[Cu viralul la control] Radu Pilat (Heist Industries): Daca un ad e tare, bine plasat si suficient seed-uit, devine viral. Si cred ca asta ar trebui sa fie scopul intregii industrii in care activam

[Cu viralul la control] Radu Pilat (Heist Industries): Daca un ad e tare, bine plasat si suficient seed-uit, devine viral. Si cred ca asta ar trebui sa fie scopul intregii industrii in care activam

Cand dai scroll printre actori deveniti spagatisti intre doua camioane, vezi femei care aleg daca sunt frumoase sau nu si fredonezi obsesiv modalitati prin care oricine poate muri, iti vin idei. Asa a fost si in cazul meu. Proverbialului beculet nu i-a trebuit decat un share de la o emisfera cerebrala la alta ca sa imi vina Ideea: de ce sa nu ii intreb pe creativii romani cum se nasc si cum infloresc viralele?

Care ar fi reteta aia cu sugar and spice, aplicata pe publicitate? Radu Pilat (Managing Partner, Heist Industries) ne-a dat propria definitie, in cele ce urmeaza.

Dar va mai tin un pic in suspans, pentru ca vreau sa va povestesc ca Radu si echipa lui se pare ca au descoperit reteta cu mult timp inainte sa il iau eu la intrebari, caci ei sunt responsabili pentru campania Julius Meinl, "Poezia poate face lumea mai buna".

Sigur ati auzit de activarile campaniei, care au adus poezia in viata multor bucuresteni. Poate chiar ati mers cu metroul poeziei, sau v-ati platit o cafea cu niste versuri scrise de voi. Sau ati facut o declaratie de dragoste prin bratul robotizat care scrijelea misive poetice pe un perete de cafenea, direct dintr-o aplicatie Facebook.

Radu nu ne-a scris in versuri, dar ne-ar fi placut s-o faca. Sa-l citim:

Definitia creativa a viralului

Viralul este o injectie de poluare informationala de durata scurta, extrem de contagioasa.

Reteta perfecta a viralului

Viralul perfect trebuie sa aiba o pila la Buzzfeed, una la Mashable si inca una la The Daily Dot.

Cum devine un ad viral: de la idee la practica

Nu prea cred in ad-uri care devin virale. Cred ca sunt de fapt niste ad-uri foarte bine facute si impinse cu niste strategii geniale de media. Pe de alta parte, exista ad-uri care au decolat pur si simplu. Fara motiv. Nu faci un ad si zici “mama cum sa il fac p-asta sa fie viral?”. Ne dorim ca tot ce facem sa se transforme in viral. Sa fim fabricanti de Ebola pe Facebook.

Motivatiile oamenilor de a da share

Cand esti in situatia de a da share inseamna ca viralul si-a facut deja efectul. A ajuns la tine, s-a viralizat. Motivele de share sunt multe: vanitate (ia uite, sharuiesc ceva mega fresh), noutate, pura stupizenie, umor, controversa (sau alte atribute de content), sentimentul de apartenenta la turma (au dat toti share, dau si eu) etc.

Cine-a fost intai: ideea creativa sau publicul vrajit?

Nici una nici alta. Nu e nici o magie. E stiinta, planning, knowledge si capacitate financiara. Bugete uriase. Toata lumea vorbeste de saltul lui Felix, dar uita ca a costat 200 de milioane.

De ce s-ar feri creativii sau brandurile de virale

Daca vorbim de un “ad fabricat”, nu vad ce probleme ar putea fi. In cazul in care brandul e capturat contextual de un om oarecare intr-un piece of content care nu e ok, dar decoleaza atunci da, pot aparea probleme.

Pentru ce branduri se potrivesc viralele

Probabil ca la mancarea de pisici nu se potrivesc - ele nu se uita pe net sau la stiri. Pe bune acum. Pentru orice brand, in orice stadiu de dezvoltare, un viral inseamna plus la awareness.

E viralitatea mai usor de obtinut in cazul unui brand comercial sau a unei cauze sociale?

Depinde de brand, depinde de cauza. In principiu, lacrimile sunt mai shareble decat chestiile care ajung in stomac.

Ultimul viral care te-a dat pe spate

Ultimul stunt Google care a creat zone pe Maps unde puteai sa joci Pac-Man. Genial.

Devine viralul Sfantul Graal al publicitatii?

E ca si cum ai intreba daca e misto sa faci reclame misto. Repet: daca e tare, bine plasat si suficient seed-uit, devine viral. Si cred ca asta ar trebui sa fie scopul intregii industrii in care activam.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Heist Industries

Fondata in 2012, Heist Industries este singura agentie specializata in community marketing, un nou model de comunicare, bazat pe continut, povesti reale, personalitati si relevanta, folosind cele mai noi canale si... vezi detalii »

Dosare editoriale

Companii

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related