Un fel de "Evrika" pentru Claudiu Musat, care a creat ObViz, un start-up bazat pe inteligenta artificiala. Platforma sorteaza principalele controverse care conduc, in acest moment, conversatia in online, pentru a fi mai usor intelese.
Claudiu este post-doctorand la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), iar proiectul sau a castigat la Bruxelles marele premiu pentru libertatea presei, oferit de iMinds, sub patronajul UNESCO si al Parlamentului European.
ObViz este un spin-off din EPFL, bazat pe tehnologii la care lucra de cativa ani si care identifica automat opiniile divergente dintr-o anumita controversa dupa care extrage si structureaza cele mai relevante argumente pro si contra, prezentand astfel cititorilor un overview asupra unui subiect controversat.
"Am inceput cu un masterand in toamna lui 2013 si de atunci am avut mai mult de 25 de proiecte de studenti la ObViz. Acum, Alex Ardelean, student roman la EPFL isi termina si el teza de master pe partea de constructie automata de argumente din ObViz", povesteste Claudiu.
In textul de mai jos, el vorbeste despre testul Turing, stransa legatura dintre media si tehnologie, cum articole din ce in ce mai complexe vor fi scrise automat si care sunt riscurile inteligentei artificiale.
Primul cod, la 8 ani
A inceput ceva mai devreme de medie, ajutat de faptul ca mama e programator. Am codat (putin si prost) in Basic pe la 8-9 ani pe un HC90 (produs autohton!).
Apoi au venit multe multe jocuri si primul telefon mobil prin facultate - nu pot spune ca viata mea a depins (nici acum de altfel) de partea mobile. Am avut un Nokia vechi si abuzat pana acum vreo 3 ani cand chiar a trebuit sa incep sa dezvold aplicatii Android.
O platforma de controverse: inspiratia
Pentru ca sunt balcanic si noi suntem certareti. Sau, lasand gluma, pentru ca toate subiectele importante sunt controversate. Inca nu a ajuns ObVee suficient de inteligent, dar m-as bucura sa poata intelege si controverse de genul "Care e sensul vietii?".
Mai mult, ObViz are o misiune clara – de a oferi contextul relevant si argumentele pro si contra pentru orice subiect printr-o singura actiune simpla (un click).
Numele
Am incercat sa gasim ceva scurt, care sa fie usor de retinut. Daca am reusit, voi sa imi spuneti. Au fost multe variante. Primul nume a fost Perspectives, dar fiind prea general a fost imposibil de protejat.
Strategii de crestere
Cautam o relatie duala - cu publisherii si advertiserii, pentru ca eu cred ca sunt multe avantaje in a imparti datele.In primul rand, dezvoltam API-ul pentru publisheri, care ii ajuta pe cititori sa vada elementele importante din articole si comentarii.
De exemplu, cand citesc despre un gadget, vreau sa am rapid o privire de ansamblu asupra motivelor pentru care l-as cumpara, dar vreau sa vad si cum ar rade apoi prietenii de mine ca l-am luat.
O a doua parte a API-ului pentru publisheri este un motor de recomandare bazat pe opinii. Cand dau click pe un argument despre bateria gadget-ului, vreau sa vad comentariile care au legatura cu bateria - atat pro, cat si contra.
Al doilea API este pentru advertiseri. Cand cititorii navigheaza folosind opiniile, putem sa le aflam interesele, cu un grad de precizie superior la ceea ce exista acum. Pot sa stiu ca te intereseaza mai mult bateria decat designul ceasului Apple. Atunci stiu exact ce ad-uri sa iti arat.
Controverse care te intereseaza
Video games! Pentru ca am un interes dublu - pentru mine si pentru fiica mea cea mare - vreau sa stiu care e o expunere OK la jocuri, care sa nu ii dauneze. M-au interesat si vaccinurile, tiparirea de bani din partea bancilor centrale (QE), energia alternativa.
Inteligenta artificiala: inceputuri personale
Am inceput cand am vazut primul algoritm de clustering. Era ceva foarte simplu, care m-a socat prin eficienta. Iei o masa aparent amorfa de obiecte, definesti niste trasaturi importante si apoi, ca prin magie, sunt separate in clase.
Apoi, cand mi-am dat seama ca obiectele pot fi si oameni, totul a devenit si mai interesant, si asa am ajuns la opinion mining - sau extragere de opinii.
Tehnologia si presa
Am plecat de la review-uri de produse. Dar toata lumea facea asta, pentru ca era mai simplu. M-am indreptat spre presa pentru ca parea un subiect mai interesant si cu aplicatii mult mai largi pentru opinion mining. E mai important sa inteleg incalzirea globala decat ultimul gadget.
Cel mai mare beneficiu pe care l-a adus tehnologia presei
Daca e sa mergem la origini, tehnologia a inventat presa. Tiparul e, pana la urma, o inventie. In ultimii ani tehnologia a dus la o democratizare a presei. Cele mai importante surse de informatii pentru mine sunt cateva bloguri.
Daca ne mai uitam si la Twitter, devine cu atat mai bine. Ma simt bine sa stiu ca nu au doar 2-3 entitati controlul asupra informatiei pe care o primesc. E posibil sa fiu totusi prea optimist.
Viitorul
Pentru articole simple - despre vreme, de exemplu - deja nu mai are sens sa fie un om implicat in scrierea articolului - un algoritm simplu il poate inlocui.
Pot doar specula despre evolutie, dar un lucru e cert – articole din ce in ce mai complexe vor putea fi produse automat. Pentru perspective noi, insa, imi e greu sa imi imaginez insa cum s-ar putea automatiza. Pentru jurnalismul investigativ la fel - va fi in continuare, pentru mult timp, nevoie de oameni.
Obisnuinte media
Citesc in special bloguri - Global Economic Analysis, Zero Hedge, Acting Man.
Din presa romaneasca citesc HotNews, iar din cea elvetiana, RTS. Ah si sa nu uit 9GAG si Times New Roman! Trebuie sa radem, e important.
Testul Turing: vor deveni oamenii roboti sau robotii, oameni?
M-a speriat ultimul film pe tema asta - Ex Machina. E credibil, mult prea credibil. Cred ca se va ajunge la o competitie mult mai putin amicala intr-un viitor indepartat. Mai degraba Terminator decat WALL-E.
Inteligenta artificiala: riscuri
Inteligenta Artificiala este viitorul automatizarii si automatizarea ne-a adus de la plug la tastatura. Riscul este extinctia - e posibil, daca nu chiar probabil, sa devenim, noi ca specie, obsolete.
Un film si o carte despre inteligenta artificiala
Carte - The Circle. Ca tot vorbeam de riscuri.
Filme - Terminator (primele!), Ex Machina.
Ce le vei povesti nepotilor despre lumea de dinainte de internet
Nu am prea cunoscut-o nici eu. Imi aduc, insa, aminte de culegeri de fizica si matematica, de jocuri la aceeasi tastatura cu un bun prieten (salut Lex!).
Nu trebuie sa idealizam insa perioada aceea - si atunci oamenii tineau nasul in ziare in loc de iPad-uri.
Eterna intrebare: te intorci in Romania?
E o intrebare ca intr-adevar apare destul de des. Nu ma intorc in viitorul apropiat. Ne-am instalat deja destul de bine in Elvetia, fetele au inceput gradinita, scoala, nu am o motivatie serioasa de a ma intoarce. Pe termen lung insa, daca trendul pozitiv din Romania continua, nu exclud o intoarcere.