Un Catelier iesean si Bazarul lui SofistiCAT

Un Catelier iesean si Bazarul lui SofistiCAT

Acum trei ani, doua prietene incepusera sa salveze pisici din strada si sa le aduca intr-un atelier de lucru, unde le ingrijeau si, apoi, le cautau stapani. N-a fost vorba de un caz-doua; vorbim de o "operatiune" care, ulterior, s-a materializat intr-un proiect si un brand iesean.

Vorbim despre Catelier si ale sale fondatoare, Venera Sava si Oltita Volovat. Cum spun ele, The Catelier este un manifest al artistilor locali de a sprijini pisicile fara stapan prin diverse obiecte pe care le creeaza si comercializeaza: flori din hartie, tablouri, bijuterii si decoratiuni handmade etc.

Si, pentru ca proiectul s-a extins recent cu un tarc in aer liber, Venera si Oltita l-au inaugurat asa cum trebuie. Asa a luat nastere Bazarul Caritabil SofistiCAT, cu sprijinul companiei de marketing NNC Services, unde o gasim si pe Oltita in timpul programului de lucru.

La bazarul care a avut loc la inceputul lunii iulie au participat cu donatii artisti din Iasi, Cluj, Brasov si Bucuresti, iar la eveniment au fost prezenti Laura Cosoi, Alina Ceusan, Guilt sau Peticel. "Bazarul a fost cu adevarat o forta si am reusit sa ne depasim cu 40% obiectivul stabilit initial", ne spune Oltita.  Asa incat, echipa se pregateste deja pentru editia din toamna.

Despre cum a pornit Catelierul si cum a fost construit ca "brand", citim in textul de mai jos.

 

Supereroii NNC/ Catelier

O echipa de oameni frumosi si cu spirit civic, care a ales sa se implice intr-un proiect pro-bono de promovare a unui eveniment caritabil.

Echipa NNC Services, o agentie de marketing ce ofera servicii de specialitate pentru companii de IT din Romania si Statele Unite s-a mobilizat intr-un caz caritabil si prin talentul si creativitatea lor au gasit o solutie ingenioasa pentru o problema cu care ne confruntam cu totii, animalele abandonate.

Initiatorul proiectului este Olti Volovat, senior marketing specialist cu o experienta de peste 5 ani in domeniul marketing-ului, cu o iubire neconditionata pentru pisici si o dorinta de neoprit de a le schimba soarta.


Ea a creat, impreuna cu artistii din Iasi, un manifest de a se implica in ingrijirea pisicilor fara stapan prin munca si talentul acestora.

Pentru ca isi doreau un tarc la sediul atelierului pentru pisici si pentru ca fondurile adunate din vanzarea obiectelor de arta acoperau doar cheltuielile recurente, echipa NNC Services le-a propus organizarea unui bazar caritabil.

 

Etapele de organizare a bazarului SofistiCAT

Acest bazar nu a fost unul obisnuit, ci unul sofisticat la care au participat influenceri din online si multi artisti. Totul a inceput cu alegerea meticuloasa a locatiei si a datei si apoi definirea conceptului si a strategiei de promovare.

Bazar SofistiCAT este despre pisici, artisti, voluntariat si oameni faini care vor sa schimbe comunitatea in care locuiesc.

Echipa s-a impartit in functie de categoriile de produse propuse spre vanzare si pentru ca in proiect era implicata o intreaga echipa de marketing s-a conturat elementul diferentiator: influencerii din online.

Membrii echipei au discutat cu personalitati iesene ( Laura Cosoi ), cu fashion bloggers ( Alina Ceusan, Iasi Fashion Street ), cu designeri vestimentari ( Guilt - Designing Lifestyle, ATELIER by Florentina M, Atelier Lady Di, Chotronette ) si bineinteles artistii fara de care acest proiect nu ar fi existat ( Peticel, Vogel Bags, Meow & Meuw, Avas Deco,  Accesorii Fimo Teona, etc ) si i-au invitat sa participe la bazarul caritabil.


De remarcat ca oamenii implicati nu au fost doar din Iasi si ca acest proiect a reusit sa depaseasca granitele geografice si sa adune oameni frumosi si din Cluj, Brasov, Bucuresti si Timisoara.

Bazarul a fost sutinut de donatiile facute cu mare drag de iubitorii de animale din Iasi, oameni simpli dar care au inteles ca doar impreuna se pot schimbe lucrurile si se pot muta muntii din loc.


Bazarul a fost cu adevarat o forta si am reusit sa ne depasim cu 40% obiectivul stabilit initial, iar acest fapt ne-a dat curajul sa ne gandim si la alte evenimente pentru viitorul apropiat.


De mentionat ca dupa estimarile noastre, am primit vizita a peste 250 de oameni fiecare plecand acasa cu o floricica daruita de voluntari.

In prezent, se lucreaza la constructia tarcului si speram sa invitam oamenii cat mai curand la alintat pisici si la o limonada, mai ales ca locatia este central si accesibila oricui.

 

The Catelier

The Catelier este, de fapt, atelierul cu pisici rebranduit. Este un proiect inceput de o artista din Iasi, Venera Sava impreuna cu prietena ei, Olti Volovat, ce au ales ca prin talentul lor sa salveze pisicile din strada. Munca lor a inceput acum 3 ani cand preluau pisicile din strada si le tratau la atelier, ulterior cautandu-le casute.


Experienta multor cazuri grav bolnave si cu virusi ce nu erau usor de depistat le-a determinat sa caute un parteneriat intr-un cabinet veterinar si sa dezvolte The Catelier dupa modelul occidental de fostering pentru animale.

Acum, dupa multe cazuri care le-au marcat, au decis ca in prima faza toate pisicile ajung la cabinetul Eris Vet, unde primesc ingrijirea medicala necesara si dupa perioada de carantina ajung la atelierul de pisici unde sunt invatate sa interactioneze, sa iubeasca si sa aiba incredere in oameni.

 

Aranjamente florale din hartie

The Catelier este despre artisti si pisici. De fapt, despre artista Venera, cea care creeaza cele mai fantastice flori din hartie, ce pot fi niste buchete de mireasa unice, decoratiuni pentru localuri sau pur si simplu un cadou pentru oamenii dragi din viata ta.

Incurajam oamenii sa se implice activ in salvarea pisicilor fara stapan prin achizitia florilor de la The Catelier si le oferim in schimb amintiri pentru 9 vieti.

 

Primele event-uri Catelier

Bazarul a fost primul eveniment mai mare pe care l-am organizat, insa pe langa aceasta ne folosim de comunitatea artistilor pentru a promova florile din hartie. Recent am realizat o sedinta foto cu 2 bloggerite fashion de la Iasi Fashion Street pentru a lansa linia de coronite de par.


Deja incepem sa ne gandim la editia de toamna a bazarului, dar si la o colaborare cu comunitatea locala pentru a infrumuseta aspectul orasului.

 

De ce doar pisici?

Nu ne permitem sa avem grija de catelusi. Dupa cum am mentionat toate pisicile atelierului ajung la veterinar si primesc tratament iar nota de plata este achitata de noi, indiferent daca avem sau nu comenzi la flori sau alte forme de donatii.

Ne dorim sa crestem si sa dezvoltam acest manifest si impreuna cu cabinetul venerinar sa preluam si catei. In istoria atelierului de pisici au existat sau exista si catelusi.

Daca va hotarati sa ne faceti o vizita o sa descoperiti ca avem un catel ce a fost salvat din strada. La inceput nu l-a dorit nimeni pentru ca era cam uratel si apoi nu am putut noi sa il mai dam. Speram sa crestem si sa preluam si catelusi, noi ii iubim in egala masura.

 

Aveti parteneriate cu asociatii pentru animale?

In prezent nu avem, suntem pe cont propriu si ne autofinantam toata activitatea. Dar in jurul atelierul s-au adunat iubitori de animale care doresc sa infiintam un ONG si sa dezvoltam acest manifest.

 

Cate pisici aveti acum in grija?

La atelier avem acum 10 pui de pisica din care doua cu resedinta permanenta si sunt responsabilele cu PR-ul si cu educarea puilor. La cabinetul Eris Vet sunt peste 30 de pisici ce asteapta sa ajunga in fostering la noi sau direct la o casuta numai a lor.

 

Happy end-uri

Per total, credem ca in anul 2015 am gasit casute la peste 70 de pisici. Poate par putine, dar noi ne finantam singuri si suntem si limitati de spatiu, din acest motiv construim acum un tarc in aer liber. Pentru fiecare pisica in parte am platit ingrijirea medicala, mancarea si tot ce a fost necesar pe toata perioada care a stat la noi in fostering ( uneori depaseste si 1 luna ).

Povestile sunt toate emotionante in felul lor, fie ca este vorba de un stapan ce ne trimite apoi zilnic poze cu febletea, fie ca e vorba de un cuplu tanar ce ne spune ce mult dinamism a adus in casa ghemotocul, fie ca ne povestesc cum un pufos inspecteaza orice lucru in atelier si chiar le modifica putin, cum este cazul celor de la Decro ( au adoptat de la noi o pisica si de atunci le ajuta cu decoratiunile ).

Una dintre povestile apropiate de sufletul nostru este cea a unei mamici care, intr-o zi ploioasa de mai si-a dorit sa adopte o pisica pentru fetita ei, diagnosticata cu autism. Insa fetita s-a lipit asa de tare de doi pisici, incat a fost imposibil de refuzat. De atunci, in fiecare saptamana, mama trimite poze si filmulete cu cei trei prieteni nedespartiti care se joaca si citesc carti impreuna.

 

Popularizare/ promovare

Noi ne-am facut treaba la fel ca intotdeauna. Schimbarea a venit de la comunitate, de la voluntarii care s-au asociat cu cauza si de la toti cei care au inteles ca doar impreuna se poate schimba situatia animalelor fara stapan. In spatele atelierului se afla Olti Volovat, un om de marketing pasionat atat de domeniu cat si de actiunile caritabile iar ideile si modul in care organizeaza este atat de ingenios si de “bold” incat nu are cum sa nu fie remarcat.

Credem ca daca mai multi oameni ce activeaza in mediul marketing-ului, ar lua exemplu echipei NNC Services si ar alege sa isi doneze timpul si talentul pentru promovarea cauzelor sociale, atunci acestea ar deveni mai vizibile si ar avea un impact real in societate in care traim cu totii.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related