Doua proiecte romanesti, finaliste la World Architecture Festival 2015. Alexandru Palcau (Novelty AE): Lucrarile exprima viziunea noastra asupra arhitecturii moderne, in deplina armonie cu mediul inconjurator

Doua proiecte romanesti, finaliste la World Architecture Festival 2015. Alexandru Palcau (Novelty AE): Lucrarile exprima viziunea noastra asupra arhitecturii moderne, in deplina armonie cu mediul inconjurator

Novelty Architecture & Enginnering (mai pe scurt, Novelty AE) este biroul de arhitectura care a generat cele doua proiecte finaliste in cadrul Festivalului Mondial de Arhitectura, editia 2015, aceasta reunind proiecte spectaculoase de arhitectura din 47 de tari. Iar lucrarile Skyline si Legacy, semnate de Novelty AE, subscriu acestei categorii. Vorbim de doua constructii reunite de conceptul impacarii arhitecturii cu natura in mod inovator, din punct de vedere vizual si pe plan functional deopotriva:

Skyline

Legacy


Daca unul dintre ele va castiga, aflam in luna noiembrie; atunci are loc gala de premiere a festivalului, in Singapore. C
at asteptam, hai sa-i cunoastem mai bine impreuna pe arhitectii de isprava care le-au gandit si acoperisul care i-a ocrotit.

Alexandru Palcau a pornit ca arhitect, dar a primit diagnosticul de antreprenor cand, la 25 de ani, si-a construit primul business de arhitectura. Patru ani mai tarziu, cu o fundatie fortificata la capitolele pozitionare, strategie si valori, Alexandru si-a demarat cel de-al doilea business in domeniul arhitecturii. Acesta a fost si este Novelty AE (corespondent pe Facebook aici), existent pe piata de 2 ani, care a adunat pana acum o echipa de 12 specialisti, mai multe proiecte impresionante si, cum va spuneam, doua shortlist-uri la World Architecture Festival.

Alexandru Palcau (Director General si fondator), Claudia Nica (Director Operational) si Cristina Grijincu (Director Executiv) sunt cei trei stalpi de management ai biroului. Pe ei ii citim in articolul care urmeaza, alaturi de o parte din echipa Novelty AE.

Despre proiectele finaliste la WAF si despre viziunea in arhitectura si design a biroului ne povestesc Arh. Virgil Cosma (Arhitect Principal Coordonator), Arh. Aurel CarlobanArh. Robert Ghita si Arh. Dominique Bogdanas.

Cuvantul este al lor si numai al lor in cele ce urmeaza:

Pe o parte din echipa Novelty AE o cunoastem si la chip :)


Formarea Novelty AE

Alexandru Palcau (Director General si Fondator): Totul a inceput ca o joaca, din dragoste si pasiune si a continuat cu multa munca, self-training si nopti nedormite. La varsta de 16 ani, desenam totemuri si firme luminoase, iar mai tarziu locuinte individuale, in biroul varului meu din Constanta – acestia au fost primii 3 ani de "joaca".

In 2006 am venit in Bucuresti, la Facultatea de Arhitectura si m-am angajat intr-un birou de arhitectura romano-german, unde mi-am insusit rigorile organizarii si pragmatismul german.

Alexandru Palcau


Insetat de cunoastere, petreceam zi si noapte la birou, studiind compozitii de arhitectura, detalii, normative si software-uri.

Ulterior, am acceptat oferta unui alt birou unde am avut sansa sa fiu implicat in proiecte foarte mari, continuand, insa, sa petrec noptile la birou pentru face fata volumului de munca, dar si pentru a tine pasul cu arhitectii experientati.

Intotdeauna am considerat ca am beneficiat de o sansa imensa ca, la 22 de ani, CV-ul meu sa cuprinda 6 ani de experienta si un portofoliu impresionant de lucrari.

In 2009, din dorinta de a aduce in domeniu o abordare proprie, am infiintat primul birou de arhitectura: Youth Architecture & Design, cu care am reusit sa am o ascensiune, insa una care nu ma multumea. Chiar si in aceste conditii, eram considerat un tanar (25 ani) antreprenor de succes.

In 2013, am considerat necesar sa schimb macazul: am demarat proiectul Novelty AE, care urma sa aiba o pozitionare solida pe piata, urmand o strategie sigura si bazata pe valori puternice. Astfel, am reusit sa uimim si sa impresionam cu fiecare proiect indiferent de marimea lui sau de beneficiar.

In numai 2 ani, am reusit sa desfasuram cu succes proiecte pe pietele din Romania, Austria, Algeria si Germania.

Structura

Claudia Nica (Director Operational): Tot ceea ce inseamna azi Novelty AE este datorat echipei - o echipa solida, formata pe parcursul a 6 ani. In centrul Novelty AE este Alexandru Palcau.

In jurul lui s-a format, in timp, departamentul Executiv, departamentul Operational si, nu in ultimul rand, departamentul Tehnic. compus din arhitecti si ingineri - o echipa de 12 specialisti pasionati.

Claudia Nica

 

Specializare: "proiecte complexe pentru constructii civile si industriale"

Alexandru Palcau: Am pornit de la premisa ca primesti ceea ce oferi. Noi am indraznit sa provocam pentru a primi, in schimb, tot provocari. Vrem sa evoluam, sa inovam si sa castigam.

"Complex", pentru noi, inseamna functiuni ingenios integrate, solutii tehnice revolutionare, design indraznet si personalizarea fiecarui proiect. Insa nu am putea oferi aceste avantaje fara echipa care sta la baza oricarei reusite. Ne ghidam dupa motto-ul Be the change that you wish to see in the world – Mahatma Gandhi.

 

Proces: Viziune in design si arhitectura. Influente 

Arh. Virgil Cosma (Arhitect Principal Coordonator): Frank Gehry – In the world we live in, 98 per cent of what gets built and designed today is pure shit.  There's no sense of design nor respect for humanity or anything. […] Every now and then, however, a small number of people do something special.

Telul nostru este de a ne incadra in acel grup de oameni care fac lucruri diferite. Ne misca si ne motiveaza dorinta de a porni la un drum nou, provocator si unic.

Iar pentru ca lucrurile sa fie speciale, catalizatorul este perspectiva 360: Design is not making beauty, beauty emerges from selection, affinities, integration, love (Louis Kahn).

Arh. Virgil Cosma

 

Provocari

Alexandru Palcau: Provocarea a fost intotdeauna schimbarea perceptiei clientului despre arhitect. In ochii acestuia, arhitectul este doar cel care face ca o constructie sa arate bine.

Insa, revenind la Louis Kahn care spunea ca Design is not making beauty, beauty emerges from selection, affinities, integration, love., explicam fiecarui beneficiar ca avem o datorie morala nu doar fata de el, ci si fata de societate, arhitectii fiind responsabili de imaginea urbana: ei pot face un oras frumos sau urat, aglomerat sau nu, un mediu sanatos sau ostil.

Cream in fiecare zi in jurul nostru o piata bazata pe performanta, profesionalism si calitate. Astfel, reusim sa educam clientul ca cea mai buna alegere nu se bazeaza doar pe pretul cel mai mic.

In relatiile cu clientii, luptam sa nu vorbim despre arhitectura. Vorbim despre nevoi, dorinte si pasiuni. Responsabilitatea noastra ca arhitecti este de a filtra informatiile si de a raspunde prin oferirea de solutii care sa le satisfaca nevoile, sa le indeplineasca dorintele si sa deserveasca pasiunilor lor.

 

In finala Festivalului Mondial de Arhitectura 

Alexandru Palcau: Cele doua proiecte finaliste exprima viziunea noastra asupra arhitecturii moderne, in deplina armonie cu mediul inconjurator. In ambele cazuri, ni s-au solicitat solutii cu grad sporit de reprezentatitivate, originalitate si inovatie, solutii practice si eficiente din punct de vedere al rezolvarii fluxului si functiunilor.

Arh. Virgil Cosma despre Legacy: Volumetria s-a conturat printr-o acceptare deschisa a determinarilor locului, de la negocierea relatiilor nou dezvoltate: existent - extindere si interventii - peisajul.

Cadrul natural existent, ca suport de materializare a programului propus, subordoneaza liniile de conceptie, generand scara obiectivului si maniera fluida de exprimare. Cautam sa integram materiale si tehnologii cu plus-calitate pentru o interactiune echilibrata cu mediul.

Legacy (1)

Legacy (2)

Legacy (3)

Legacy (4)

Legacy (5)


Arh. Aurel Carloban
despre Skyline: Particularitatea design-ului vine din jocul corpurilor asimetrice suprapuse, din jocul volumelor si consolelorm, dar si din alaturarea materialelor la nivelul fatadelor.

Incadrarea fiecarui etaj in corpuri de sine statatoare are rolul de a delimita vizual nivelele si de a-i reduce perceptual inaltimea. Astfel, Novelty AE a creat un concept indraznet dar care structureaza cu succes functiunile.

Skyline (1)

Skyline (2)

Skyline (3)

 

Cum ati decis sa va inscrieti lucrarile la WAF?

Cristina Grijincu (Director Executiv): Spuneam anterior ca ne plac provocarile. Si ce provocare mai mare exista decat participarea la un festival mondial? Astfel, accesul intr-o comunitate exclusivista, ne ofera ocazia de a constientiza valoarea muncii si viziunii noastre.

Cristina Grijincu

 

Alte proiecte reprezentative

Arh. Robert Ghita: Ceea ce ne reprezinta este dorinta de a raspunde provocarilor. Cautam in permanenta sa generam solutii functionale diferite, solutii arhitecturale unice si solutii tehnice inovatoare.

Arh. Robert Ghita


Astfel, s-au "nascut" si restaurantul Bavaria, faleza White si blocul Wave. La fel ca si celelalte proiecte din portfoliul Novelty AE, acestea reprezinta o expresie unica a experientei noastre.

Restaurant Bavaria

Restaurant Bavaria (2)

Bloc Wave

Bloc Wave (2)

Faleza White


Arh. Dominique Bogdanas:
Lucram la vise si visam la lucrari. Visul nostru sunt proiecte in diverse zone ale lumii care sa ne provoace din punct de vedere al traditiei, reliefului sau culturii specifice.

De asemenea, ne face o deosebita placere sa colaboram cu arhitecti ale altor scoli de arhitectura, sa schimbam impresii, experiente si perceptii. Activitatea noastra se desfasoara dupa o regula de baza: creaza – testeaza – invata, motiv pentru care consideram orice experienta o oportunitate de a invata si de a ne dezvolta constant.

Arh. Dominique Bogdanas

 

Promovare

Cristina Grijincu: Urmarim arhitectura de calitate si educarea potentialilor clienti in aceasta directie.

Calitatea serviciilor noastre este cel mai bine ilustrata prin intermediul proiectelor noastre, fiind principala modalitate de exprimare si promovare. Consideram cu tarie ca fiecare client multumit este cea mai buna reprezentare a noastra pe piata. In plus, ne propunem ca in urmatoarea perioada sa lasam rezultatele sa vorbeasca pentru noi.

In acest sens, ne propunem participam constant si activ la expozitii, festivaluri si concursuri de arhitectura.

Consideram un castig fiecare beneficiar care se indreapta catre o arhitectura de calitate. De aceea, un prim demers al nostru este continutul paginii noastre de Facebook: nu aratam doar proiectele noastre, ci aratam si alternative, directii si perceptii ale altor arhitecti.

Astfel, speram sa schimbam mentalitati, chiar daca "follower-ii" nostri nu vor deveni neaparat clientii nostri.

 

Tendinte actuale in arhitectura

Arh. Robert Ghita: Architecture should speak of its time and place, but yearn for timelessness. Ceea ce este foarte bine sintetizat de catre Frank Gehry este caracterul reprezentativ al arhitecturii: reprezinta nevoia si dorinta unui beneficiar, reprezinta perceptia unui arhitect, raportate la spatiu si timp, raportate la experiente anterioare, la sine si la factorii externi la care este supus orice individ in viata de zi cu zi. Astfel, tedintele sunt in interiorul nostru si in tot ce ne inconjoara.

Arh. Virgil Cosma: Conceptele noi in privinta producerii si economiei de energie, a tehnologiilor si materialelor pentru anveloparea cladirilor pot fi generatoare de expresie in arhitectura.

Odata cu insusirea tehnologiilor noi, de catre arhitecti si beneficiari, conceptul de constructii pasive va fi tot mai des materializat ca solutie pentru un consum chibzuit de resurse.

As identifica , la polul opus, un "trend" negativ in ceea ce priveste evolutia orasului, si anume, tendinta de evadare si inglobare de noi zone in detrimentul revitalizarii si a unei mai bune utilizari a rezervelor de spatiu din centru.

 

De ce anume ai nevoie ca sa fii un arhitect de succes in Romania?

Arh. Dominique Bogdanas: Ca si celelalte arte, arhitectura este supusa subiectivismului. Ceea ce unora le poate parea de succes, altora le poate parea desuet.

De aceea, nu consideram ca exista o reteta a succesului in arhitectura. Succesul are tot atat de multe fatete pe cati beneficiari exista. Insa munca, perseverenta, determinarea si pasiunea vor face intotdeauna diferenta in orice domeniu.

De asemenea, consideram a fi un must dorinta de dezvoltare si informare constanta.

 

Planuri in 2015

Claudia Nica: In 2015 am finalizat un complex format din 101 imobile de  apartamente sociale in El Bayadh, Algeria si vom urmari constructia lor. Ne dorim sa ne consolidam pozitia in Austria si Germania si sa continuam sa diversificam tipurile de proiecte.

De asemenea, ne dorim sa continuam si sa finalizam cu success procesul si strategia de dezvoltare 2015-2016.

Nu in ultimul rand, ne dorim ca in noiembrie sa ne intoarcem victoriosi de la World Architecture Festival: cel putin o categorie castigata si, de ce nu, premiul de Proiectul Anului 2015.

In plus, planuim sa venim in continuare cu acelasi entuziasm la birou.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related