Cu bicla prin Transilvania pentru cauze nobile. Marcian Enache si Irina Calomir: Vrem sa aratam lumii ca Ciclaton este un proiect-eveniment pentru toata Romania

Cu bicla prin Transilvania pentru cauze nobile. Marcian Enache si Irina Calomir: Vrem sa aratam lumii ca Ciclaton este un proiect-eveniment pentru toata Romania

Cu cate-un Pegas rosu a inceput totul. Unul era in Galati, celalalt in Bucuresti. Primul se plimba sprijinit pe roti ajutatoare, celalat zburda deja in echilibru. Au trecut niste ani. Le-au luat locul Julieta si Stumpy, o bicicleta Medina care se stie indeaproape cu padurea Baneasa si, respectiv, un MTB scos frecvent in afara drumurilor prafuite de oras. Au mai trecut cativa ani. In care cei doi capitani ai bicicletelor au luat niste pauze, dar au si revenit in sa, bifand pe alocuri si mai multe concursuri. 

Acum un an, Marcian Enache (Proposition Manager Cloud Computing, Orange Romania) si Irina Calomir (Organisational Development Coordinator, Orange Romania), puneau la cale propriul tur de ciclism, caruia i-au adaugat o componenta caritabila. Colaborand cu Fundatia Adept Transilvania in postura de organizator, a iesit prima editie Ciclaton, eveniment de ciclism destinat strangerii de fonduri pentru cauze educationale. 

In 2015, traseul celei de-a doua editii a Ciclatonului este nou-nout si strabate inima Transilvaniei. Iar aici sunt detaliate cele cinci proiecte destinate copiilor si tinerilor catre care vor merge donatiile. Mai jos, Marcian si Irina ne povestesc despre ei, despre cum a aparut ideea Ciclatonului si cum a fost la prima editie.

O marturisire, ca sa pot dormi linistita: Pegas-ul rosu a fost a doua bicicleta a lui Marcian, nu prima. Dar era mai frumos asa.

 

Despre Irina si a ei Julieta

Sunt din Galati, am 34 de ani; am absolvit facultatea de Psihologie si lucrez in HR de vreo 7 ani in zona de dezvoltare organizationala. Am avut un Pegas rosu cu cele mai faine roti ajutatoare facute de bunicul meu, roti pe care nu le-am scos niciodata, astfel incat am invatat sa merg pe bicicleta mult mai tarziu, pe la 22 de ani :)

Apoi, dupa vreo alti cativa ani, a aparut in viata mea Julieta, o bicicleta Merida care m-a legat incontestabil de ciclism, de ture de cicloturism in tara (si nu numai) si de concursuri, primul fiind in Padurea Baneasa.


Ma implic de cand ma stiu in activitati de voluntariat de tot felul si acum 2 ani am ajutat la crearea unei comunitati de ciclisti in cadrul companiei in care lucrez de 12 ani.

Imediat dupa, povestind cu Marcian despre dorinta noastra de a aduce o schimbare in comunitate, am inceput sa formam un puzzle din tot felul de idei care in anul 2014 s-a concretizat in prima editie Ciclaton.

 

Stumpy era MTB-ul lui Marcian

Bucurestean de 33 de ani, in viata de zi cu zi functionez in marketing si project management, si ma pregatesc pentru coaching.

Am descoperit bicicleta de mic. Prima a avut roti ajutatoare, apoi a urmat un Pegas rosu de care am fost nedespartit ani intregi in care am batut Bucurestiul in lung si-n lat.

Primul MTB l-am avut pe la 13 ani si cu el am decoperit placerea cararilor de munte si a turelor dincolo de spatiul orasului. Dupa o pauza in anii facultatii, in 2010 revenit in sa. Mi-era dor si m-am indragostit nebuneste de Stumpy, un MTB care mi-a daruit nenumarate momente de bucurie si placere.

In 2011 am participat la primul meu concurs, Garboavele XC, iar in 2014 am avut onoarea de a fi primit in mijlocul echipei NoMad Merida CST, alaturi de care timpul inseamna mai mult decat doar concursuri si bicicleta.


In actiuni de voluntariat am fost implicat de-a lungul timpului, dar mai ales pe situl arheologic de la Sultana-Malu Rosu la care merg de sapte ani si unde m-am indragostit de istorie.

Momentul definitoriu in drumul catre Ciclaton a fost, bineinteles, cel in care am cunoscut-o pe Irina, urmat de implicarea mea de a o ajuta in demersul ei de a construi o comunitate pentru ciclisti in compania in care lucram. Iar laolalta cu ideile si valorile in care credem amandoi, am ajuns sa construim ceea ce astazi este Ciclaton.

 

Echipa

Cred ca avem langa noi oameni faini care sunt dornici ca si noi sa faca o schimbare. Iar dupa ce am creionat noi ideea, s-a format usor un nucleu de prieteni in jur si astfel s-a format echipa care a adus Ciclaton la a doua editie.

 

Ideea unui eveniment de strangere de fonduri, devenit Ciclaton

Amandoi impartasim pasiunea pentru ciclism si suntem implicati in tot felul de proiecte de voluntariat. Ne-am dorit initial un tur ciclist prin tara si apoi ne-am gandit ca el poate sa fie mult mai insemnat si sa aduca o valoare comunitatii.

Ne-am dorit sa ne implicam astfel si mai mult in comunitate prin voluntariat, sa dam mai departe o parte din noi, sa vorbim lumii despre lucrurile frumoase si de valoare care se intampla in jurul nostru si in care credem. Ciclaton a imbinat astfel aceste idei.

 

De ce ati ales in mod exclusiv educatia ca directie de sprijin a Ciclaton?

Credem ca educatia are un rol fundamental in felul in care evolueaza lumea in care traim. Iar schimbarile majore incep in primul rand la nivel individual, al copiilor si tinerilor, iar apoi la nivelul comunitatii.

Accesul la programe educationale de calitate este o cauza care merita sa primeasca sprijin din partea noastra. Si este minunat ca in Romania se intampla o multime de actiuni si proiecte educationale pentru copii si tineri care merita atentia si sprijinul nostru.

 

De la prima idee la prima editie

Am lucrat la idee si am visat cu ochii deschisi incepand sa povestim prietenilor despre ea. Cei din jurul nostru au fost dornici sa ajute si astfel am format echipa, am inceput sa discutam cu ciclistii si sa vedem care este interesul din partea lor, am povestit cu dragii nostri prieteni de la Fundatia Adept Transilvania care nu au ezitat nicio clipa sa se implice si am inceput sa cautam sustinere din partea companiilor pentru zona de sponsorizare.

Apoi , lucrurile au mers ca pe roate:)

Fundatia este in mod constant prezenta in viata comunitatii locale si are ca obiectiv protejarea ecosistemelor pastorale importante din Transilvania, biodiversitatea acestora, precum si comunitatile de fermieri care locuiesc in ele.

Prietenii nostri dragi care sustin activitatea acestei fundatii si, in special, Cristi Gherghiceanu au fost alaturi de noi inca de cand Ciclaton era doar o idee si si-au dorit sa sprijine initiativa noastra, devenind astfel organizatorul evenimentului.

 

Cum a fost la primul Ciclaton

A fost, in primul rand, un act de curaj. Niciunul dintre noi nu mai avusese experienta organizarii unui astfel de eveniment, insa am pus laolalta resursele tuturor membrilor echipei si am conturat ceea ce avea sa devina primul eveniment ciclist din Romania dedicat exclusiv strangerii de fonduri pentru cauze educationale.

Surpriza a fost ca am primit mult mai multa sustinere decat ne asteptam - oamenii au fost deosebit de incantati de idee si am primit o multime de incurajari. Am avut alaturi cunostinte, prieteni, oameni din media, radiouri si televiziuni care au crezut in Ciclaton si astfel au ajutat la promovarea proiecului.

Ne-am lovit, sigur, si de dificultati, insa niciuna nu a fost notabila - alegerea traseului a fost una dintre ele; aveam atatea variante minunate de traseu, incat ne-a luat ceva timp sa il restrangem.

 

Ce difera/ ce se amplifica la aceasta a doua editie?

In primul rand, pornind de la votul de incredere pe care l-am primit anul trecut, editia din 2015 vine cu asteptari mult mai mari de la noi. Si astfel ne-am provocat prin faptul ca vrem sa aratam lumii ca Ciclaton este un proiect-eveniment pentru toata Romania. Din acest motiv, avem un traseu cu totul nou, care strabate de aceasta data inima Transilvaniei. 

Evenimenele de Start si de Finish se desfasoara in Sibiu, apoi nucleul ciclistilor de tur a crescut de la 14 la 30 si, cel mai important, aducem in fata oamenilor 5 cauze educationale care merita tot sprijinul nostru, al tuturor. 

Nu in ultimul rand, se amplifica dorinta noastra de a strange fondurile necesare proiectelor si visele noastre de a ajuta la crearea unei comunitati si mai frumoase prin sustinerea educationala a copiilor si tinerilor si dezvoltarea lor armonioasa.

 

Alcatuirea traseului

Anul acesta, traseul va fi o provocare pentru participanti - nivelul de dificultate difera in functie de segment, dar este “imblanzit” de locurile minunate prin care vom trece si sentimentul ca fiecare kilometru parcurs este un pas inainte pentru proiectele pe care le sustinem.

Traseul a fost ales de echipa de organizare, dupa o calatorie in care am studiat in amanunt fiecare zona prin care trecem. Si speram ca va fi o experienta si mai faina ca anul trecut.

 

Cauzele pe care le pot sustine participantii

Ca in 2014, cauzele educationale pe care le sustinem au fost construite astfel incat sa contribuie la dezvoltarea comunitatilor prin faptul ca au ca scop final dezvoltarea armonioasa a copiilor si tinerilor, concentrandu-se pe valorizarea lor ca individ si a aptitudinilor care ii definesc.

Avem 5 cauze minunate, care au ca punct comun pasiunea celor care le-au initiat, implicarea voluntara a tinerilor si a adultilor cat si potentialul de a arata ca se poate ca educatia sa se intample si „altfel”. 

 

Obiectivele Ciclaton 2015

Fondurile de care au nevoie, in total, cele 5 cauze, insumeaza 73.000 de lei. Poate parea un obiectiv ambitios, insa sustinerea pe care o primim ne face sa fim increzatori in privinta atingerii lui.

Altfel, un alt obiectiv este sa antrenam si mai multi oameni in ceea ce inseamna Ciclaton, sa ii inspire ideea si valorile lui - fie ca vorbim de ciclisti de anduranta, temerari ori sustinatori ai cauzelor.

 

Pe partea de comunicare

Ne-am ajutat foarte mult de social media si continutul punctual despre impactul proiectelor - un subiect cu care multi oameni rezoneaza. Am pus accentul pe acele lucruri mici pe care fiecare le poate face - un fel de incurajare pentru a cultiva implicarea, orice forma ar avea ea.

Pe cei de la 441 Design Studio ii cunoastem de mult timp; suntem familiari cu stilul lor si, mai ales, apreciem creativitatea si calitatea fiecarui proiect in care se implica.

Ei sunt cei “responsabili” pentru identitatea vizuala Ciclaton (de la logo, la design-ul site-ului si echipamente sau promotionale);  pe scurt, au asezat in imagini toate lucrurile care stau la baza evenimentului - si au facut o treaba minunata!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related