Una dintre cele trei agentii romanesti ce s-au intors de la Cannes cu Lei este Publicis Bucharest. Campaniei #seatbeltb00bing i-a revenit un Bronze Lion la categoria Promo & Activation chiar in prima seara a festivalului. In total, aceasta a avut parte de doua shortlisturi, in timp ce o alta campanie venita de la Publicis, tot pentru Automobil Clubul Roman, a ajuns in vizorul juratilor - "Street View Test", nominalizata la categoria PR.
Jorg Riommi (Creative Director, Publicis Bucharest) ne vorbeste mai jos despre experienta Cannes Lions si accentuarea factorului social in campaniile premiate anul acesta.
Tot el ne conduce si prin parcursul celor doua campanii care au reprezentat agentia la Cannes. Ideea #seatbeltb00bing exista deja in agentie la venirea lui Jorg, insa fusese aproape bagata la sertar. "Street View Test" a fost, in egala masura, un efort de echipa pentru a initia colaborarea cu Google si, mai apoi, cu ACR, pentru a putea oferi proiectului dimensiunile necesare la nivel national si international.
Perspectiva actuala asupra festivalului Cannes Lions
Cannes Festival a fost dintotdeauna extraordinar si inspirational. De cand am intrat in publicitate particip la acest festival. Singurul an pe care l-am "ratat" a fost anul trecut; ma tot mutam dintr-o tara in alta :) M-am documentat, insa, in legatura cu ce se va intampla la editia din 2015.
Anul acesta m-am concentrat pe invitati si pe seminarii. Cred ca este o ocazie nemaipomenita de networking si de a crea relatii cu alti creativi si lideri din diverse domenii. Cu atat mai mult cu cat suntem reteaua Publicis.
Perceptia asupra Cannes Lions: inainte vs. dupa ce mergi acolo
Mi se pare ca, daca nu atingi un layer social sau daca nu sustii o cauza, astazi nu mai esti destul de "trendy" pentru festivalul de la Cannes. E putin ciudat.
E bine sa vrei sa salvezi lumea si sa te implici in cauze bune, dar, in calitate de creativ, asta ma si intristeaza putin: cand vad atat de multe lucrari sociale care sunt premiate sau lucrari care au in mare parte implicatii sociale, nu pot sa nu ma gandesc la motivele pentru care nu mai vedem atat de multe idei extraordinare pe care le-ar putea cumpara brandurile.
Anul viitor mi-ar placea sa vad mai multe idei bune mai degraba decat diverse cauze sustinute vag de cate un brand. Asta ar trebui sa premiem, mai ales in vremuri de criza.
Dimensiunile Cannes Lions dincolo de premii – rolul de "scoala"
Cred ca festivalul se adreseaza tuturor celor care lucreaza in industria advertising-ului, de la studenti la manageri de corporatii. Mereu ai cate ceva de invatat, indiferent la ce nivel te afli. E locul perfect in care poti cunoaste oameni noi si in care poti afla opinii noi.
Nu sunt sigur ca ar fi o scoala in sensul in care ar contribui la setarea celor mai bune standarde ale industriei. Este, insa, un spectacol, iar toate lucrarile premiate urmaresc logica spectacolului si de aceea, uneori, standardele pot fi ciudate.
Ce inseamna pentru voi si agentie premiile castigate la aceasta editie a festivalului?
Sunt fericit ca am reusit sa aduc in primul meu an la Publicis primul leu de la Cannes.
Este un semn ca determinarea, concentrarea si munca asidua aduc beneficii. Este, de asemenea, un start bun in ceea ce priveste imbunatatirea conversatiilor viitoare pe care le vom avea cu clientii despre ce inseamna munca extraordinara, dar si o confirmare a potentialului agentiei si al echipei pe care o avem aici. Si acesta este doar inceputul.
#seatbeltb00bing pentru ACR – Bronze la Promo & Activation
Ideea exista in agentie in momentul in care m-am alaturat echipei Publicis. Exista un fel de film "pilot" destul de timid pentru ea, dar nu era ceva consistent la acel moment. Cand am venit in Publicis, ideea era practic moarta.
Impreuna cu echipa, am crezut in aceasta idee si am avut norocul de a gasi un partener de nadejde in Automobil Clubul Roman, care a devenit sustinatorul si sponsorul proiectului. Cea mai mare provocare a fost sa atingem dimensiunea de care aveam nevoie pentru ca ideea sa isi ia zborul, fara sa putem conta pe un plan media stabil sau pe un buget mare.
Dar ideea a fost buna, asa ca pana la urma si-a gasit drumul. La fel ca toate ideile care ating opinia publica, ideea noastra a atins femeile din Romania, care au raspuns imediat la mesaj.
Ceea ce nici acum nu inteleg este cum e posibil sa o consideri o campanie de denigrare a femeilor cand, de fapt, chiar femeile s-au alaturat campaniei in mod spontan.
E amuzant cum, doar in cateva saptamani, decorul cenusiu al amenzilor s-a transformat in scena de premiere de la Cannes.
"Street View Test" pentru ACR – pe shortlistul categoriei PR
Street View Test a fost o provocare. Este, insa, posibil ca ideea sa nu fi avut parte de contextul ideal pentru a se extinde si a deveni un fenomen mondial. La inceput am fost putin nesigur: aveam nevoie de dimensiuni reale, ca sa nu ramanem la stadiul de experiment local.
Echipa a lucrat din greu pana cand am atras atentia celor de la Google prin platforma lor, Sandbox. De asemenea, ideea a fost preluata si de catre FIA (Federation Internationale d'Automobile).
Cu un efort de PR si cu sprijinul celor de la ACR, ideea a obtinut vizibilitatea nationala si internationala pe care o merita. Atat in presa, cat si pe TV.
Cred ca promovarea Street View Test ca platforma pentru cei care se pregatesc sa-si ia carnetul de sofer are un potential enorm de a forma o cauza excelenta de PR. Din fericire, la fel a crezut si juriul categoriei PR de la Cannes.
Cum a fost experienta Cannes Lions 2015
M-am intors de la Cannes cu credinta ca ar trebui sa ne gandim mai mult la lucrarile pe care le premiem si la motivele pentru care le premiem.
Cum spuneam, editia de anul acesta a fost sub trendul cauzelor sociale. Mi se pare foarte bine ca sunt introduse mai multe premii, cum ar fi Glass Lion, sau ca se dezvolta partea competitiilor, cum e cazul Lions Health and Innovation Lions.
Dar cred ca nu ar trebui sa uitam DE CE premiem si CE merita sa fie premiat.