De pagina lui Mircea Pop dai destul de greu pe Facebook; se numeste, simplu, "Pop". De asta ma gandesc ca trebuie apreciata cu atat mai mult odata gasita, ca un trifoi cu patru foi. Mircea e ilustrator la Editura ART si, de cand se stie, picta cu oja usile din casa, consuma carioci pe oglinzi si, dupa ce desena peste tot in casa, trecea afara. Toata lumea era o panza si asa a ramas pana astazi.
Doar ca acum nu mai deseneaza peste tot, e mai selectiv cu locurile in care isi asterne imaginatia, ca doar a terminat Artele si acolo impulsurile astea se mai cizeleaza. Acum, asternuturile preferate ale ilustratiilor sale sunt cartile, apoi revistele (precum Vice, de pilda) si, ocazional, colaboreaza si cu agentii si branduri ca sa infrumuseteze cate-o bucata de comunicare, mai mica sau mai mare.
Mircea va primeste si pe profilul lui personal, unde isi posteaza lucrarile in diverse stadii ale procesului, oricum pana la varianta finala. Si mai cere feedback sau ajutor ocazional. Dar acum ramaneti pe pista asta, dam start la festinul vizual:
Primii ani de viata si de cariera
Desenam pe unde apucam, prin carti si reviste, cu oja pe usi, carioci pe oglinda, creta pe garaje de tabla ruginita samd. Apoi, pur si simplu s-a intamplat sa ma indrept spre zona asta pe plan profesional.
Primul job
Primele joburi sunt actualele joburi, sunt ilustrator/grafician la Grupul Editorial Art si mai ilustrez si pentru Vice de ceva ani.
Publicitate?
Nu as renunta la a face ilustratie de carte ca sa promovez coca cola prin agentii, dar ocazional mai fac si asta, de acasa.
Spatiul tau de lucru
E o masa simpla de IKEA, 200 lei fara transport, montare cu surubelnita, pe ea se afla un PC, un liner bun, niste creioane, o tableta grafica, un scanner, niste lucrari atarnate deasupra in care ma mai pierd cand iau o pauza, minimul necesar as putea sa zic, dar nici nu e nevoie de mai mult.
De unde iti iei inspiratia?
De peste tot, filme, documentare, situatii ciudate. De obicei, ma loveste cate o idee in frunte fara sa-mi dau seama de unde vine, pur si simplu apare un cucui, nu pot explica. Stabilesc clar ce as vrea sa transmit; daca e mai complexa treaba, chiar notez pe un whiteboard, am uitat sa-l mentionez, e nou si sunt mandru de el, 5 lei din Kaufland.
Revenind, dupa ce am totul pus la punct mister Google isi face treaba pe latura de documentare.
Stil mai "dark". Teme recurente
Era influenta "facultatii" prin 2012 probabil, caietele de schite sunt din perioada aia, m-am mai departat de stilul academic, nu imi dau seama unde ma pozitionez ca stil sau spre ce ma indrept, descopar lucruri noi, e interesant. Subiecte recurente... human errors as zice.
Ilustratori preferati
Mi-e greu sa aleg, e o chestie care depinde de stare, poate maine nu vor mai fi aceiasi; dar observ ca Syd Mead, Killian Eng si Moebius revin mai des in Google search-ul meu.
Proiecte. Briefurile de ilustratie de carte
Sunt destul de straight forward, primesc textul (cartea) si detalii tehnice, orice nelamurire se rezolva cu un mail - doua, easy peasy.
Primul proiect platit
Primul demn de mentionat e Book of George, despre un tip George si viata lui ilustrata de mai multi artisti pe capitole, de cand s-a nascut pana ce-a facut un accident de masina si n-a functionat airbag-ul. Spoiler... masina avea spoiler.
Un proiect editorial preferat. Un proiect personal preferat
Editorial, mi-au placut toate, greu de ales. Dar as zice seria de cateva carti ilustrate, autor Bohumil Hrabal si copertele de carte, aduc probleme diferite la masa, imi plac enorm.
Personal, e work in progress, as vrea sa scot un volum de ilustratii simple, am acumulat peste 500, idei mai mult sau mai putin random care au o coerenta prin tehnica abordata, deget pe-o tableta.
Cea mai complexa ilustratie
Tot ce e facut in liner e complex si migalos si daca n-as folosi Head and Shoulders Menthol, 7 lei in orice magazin, n-as mai avea par pe cap, digital chiar saptamana trecuta am facut una cu o rochie plina de folds, cutele sunt destul de complicate.
Colaborari cu branduri si agentii
Mi-au placut colaborarile de cele mai multe ori, exceptie una cu Enel printr-un intermediar care nu stia ce vrea si am fost nevoit sa fac multe modificari.
Promovare
Mai urc imagini pe Facebook, pe bloguri obisnuiam, mostly apar lucrarile pe site-urile oamenilor cu care lucrez.
Planuri?
Lucrez la diverse, caut tehnici noi, invat, e un proces constant de a mentine ce fac fresh ca daca se plictisesc oamenii nu e bine. Animatia e time consuming dar da, mi-e dor, n-am mai facut de vreo 2 ani. Planuri de viitor, nu stiu nici ce fac dupa ce termin de scris aici, probabil bag un film, un pahar de bere, pe termen lung orice ar fi contine ce-a fost si pana acum.