Sorin Traistaru, art si caligraf: Bineinteles ca una din primele chestii pe care le-am scris a fost "Pantelimon", desi stateam in Berceni

Sorin Traistaru, art si caligraf: Bineinteles ca una din primele chestii pe care le-am scris a fost "Pantelimon", desi stateam in Berceni

Se iau doi caligrafi, se pun intr-o camera luminoasa, li se dau foi, penite, tusuri multicolore si alte ustensile. Se aduc in aceeasi camera mai multi ucenici, dornici sa invete sa deseneze litere. Se toarna peste toate aceste suflete o damigeana generoasa de rabdare si li se ureaza succes. Nu in ultima faza, li se promite o satisfactie greu de replicat. Asta ar fi reteta unui atelier de caligrafie. Noi acum ne vom indrepta pupilele catre cei doi caligrafi de la inceput, fosti colegi de facultate (Psihologie), ambii activi in comunicare, respectiv pasionati de scriituri antice si moderne, deopotriva.

Pe Georgian Constantin l-am cunoscut aici, a venit randul lui Sorin Traistaru. O personalitate plimbareata, Sorin a inceput cu ASE-ul, a ajuns la Psihologie, a trecut printr-un val de voluntariate, a fost un pic si prin PR, iar acum e Art Director la Bonnie & Clyde Advertising. Mai intai, l-au prins din urma penitele, carora le-au urmat vocatia de caligraf.

Despre caligrafie, despre advertising si despre amandoua la un loc si incrucisate, in textul de mai jos.

Sorin si Georgian vor fi de gasit la atelierul de caligrafie al Revistei de Povestiri, ajuns la a opta editie.

Cu rabdarea trecem marea, scriind si frumos

 
Sorin, tanar profesionist nelinistit

Drumul pana la ce fac acum a fost destul de intortocheat (povestea detaliata implica un an la ASE, trei la Psihologie - Psihopedagogie Speciala, lucru intr-un anticariat, mult voluntariat, fonduri europene si un job de PR assistant).

Legatura mea cu Photoshop-ul a inceput prin liceu, cand mi-am instalat CS2-ul ca sa imi fac poze alb-negru cum aveau rockerii de pe hi5. Dupa asta am inceput sa caut tutoriale si sa ma joc ceva mai serios. Apoi a aparut in peisaj si Illustrator-ul.

Pana acum 2-3 ani, cele doua erau in plan secund, la nivel de exercitiu zilnic. Intre timp, am hotarat sa iau pasiunea in serios si mi-am facut portofoliu. Momentan dau din pen tool in jur de 10-11 ore pe zi (acasa si la birou).


Caligrafie, typography sau lettering?

Paralela culinara a lui Georgian de aici descrie destul de bine conceptele.

As adauga ca typography exista si inainte de tipar. Poate ca se numea altfel, dar caligrafii vremii aranjau literele frumos pe foaie, respectau niste reguli ca sa arate ordonat tot ce faceau.

Cred ca lettering-ul a aparut dintr-un exces de zel al unor caligrafi care au hiperdecorat niste versalii sau drop cap-uri [literele acelea mari de la inceputul povestilor :) ].


Inceput in stil gotic

Nu mai stiu povestea exacta, stiu doar ca imi doream niste penite (habar n-aveam de care). Cred ca dadusem de un clip cu Theosone care scria de mama focului si am zis ca trebuie sa incerc si eu. Nu mai tin minte daca am primit de Sf. Andrei sau daca Mos Nicolae mi-a adus anul acela trei penite, un toc si un tus. Asa am inceput sa scriu cum credeam eu ca e frumos :)

Primele rezultate erau oribile, dar am reusit sa reproduc dupa multe incercari niste litere gotice de care am fost foarte mandru. Fix in aceeasi zi am vazut ca Georgian postase pe Facebook o poza cu tentativa lui de caligrafie. Arata demential pentru o prima incercare, ba mai mult, avea o penita facuta de el dintr-o coada de pensula.

Prima caligrafie


Am iesit la o bere sa vorbim despre asta (ca orice absolventi de psihologie) si am tot vorbit de-a lungul timpului pentru ca gaseam din ce in ce mai multi caligrafi, clipuri, penite, resurse si pana la urma am ajuns la Street Delivery acum doua veri, la un atelier de caligrafie tinut de Ovidiu Hrin.

Atunci am avut primul contact serios cu caligrafia, pentru ca am invatat despre importanta posturii, a spatiului de lucru, a unghiului penitei, a respiratiei in timpul scrisului, lucruri care nu reieseau din pozele la care ne uitam noi pe net.


Cele mai importante surse de inspiratie

Lista mea se intinde pe multe pagini si cu mare dificultate am ales cativa caligrafi care m-au influentat si impresionat in mod special. I-am impartit in trei categorii:

Clasici: Paul Antonio, Lloyd Reinolds, Rachel Yallop (ar putea intra si la moderni, dar are o tehnica atat de curata si frumoasa incat am lasat-o aici)

Moderni: Neils „Shoe” Meulman, Mr. Kams, Joluvian, Nicholas Rojas Leon, WLK - baietii combina caligrafia cu tatuajele, brandingul sau street art-ul intr-un mare fel.

Hipnotici (o sa vedeti de ce): The Inkman si CRYPTYC mi se par cei mai buni reprezentanti. Mai sunt inca doi oameni care nu sunt caligrafi, dar intra lejer in categoria proiectelor de lettering hipnotic: David Smith, care s-a viralizat de cand a publicat procesul de lucru si artwork-ul pentru John Mayer si Ruslan Khasanov, care e un fel de Pink Floyd in cerneala si gif-uri.

Pe langa tot pomelnicul de caligrafi - iata o expresie pe care nu am mai folosit-o pana acum :) -  ca surse de inspiratie mai sunt manuscrisele vechi gasite pe net, reclame pictate manual, elemente de arhitectura, garduri cu decoratii frumoase, ce auzi intr-o discutie din tramvai si chiar lucrari mai vechi pe care le mai gasesc prin casa.


Art direction de nota douazeci

Sunt multe proiecte care mi-au placut - atat de la noi, cat si din afara. Dar unul dintre proiectele "alea" care m-a atins - si prin concept, si prin executie - este Minima Moralia al celor de la Brandient. Cand am vazut sticlele de vin, mi-au picat ochii...fix pe ochi. Apoi am aflat si povestea brandului si cum au fost facute fotografiile si tehnica din spatele lor. Mi s-a facut un pic pielea de gaina :)


O campanie cu elemente puternice de caligrafie/typography care v-a atras atentia

(N.R. Avem de-a face aici cu un raspuns comun al celor doi caligrafi).

Caligrafii mari pe care ii stalk-uim pe Behance au tot felul de colaborari cu branduri cunoscute (Luca Barcellona - Carhartt, Joluvian - Coca Cola, Pokras Lampas - Nike sau Nissan).


Pe zona de campanii ne-a ramas in minte ce au facut cei de la Ogilvy Paris pentru Louis Vuitton in colaborare cu Mos Def si Niels "Shoe" Meulman (spoturile cu caligrafie facuta cu matura intr-un ring de box).


Apoi a mai fost campania In the wrong job, being very good can be very bad, unde aparea un print super caligrafic (modern). Lettering-ul are acoperire mai mare decat caligrafia si aici sunt multe proiecte frumoase, de la cele mici de care zicea Georgian pana la case mai mari cum ar fi (random) Sagmeister & Walsh cu campania pentru Aizone.


Structura atelierului (2): stilul gotic, respectiv caligrafie moderna

Goticele (textura quadrata) vin in antiteza cu foundational: sunt drepte, colturoase si ceva mai romantice avand in vedere vechimea lor (pe undeva prin secolul 16).

In plus, este primul script pe care l-am incercat, ascultam trupe care aveau logo-uri cu caractere gotice si a scos la iveala copilul rebel... Bineinteles ca una din primele chestii pe care le-am scris a fost "Pantelimon", desi stateam in Berceni.


Majuscule gotice


Elementele de caligrafie moderna pe care le abordam se refera la o parte restransa a acesteia: vorbim despre gestica si miscarile libere ale mainii, instrumente alternative (penite din tabla de cutie de bere sau suc - numite colapen-uri, lemn de balsa, tragatoare, pensule) si despre cum se pot imbina acestea intr-un mod armonios cu caligrafia "clasica".

Caligrafie cu penita din tabla unei cutii de bere - colapen


Aplicabilitate

Avand in vedere cursantii pe care i-am avut pana acum, pot presupune ca arta caligrafica are aplicabilitate in: graphic design, web design, DTP, medicina, teatru, educatie, economie sau in experimente sociale :)

Lasand deoparte "profilul" cursantilor, caligrafia ajuta la dezvoltarea sau coordonarea miscarilor motrice fine, este relaxanta (dupa ce te prinzi cum functioneaza, pana atunci poate fi usor frustranta) si are efect terapeutic (pe mine ma ajuta sa scriu cuvinte de dulce intr-un mod elegant).


Alte proiecte

In afara de atelierul urmator, care incepe pe 9 mai, am un cont de Behance unde nu prea uploadez caligrafie DAR am pus recent la cale o pagina de Facebook dedicata versurilor bine scrise din piese underground cu twist de condei :D

Procesul multumirilor :)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Ogilvy Group România

Ogilvy România, parte din rețeaua internațională Ogilvy, este o companie WPP, unul dintre cele mai mari grupuri de comunicare din lume (NASDAQ:WPPGY). Pe piața locală, Ogilvy creează platforme de comunicare,... vezi detalii »

Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related