Pentru ca, asa cum ii spusese o matusa, pe cand era in facultate, Marketingul e foarte tare. Si, de vreo 15 ani, tot asa s-a dovedit a fi pentru Stefan Teodorescu, in prezent Group Brand Director la Ursus Breweries. A fost Business Development Manager la Foods Unilever, Senior Brand Manager Bergenbier si Marketing Director Fabryo Corporation.
La primul proiect, lansarea Delma Sandvis, a gustat atata margarina de i s-a facut rau. A descoperit ca este senior cand el spunea "salut"si oamenii din echipa raspundeau cu "buna ziua".
Menire, premeditare sau accident
Cand ma intreba lumea in liceu de meserie imi doream, spuneam Marketing – imi spusese mie o matusa ca e ceva foarte tare. Dupa ce am terminat facultatea (ASE), am aplicat la tot ce misca pe piata de joburi, fara nici o discriminare.
S-a nimerit sa ajung in marketing – ca sa vezi intamplare. Acum ma bucur foarte tare ca m-au respins la interviurile alea pe joburi pe logistica :)
Primul interviu
Primul job a fost de Trainee in Unilever, prin 2000 si un pic. Era cu comisie de selectie, simulare de business, teste de personalitate si tot tacamul. Mi s-a parut ceva fantastic, nu intelegeam nimic din ce ne puneau sa facem. Nu semana deloc cu ce invatasem prin facultate – alta planeta. Asta ca sa nu mai planga lumea dupa "scoala de alta data".
Primul sef
Primul sef a fost Iulia Dinu, pe atunci Marketing Manager Foods. Ii sunt si acum recunoscator pentru cat de frumos se purta cu noi, pustii, si cata rabdare avea sa ne invete si sa ne creasca profesional. Cel mai bun sfat: sa fac ceea ce cred eu ca e bine pentru brandul de care ma ocup, nu ce spune lumea.
O carte de specialitate care te-a marcat
Jack Trout – Cele 22 de legi ale marketingului. Foarte tare cartea, o recomand si acum.
Ce le spui oamenilor care vor sa se angajeze in marketing
Le zic ca este cea mai misto meserie din lume. Parerea mea.
Invataturi
Sa pui intuitia pe primul loc si ego-ul pe ultimul.
Primul proiect
Lansare Delma Sandvis – prima margarina cu doar 25% grasime. Normal ca aveam emotii. Toata lumea din jur parea asa de experta, majoritatea timpului nu intelegeam ce vorbesc.
Am degustat la mostre de margarina de mi-a venit rau, sa ma asigur ca lansam ce trebuie. A iesit bine - am pus si eu umarul cu entuziasmul, cunostintele erau la ceilalti.
Greseli si reusite
Au fost destule greseli, nici una fatala insa. Atat proiecte, cat si alegere sau gestionare oameni/echipa. Asa inveti. La capitolul resuite, sunt in special mandru de perioada de la Fabryo pe Savana, cand impreuna cu echipa de acolo am adus compania de prima pozitie in piata si am castigat multe premii Effie.
Apoi perioada de acum de la Ursus Breweries – am lucrat pe mai toate brandurile noastre, si toate sunt grozave.
Cand ti-ai dat seama ca ai devenit "senior"
Cand eu ziceam "salut"si oamenii din echipa raspundeau "buna ziua". Cam nasol.
Cea mai importanta schimbare in industrie
Am lucrat in Foods, apoi in bere, apoi in vopseluri, apoi iar in bere. Toate sunt domenii frumoase, in care poti face lucruri pe plan local, sa dezvolti, nu doar sa implementezi. Recomand schimbarea – cu moderatie, desigur. Te ajuta sa te dezvolti accelerat.
Interviuri cu noua generatie
Caut sa vad pasiune pentru domeniul pe care aplica. Ma deranjeaza daca ii vad blazati sau apatici – este mult prea devreme pentru asta.
Ce iti doreai sa te faci cand erai mic?
Aviator sau gunoier – mi se pareau egal de atractive.
Te vezi imbatranind in domeniu?
Categoric, da – este marea mea pasiune.