Daca drumurile te-au dus prin Neogalateca sau Carturesti ROD din Bucuresti, sigur ti-au cazut ochii pe ceramica fina semnata Una ca Luna. Animale, simboluri, anotimpuri sau traditii: toate prind viata in tusele sensibile ale Ancai Vintila Dragu. Lucrarile i le gasiti si pe site-ul Una ca Luna si pe Facebook.
Dupa o cariera de 12 in marcomm, ea a decis sa faca un salt pe de-a-ndoaselea si sa redevina copil: pictura, spune Anca, e pasiunea la care s-a intors mereu.
A renuntat la jobul ei in 2012 si a devenit antreprenoare in industriile creative, pictand pe portelan. Au urmat cursuri in tara si strainatate si, incetul cu incetul, hobby-ul s-a cristalizat intr-un brand: Una ca Luna. Desi nu renunta la pictura, Anca a inceput o noua relatie, cea cu ceramica.
Despre cum creste si se dezvolta o pasiune concomitent cu un brand, provocarile vietii de antreprenor si planuri de viitor ne poveste in cele ce urmeaza:
Background
Am urmat Academia de Studii Economice in Bucuresti si mi-am dorit sa lucrez in marketing. Era o perioada efervescenta, prin 2000, cand oamenii participau la training-uri in afara pentru marketing si comunicare, pentru ca la noi nu exista un background.
Am inceput insa cu market research si apoi am trecut pe brand. Eram pasionata si mi s-a potrivit pentru ca puteam sa imi combin skill-urile de accounting si management cu cele creative. A fost o perioada frumoasa, in care m-am format si am invatat enorm.
Training-uri si stagii in afara mi-au deschis orizonturile marketingului si am ajuns sa lucrez pentru branduri frumoase. Era o perioada de boom in care comunicarea se realiza la nivel local, cu filmari, campanii integrate, evenimente alternative, am prins chiar si inceputurile social media.
Am facut si vazut cam tot ce se putea pana cand nu a mai fost asa interesant din punct de vederea al libertatii de creatie si dezvoltarii locale.
Ceramica, a doua pasiune
Toti copiii incep cu pictura si eu am ramas copil, revenind mereu la ea. Am urmat tot felul de cursuri si o practica on the job in domeniul picturii pe portelan, dupa care am inceput sa pictez pe portelan aproape zilnic, din 2007. Vad mereu directii si lucruri pe care-mi place sa le experimentez. De unele raman legata, de altele nu.
Cu ceramica e o relatie noua, e inca in faza de indragostire cu suisuri si coborasuri, cu adrenalina, asa cum e inceputul unei relatii.
E un mestesug in sine, un fel de meserie de transformare a materiei, de alchimie, pe care o stapanesti cu greu, dar cu mari satisfactii. Presupune multe experimente, asa ca m-am hotarat sa merg la UNArte, sa fac facultatea a doua oara, la sectia Ceramica.
Am oscilat intre ceramica si pictura, dar am ales instinctiv. Cand mi-e greu, pentru ca ceramica e hard core, presupune munca fizica, turnare de sticluri, carat saci de material, imi spun ca trebuia sa merg la pictura :-)
De la angajat la antreprenor in industriile creative
Am urmat cursuri de pictura atat in Romania, cat si in strainatate si am continuat sa pictez din placere, pana cand acest lucru a inceput sa imi ocupe o mare parte din timpul liber. Asa a inceput sa se cristalizeze decizia de a face pasul de la hobby la antreprenoriat.
Vreo 2 ani m-am gandit, iar de Craciun in 2012 mi-am anuntat familia. Bine, cred ca nu eram 100% sigura, dar asta a fost un fel de proba cu mine insami. In ianuarie am anuntat si la job - a doua proba.
Apoi, m-am anuntat pe mine sa nu imi mai fie frica sa fac ce am visat si sa lucrez in continuare. Mi-a fost usor pentru ca deja aveam comenzi, au inceput targurile de design si de atunci parca timpul trece prea repede.
E mult mai multa munca, nu astepti weekend-ul, e un demers continuu si frumos si plin de sens pe care il dau singura. E diferenta mare intre a primi obiective sau directii care nu-ti apartin si a-ti da singur sens si directie lucrurilor pe care le faci. Cred ca asta e diferenta majora cand treci la antreprenoriat.
Ceainic si cana din colectia Signs
In viata sunt momente unice, pe care daca le ignoram si nu le intelegem puterea si semnificatia, ascultandu-ne intuitia, e posibil sa le regretam toata viata.
Filosofia Una ca Luna
Povestea e simpla, Una ca Luna e un alint al unui tata pentru fiica sa, exprima unicitatea si individualitatea, pe deasupra suna armonios, memorabil. Asa am ales numele sub care am inceput sa creez obiecte care au fost iubite de altii, iar aprecierea m-a facut sa continui.
Parte din colectia Povestirile copilariei
Filosofia Una ca Luna este aceea de a oferi inspiratie celor din jur, inspiratie prin design, inspiratie intr-o ceasca, inspiratie pentru a-ti urma visul. Pentru ca fiecare vis este unic, ca luna asta care ne vegheaza noptile si sub auspiciul careia visam si imaginam lumi fantastice.
Surse de inspiratie
Inspiratia e peste tot si e ajutata intotdeauna de perseverenta si munca.
Ma simt atrasa de obiecte arhaice, de natura, de lumea vegetala, cer, animale, oras. Cred ca tot ceea ce acumulez zilnic, senzatii, in general bune, ce imi creeaza surpriza armonie, se sedimenteaza acolo undeva si ies sub o alta forma prin ceea ce fac.
Cateodata fac cercetare, culeg carti sau lucruri, plante uscate, pietre, obiecte de lemn, fara sa stiu de ce si la un moment dat ele isi ocupa locul in ceea ce fac.
Cred ca un artist e un fel de colectionar de lucruri imaginare sau palpabile, pe care le aduna fara sa stie de ce in sertarase sau la gramada, de unde poate scoate mereu.
Procesul creativ si stilul personal
Cateodata pun pensula pe cana si ma las dusa de val, asta numesc eu moment de gratie, alteori cercetez, schitez si fac multe incercari.
Procesul e cam dezordonat, e un fel de dezordine creativa care cateodata mi-e prietena, cateodata ma oboseste. Stilul evolueaza mereu, cel mai bine poate fi descris de altii, eu sunt subiectiva.
Colaborari cu artisti
Am colaborat cu Dana Tudor pe un proiect de bijuterie de autor cu portelan si argint, Petal.
Mi-as dori sa colaborez cu colegii mei in proiecte de expozitii de grup, mi-ar placea sa colaborez cu artisti din domenii conexe. Visez la grupuri de artisti, de interese, la colaborari pentru proiecte mari. Mi-ar placea sa ofer ceva si orasului.
Colaborari cu branduri
Am creat designuri pentru diverse branduri: Danone, Samsung, Delikat, Sobraine.
Primul proiect cu un brand romanesc: Delikat
Suporturi telefon pentru Samsung Galaxy semnate Una ca Luna
Colaborez cand vad ca exista deschidere si ca brandurile au apelat la mine pentru a aduce idei, nu pentru a executa. Sunt deschisa, asta e rolul meu. Sunt un fel de mini agentie, cateodata ma gandesc de ce agentiile nu fac outsourcing mai des pe anumite proiecte catre designeri, s-ar genera idei proaspete.
Lucrarile tale preferate
Cea mai noua colectie: Fantasia, puteti vedea cateva obiecte selectionate la Romanian Design Week. Este o inovatie in stilul meu de pictura si expresie.
Colectia Rapsodia Romana si lucrarea centrala a colectiei “PoezIE”.
Promovare
Comunicarea colectiilor sustinuta pe o perioada rezonabila a functionat. Problema e ca nu poti avea tot timpul colectii, asa ca acum ma gandesc sa scriu si sa documentez experientele din atelierul de ceramica, sa mai vada lumea ce faci pana ajungi la o colectie.
Produsele Una ca Luna si experienta internationala
La atelier, va astept din iunie, in zona Titulescu, pe site-ul Una ca Luna, Facebook si targuri. De asemenea la Carturesti ROD, la Class Living showroom, Bernschutz Teahouse. Voi avea obiecte expuse la Romanian Design Week.
Am participat la targuri in Germania si la Bruxelles. In orice tara cu traditie mestesugareasca sunt pretuite obiectele realizate manual cu har. Oamenii au o aplecare mai mare spre astfel de obiecte pentru ca au o cultura, inteleg mai bine ce e in spate si vad dincolo de valoarea intrinseca a unui lucru.
Stand Una ca Luna in Bruxelles
Nu orice lucru realizat manual este mai bun sau mai frumos decat unul din magazinul X, dar cele mai bune si mai frumoase iti personalizeaza cu siguranta modul de viata si spun ceva despre tine si nu despre trendul la care ne grabim sa ajungem sarind toate etapele.
Planuri de viitor
Planurile sunt legate de creatie, de dezvoltarea designului marca Una ca Luna, dar si de activitatea mea de ceramist si asumarea acestui nou rol.