, imi place sa fac ce vreau cand vreau, si atunci cand esti angajat este mai dificil pentru ca ai o responsabilitate fata de colegi. Plus ca e cam greu sa gasesti o agentie in care sa stai in boxeri toata ziua fara sa distragi pe cineva de la treaba.

O parte destul de mare din timpul liber o petrec perfectionandu-ma si asta nu prea imi lasa timp de indoieli. Dificultati am avut cate putin din toate, dar nimic care sa ma intoarca din drum.

 

Viata de angajat din postura de freelancer

Mereu am vazut viata de angajat ca una sedentara.

Imi place sa imi organizez singur programul, simt ca asa pot fi mai productiv si eficient.

Un alt lucru care m-a deranjat mereu a fost lipsa de spatiu. Fiind creativ, este foarte important sa ai spatiu sa lucrezi si sa nu fii interupt sau stresat, pentru ca asta poate lungi timpul de executie si inevitabil va trage in jos calitatea designului.

Black & white (2015)

 

Jobul in care ai invatat cel mai mult

Tot timpul caut sa invat lucruri noi si sa ma reformez. Ultimul job full-time mi-a oferit o experienta variata intr-un timp limitat; o experienta dureroasa, dar si placuta. Acolo simt ca am invatat cel mai mult ca angajat. De ce? M-am trezit inconjurat de o echipa de oameni carismatici si determinati, fiecare cu un bagaj de cunostinte si experiente din care simt ca am ramas si eu cu ceva.  

 

Ce zici de antreprenoriat? Ti-ai face agentie proprie?

Nu, prea multa bataie de cap, pentru mine este mai important sa ma pastrez flexibil (profesional) si sa nu ma blochez intr-un singur branch, ca advertising-ul.

Ca ilustrator/designer pot pendula intre diverse industrii/clienti, acumuland intr-un timp scurt mai multa experienta decat daca as sta lipit de scaun intr-o agentie.

Pe langa toate astea, am o mare problema cu sistemele piramidale de orice fel, nu vreau sa ma pun in fruntea nimanui, mi se pare ofensiv si contraproductiv.

2015

 

Te-ai intoarce in agentie?

Doar ca freelancer pentru urmatorul briefing :) Asa simt ca pot contribui mai mult exact acolo unde trebuie.

 

O zi de munca

Arata foarte neregulat; si asta probabil ma atrage cel mai mult. Intr-o zi oarecare, ma trezesc odata cu soarele, imi beau cafeaua, dupa care ma pun pe treaba. Daca nu fac ceva pentru un client, cel mai probabil lucrez la ceva personal. Sunt zile in care aproape ca nu ma dezlipesc de scaun, dar sunt si zile in care imi fac bagajul si aleg un loc confortabil in afara casei.

Vedere de afara

Posibila vedere in laptop

 

Prejudecati despre freelanceri in marcom

Sunt cateva lasate in urma, probabil, de alti freelanceri, dar acestea difera de la client la client. Unii cred ca iti faci treaba din pat, dar asta e cazul doar cand nu ma pot ridica de acolo. Mi s-a intamplat sa mi se ceara sa fac treaba pro bono cand nu era cazul, dar situatia nu a facut decat sa ma amuze.  

 

Avantaje si dezavantaje in freelancing pentru creativi

Avantajul este libertatea, dupa cum este specificat si in nume. Libertatea de a crea in jurul tau un mediu creativ si lipsit de stres, ceea ce lipseste din multe agentii. Un alt avantaj este posibilitatea de a avea clienti de pe tot globul.

Dezavantajele sunt clientii rau platnici si demonii personali, doua lucruri care iti pot face viata ceva mai palpitanta decat ti-ai dori.

2013

 

Primul tau proiect ca freelancer

Aveam 17 ani si aveam nevoie de bani. Am reusit sa prind un job de la o agentie mica, le-am zis angajatorilor ca am 19 ani. La interviu nu mi-au cerut niciun CV, portofoliul de graphic designer incepator a fost de ajuns.

Nu stiam nimic despre ce trebuia sa fac, dar in cateva zile am rumegat tot ce mi-a iesit in cale pe internet, am reusit sa duc la bun sfarsit proiectul si sa imi fac primii clienti multumiti. Cu banii castigati mi-am luat primul telefon si am plecat la mare. Timp in care mi-am dat seama ca asta este ceea ce vreau sa fac.

 

Relatia cu clientii – agentie vs. freelance

Ca independent, pot fi transparent si direct. Flow-ul de informatii este mai curat si timpul de executie este mai scurt pentru ca sunt scosi din context diversi intermediari.

 

Promovare. Ai spune ca stii sa te vinzi?

Chiar daca un portofoliu bine pus la punct este important, am observat mereu ca cea mai buna promovare este cea in persoana; la urma urmei, persoana face treaba. Un alt factor important este seriozitatea si profesionalismul cu care iti faci treaba, conteaza foarte mult.

As spune ca stiu sa ma vand, dar nu sunt de vanzare, doar de inchiriat :)

 

Freelancer proaspat iesit din facultate

Este important sa fii sigur pe skill-ul tau si sa nu iei joburi in care sa experimentezi pe client; nu e moral, inainte de toate.

Un incepator trebuie sa invete sa isi menajeze timpul si finantele, sunt perioade cand este seceta si va trebui sa te bazezi pe ce ai acumulat din joburi anterioare, e bine sa ai un back-up.

Nu vreau sa sperii pe nimeni, dar cateodata viata de freelancer poate deveni destul de dura, mai ales la inceput. Nopti nedormite cu stomacul gol te vor face sa regandesti directia aleasa.

Experienta din agentie este buna, dar nu absolut necesara.

 

Ce ai face diferit daca ai lua-o de la cap?

Nimic! :)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related