Durerea-n 14 si-a gasit remediul la Oradea

Durerea-n 14 si-a gasit remediul la Oradea

Descoperire stiintifica majora: Oradea a reusit sa vina de hac unei afectiuni extrem de periculoase pentru viitorul populatiei. Este vorba despre "durerea-n 14", cunoscuta si sub numele de "miserupism". Manifestata printr-o nepasare greu de explicat, epidemia a facut o sumedenie de victime printre oradeni odata cu primul tur al referendumului privind alipirea dintre orasele Oradea si Sinmartin, desfasurat pe 10 mai. Anuntul a fost facut printr-o campanie dezvoltata independent de o echipa formata din publicitari, oameni de radio si actori pentru a populariza remediul bolii: participarea la vot.


Potrivit unui comunicat emis de Bizmart, campania se desfasoara in mediile online si offline, cuprinzand un spot video, 8 vizualuri, actiuni in social media si actiuni stradale. Mihai Cristian Pop (General Manager, Bizmart) ne-a raspuns la cateva intrebari:

Context. Comunicarea Referendumului privind alipirea oraselor Oradea si Sinmartin

Oradea este unul dintre cele mai dinamice orase din Romania. In ultimii 5 ani, a avut un ritm de dezvoltare mult peste media nationala. In anul 2008 orasul era unul din codasele clasamentului oraselor in care merita sa investesti.

Azi Oradea este pe locul 5 in topul Forbes ca oras in care merita sa investesti, are una dintre cele mai mici cote de someri din Romania si anul trecut a fost pe locul doi la atragerea de fonduri europene dupa Iasi.

Orasul are un ritm de dezvoltare pe care granitele actuale nu il pot suporta. Administratia publica estimeaza ca in 5 ani se va bloca din lipsa de spatiu si directii strategice de investitii si dezvoltare.

Baile Felix, a doua capacitate de cazare turistica, dupa litoral, sunt parte din comuna Sinmartin, vecinii orasului Oradea. Oradea a vazut un potential enorm in alipirea cu Sinmartin. 

Din start, aproape isi dubla teritoriul, devenind egala cu Cluj-Napoca si depasind ca marime Timisoara. In al doilea rand, absorbtia Bailor Felix ar fi deschis o axa turistica de dezvoltare prin atragerea de fonduri europene la un nivel foarte inalt.

Pentru alipirea celor doua localitati era necesar un Referendum la care sa se pronunte ambele localitati separat. Validarea referendumului necesita o prezenta la vot de minim 30% dintre cei cu drept de vot.

In Sinmartin s-a atins cvorumul si peste 50% au spus da alipirii. In Oradea, desi nu avea nimic de pierdut, locuitorii nu s-au prezentat la vot decat in proportie de 19.5%.

 

Al doilea tur, pe 14 iunie

Primaria a decis sa mai organizeze un Referendum, doar in Oradea, in data de 14 iunie la doar o luna de la primul scrutin. Nepasarea oradenilor poate sa ii coste pe acestia dezvoltarea orasului.

Comunicarea in primul tur a fost realizata de Bizmart dar supusa multor restrictii ce tin de politica administrativa. In al doilea tur, Bizmart a decis sa incerce pe cont propriu anumite actiuni de comunicare pe care le-a considerat mai curajoase dar cu impact mai mare.

La primul tur al referendumului a iesit la vot o categorie de public mai educata, orientata spre informare permanenta si care intelege perspectivele economice ale alipirii teritoriale a doua localitati. In al doilea tur, pentru atingerea cvorumului era necesara cresterea numarului de votanti care sa fie adusi din alta zona de target.

 

Target si abordare

Campania independenta din al doilea tur a tintit intr-un public care are nevoie de mai multe explicatii care sa reflecte beneficiile personale imediate.

Referendumul nu aduce beneficii materiale personale imediate pentru nici o categorie de public si am decis sa abordam campania din perspectiva unor temeri majore cum ar fi sanatatea.

E mai putin important ce castigi imediat daca ceea ce pierzi e foarte valoros. Unul dintre cele mai importante lucruri pentru oricare categorie de public este sanatatea.

Daca afli ca esti bolnav ai face orice sa te vindeci. Daca nu mergi la vot, probabil esti bolnav de nepasare sau te doare in 14!

In social media locala, Initiativa Urbana a incurajat iesirea la vot utilizand expresia "In 14 nu ne mai doare-n 14".

Campania noastra a punctat faptul ca o boala moderna a lovit in peste 80% din populatia orasului  - Durerea in 14! Remediul a fost descoperit chiar in Oradea de un medic important, Alina Voteanu, care a testat cu succes pe un bolnav VOTUL si acesta a inceput sa se simta mai bine.

 

Echipa implicata 

Au participat la proiectul independent creativii Alecsandra Popa si Sebastian Olar,  producatorul radio Emil Trifa, actorii Sebastian Lupu si Mirela Lupu, iar din partea Bizmart au contribuit Gergo Meleg (Art Director) si Otilia Pop (Executive Manager).

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related