Pasiunile omului sunt multe si nebanuite. Cosmin Pojoranu, de exemplu, numara si sorteaza coruptii din Romania. A vrut sa-i ordoneze intr-o baza de date gandita uman, pe intelesul omului de rand care nu vorbeste legaleza. Si asa a iesit maricorupti.ro.
O coruptopedie, dupa cum ii spune el. De ce? Pentru ca panoplia condamnarilor a devenit atat de mare, incat oamenii nu mai stiu cati au intrat la puscarie, zede ce si pentru cati ani. Iar Cosmin vrea sa marcheze momentul istoric. E important pentru Romania. Si e si "micul moment de victorie al omului cinstit, integru".
Cosmin a fost jurnalist, blogger, copywriter, PR, content editor, a absolvit un master cu sisteme cognitive si medii interactive, iar in prezent e activist si liber-profesionist.
El povesteste pentru IQads cum s-a documentat, cati oameni au lucrat la Wikipedia Coruptilor si care sunt menirea si sperantele pentru aceasta platforma.
Cand condamnarile se inmulteau
Ideea a venit natural, pe masura ce numarul condamnarilor crestea. Atentie - nu e vorba de arestari, cat de sentinte definitive in instanta. Poti fi arestat, dar tot esti nevinovat pana nu treci printr-un proces, c-asa-i viata intr-un stat de drept. De aceea o avem pe Ridzi pe site, dar nu si pe Udrea, al carui proces e inca pe rol.
N-a fost, asadar, vorba de nicio arestare sau condamnare cheie, cat a fost vorba de faptul ca se tot inmulteau condamnarile de coruptie si nu mai tineam care cand a intrat, cati ani a luat si pentru ce.
Cred ca, pentru mine, declicul s-a produs cand fostul prim-ministru Nastase a fost condamnat. Ne dam seama de importanta (istorica?) a momentului acela cand ne amintim ca ditamai barbatul a incercat sa ne pacaleasca cu falsa sinucidere #burberry.
Echipa
L-am inceput printr-un post pe Facebook la final de octombrie. Am vrut sa testez reactia publicului si am invitat lumea la un brainstorming colectiv pe naming. Pana la urma, i-am dat un nume destul de generico-descriptiv, adica nu m-am fortat pe partea creativa.
La inceput eram doar eu, apoi l-am "corupt" si pe bunul meu amic Dan Achim sa ma insoteasca in acest proiect personal, el ajutand foarte mult pe partea tehnica, de programare. Ne intalneam serile si mai bibileam la site - eu la baza de date, el invatand cum sa lucreze cu codul (nefiind chiar programator de profesie).
Pe masura ce lucram la acesta coruptopedie, povesteam cunoscutilor despre ea, asa ca ni s-a alaturat si Wanda pe partea de ilustratie la un moment dat, cand ne-am decis sa facem stickere de colectie cu marii corupti sub umbrela acestui site.
Apoi a venit si sprijinul nepretuit al colegilor mei de la Funky Citizens, care a pus la bataie resurse umane si bani de productie pentru a tipari stickerele.
Investitii: supe Tomatina si cunostinte juridice
Am lucrat destul de mult, dar nu la foc continuu. Lucram serile, dupa birou, din pasiune, voluntar. Asa ca ne-am miscat incet, dar sigur.
Pe langa resursele umane, am investit circa 1.000 de euro in tiparituri + 40 de euro pe domeniul maricorupti.ro. Am mai cheltuit bani pe multe supe Tomatina de la Lente-ul de vizavi de sediul nostru :)
Cele doua mari obstacole au fost:
1) lipsa mea de cunostinte juridice, ca sa inteleg fiecare speta si sa o pot comunica in mod corect publicului (mersi Alina pentru ajutor);
2) scormonirea dupa informatii factual corecte. Puteam petrece chiar si mai bine de jumatate de ora pentru a introduce un corupt in baza de date.
Obiective
Vreau sa marchez momentul asta istoric, e un joc serios, joc ca exercitiu de memorie dar si joc educativ, ca afli care-i faza cu faptele de coruptie.
Asa vei realiza ca unele fapte sunt de coruptie chiar daca nu suna ca atare, si viceversa, ca nu toate lucrurile rele pe care le face un mahar sunt neaparat fapte de coruptie.
Primul pas in atingerea acestui scop e ordonarea marilor corupti intr-o baza de date gandita mai uman, mai pe intelesul omului de rand care nu vorbeste legaleza.
Arhiva de comunicate de presa a DNA e prea complexa si tehnica, iar relatarile presei, din pacate, nu sunt nici ele cum mi-as dori sa fie, adica scurte si la obiect.
De multe ori sunt copy-paste-uri din comunicatele de presa, putini fac follow-up sa vada daca vreun corupt a mai primit discount de la pedeapsa pentru vreo carte scrisa. In fine, e un centralizator, un clasor, o arhiva cu tot ce vrei sa stii despre marii corupti.
E si micul moment de victorie al omului cinstit, integru. Caci da, au ramas cativa si prin Romania, oricat ne place noua sa ne hulim sa zicem ca suntem cei mai nustiucum din Europa.
Site-ul vrea sa devina o mica Wikipedia a coruptilor - adica vreau sa fie sursa primara de informatie pentru anticoruptie. Pentru a ajunge aici trebuie sa cresc comunitatea de luptatori anticoruptie si sa ingrijesc baza de date, ca sa imi cresc credibilitatea.
Momentan noi iti aratam, scurt/2, cifre esentiale despre fiecare corupt, plus un rezumat al dosarului fiecaruia.
Hobby dupa miezul noptii
Fiind un proiect tip "hobby", initial lucram la el cand imi venea cheful - aveam zile in care nu lucram deloc si sesiuni de lucru cu Dan (mini-hackathoane) in care bagam ore-ntregi ca nebunii, ajungeam acasa dupa miezul noptii, chiauni.
Fireste ca ne-au prins toate task-urile pe ultima suta de metri, cand a venit randul Wandei sa lucreze pana tarziu in noapte.
Ne straduiam sa fim gata pentru numarul de vara al "Decat o Revista" - caci toti abonatii DoR din tara au primit cadou un kit de "Mari Corupti" (board + 5 stickere).
Dedic mult mai mult timp acum dupa ce l-am lansat, incerc sa fac fata tuturor ideilor bune care vin spre mine si sa-l si promovez oleaca.
Reactii
Reactii online foarte bune - avem aproape 2.000 de like-uri pe Facebook fara pic de promovare, reach organic cum s-ar zice.
Tocmai ce l-am scos in strada la Street Delivery, unde lumea s-a bucurat, a zambit complice, deci a inteles si apreciat ideea. Unii au si intrat in joc si au cumpa fapt care ma bucura.
Multi ne-au cerut si joc de carti, dar noi vrem sa iesim si cu un boardgame spre finalul anului, daca se aliniaza astrele.
Surse de informare
De obicei am un Google Alert pe keyword-ul "condamnat definitiv", dar acum ne jucam si cu API-ul Zelist (multumim, Catalin, pentru contul pro bono), sa vedem cum ne poate optimiza workflow-ul.
As mentiona aici faptul ca am ales sa las presa sa-si joace rolul de intermediar, asadar intr-o prima faza ii consider "mari corupti" doar pe cei despre care scrie si presa. Caci daca au scris despre ei, inseamna ca-s de interes pentru public, deci si mari.
Obisnuinte media
Hm, cred ca sunt un mic stirist eu insumi, caci, fiind in breasla ONG-urilor care se ocupa de buna guvernare, de obicei aflu stirile politice concomitent cu jurnalistii.
As raspunde, asadar, ca-mi iau stirile direct de la sursa: daca Parlamentul a facut x - pot afla si singur uitandu-ma pe live streaming-ul de pe site-ul Parlamentului.
Dar de obicei am incredere in cei de la Digi24 si Mediafax. Deschid si Hotnews-ul zilnic, din reflex. Am inceput prin a prelua continutul lor de pe anticoruptie.hotnews.ro. Mai bag si-un Gandul, si-un Adevarul, din cand in cand.
Dar in mare parte dau click pe link-urile primite pe Facebook, ca tot romanul.
De ce ai colectiona "corupti"?
Pentru ca-ti place cum sunt desenati, pentru ca "nu tii cu ursul", ci tii cu luptatorii anticoruptie ca tot omul cinstit, deci te bucuri sa vezi un cartonas "Dan Voiculescu" pe care scrie "10 ani".
Pentru ca o sa ai nepoti candva, si vei vrea sa le arati acest insectar cu toti acesti "daunatori" ai tarii.
Alte colectii
Numai colectii utile si virtuale :) V-as lasa un link spre Instagram-ul meu, unde am construit un mozaic de Bucuresti si Romania, gasiti chestii urbane, sociale, personale si, culmea, advertising).
Am mai strans o mana de site-uri civice pe serverul activist pe nume "Duffman", server pe care-l mentin alaturi de acelasi Dan Achim (va recomand cu aceasta ocazie sa aruncati un ochi si pe un proiect mai vechi de-al lui - portmanteau.ro).
Si mai am pe un hard extern o gramada de postere de evenimente din vremea in care lucram la feeder.ro.
Fotografii de Annett Muller