Cum vad o fotografie alb-negru, Dragos Andreescu (zis si Jumara) si Florin Rostariu (alias ColoRostariu) se pun pe colorat. Asa au creat Istorie in culori, o pagina de Facebook care a ajuns la 17.000 de like-uri, unde prelucreaza si posteaza poze istorice. Noi ne-am mai intalnit cu ei in trecut si acum ne-au luat din nou ochii. Prin faptul ca s-au pus pe colorat fotografii din colectia Costica Acsinte. Cei doi s-au intalnit pe un grup de colorizatori si, de data asta, am aflat ca primesc recomandari de la un doctor in uniformologie.
Strigam catalogul
Dragos Andreescu, zis Jumara – Graphic Designer, 32 ani, Studii Superioare, nascut in Ploiesti si ajuns in Craiova. Se ocupa si de monumentele pierdute din Oltenia, il gasiti si aici.
Florin Rostariu (aka ColoRostariu) – Graphic Designer, 36 ani, Studii Superioare, nascut in Orsova si ajuns in Nurnberg.
Cum spuneati ca v-ati cunoscut? :)
Ne cunoastem din 2013 cand ne-am intalnit pe un grup de colorizatori. Amandoi coloram si postam pe diferite pagini si atunci ne-am hotarat sa facem impreuna un proiect. Asa s-a nascut Istorie in Culori.
Ne-au inspirat mai multi artisti renumiti in lume pentru colorarea fotografiilor alb-negru ca Olga Shirnina, Mads Madsen si Sanna Dullaway.
La inceput, coloram orice poze vechi la o rezolutie mai mare. Apoi cand ne-am hotarat sa facem pagina, am inceput sa cautam colectionari si sa coloram poze alb-negru vechi doar din Romania. Istorie in Culori este o pagina dedicata doar romanilor. Publicam pe alte pagini si poze din alte tari.
Colectia Costica Acsinte
Am aflat de colectie prin demersurile noastre de a descoperi mai multe fotografii pentru a le manipula. Pe langa faptul ca ne furnizeaza materie prima, ne-am propus ca prin editarile color sa incercam sa o si promovam.
Documentarea
In mare parte din poze ne documentam de pe internet sau din carti (culorile masinilor din acele perioade, culori imbracaminte, etc). In cazul pozelor oficiale, cum ar fi cele militare, avem sustinere din partea Domnului Profesor Emil Boboescu (doctor in uniformologie), cat si din partea altor experti.
Cel mai complicat
Colorarea unei fotografii variaza de la o jumatate de ora pentru un portret pana la 8-9 ore pentru o multime. Etapele cele mai grele sunt, bineinteles, cele in care trebuie colorata natura, cu cat apar mai multe elemente legate de natura: iarba, copaci, fire, pamant, nisip, namol. Cu atat mai greu este, apoi, in cazul pozelor oficiale, unde sunt foarte greu de reprodus culorile cu exactitate.
Primele fotografii colorate
Florin s-a hotarat sa porneasca proiectul cu o fotografie foarte greu de realizat si anume Calea Victoriei in Bucuresti 1920:
Dragos a inceput prin colorarea Parcului Romanescu din Craiova
Cea mai populara fotografie
Cea mai share-uita fotografie este, in mod ciudat, o poza din 1941 din Bucuresti, cu un ambuteiaj pe Calea Victoriei. 524 share-uri, 1.643 like-uri si 134.000 vizualizari.