In 2015, Fundatia Friends For Friends continua, alaturi de partenerii sai, Avon Romania si BRD - Groupe Societe Generale, programul de finantare si suport pentru jurnalismul de calitate din Romania. Proiectul Bursele Superscrieri propune autorilor romani doua teme de interes public: violenta domestica si educatia formala si ofera 9 burse jurnalistice, fiecare in valoare de 2.000 euro.
Echipele de jurnalisti si fotografi interesati de obtinerea unei astfel de Burse sunt invitate sa urmareasca lansarea celor doua programe:
I. Bursele Superscrieri/Avon, editia a II-a, pe tema violenta domestica, vor fi lansate la inceputul lunii aprilie si vor cuprinde 3 burse.
II. Bursele Superscrieri/BRD, pe tema educatia formala, vor fi lansate la inceputul lunii mai si vor cuprinde 6 burse.
Pe langa finantare, programele includ si sesiuni de mentorat si o serie de trei ateliere de scriere creativa de non-fictiune, Seminariile Superscrieri, destinate impartasirii de bune pratici in domeniu. Ambele vor fi sustinute de Mona Dirtu, jurnalist si editor cu experienta de peste 15 ani in presa.
"Pe de o parte, jurnalistii devotati meseriei - cei rari, gata sa faca efort pentru un interviu in plus, o fotografie in plus, o verificare in plus, un sinonim in plus - isi gasesc, in astfel de proiecte, un sens profesional. De cealalta parte, companiile au prilejul, in sfarsit, de a sprijini in mod direct jurnalismul de calitate", declara Mona Dirtu la prima editie de burse.
Prima editie a Burselor Superscrieri/Avon s-a finalizat cu publicarea a trei materiale de impact, care au continuat sa se dezvolte si in urma terminarii programului:
"Fara antecedente penale", publicat in numarul din toamna Esquire Romania - realizat de jurnalista Elena Stancu si fotograful Cosmin Bumbut,
"Ordinul de protectie. Instrumentul victimei sau al agresorului?", publicat pe platforma online Casa Jurnalistului - realizat de jurnalista Lina Vdovii si fotograful George Popescu
"Toata lumea din familia noastra" publicat in numarul 17 al Decat o Revista, realizat de jurnalistele Ana Maria Ciobanu si Oana Sandu.
Lina Vdovii, bursiera in 2014, spunea ca aceste burse sunt utile "pentru ca le ofera jurnalistilor ragazul de a rumega un subiect, de a-l intelege si de a spune povestea pe indelete si cu responsabilitate fata de cititori si personaje. Timpul, banii si un editor bun ar trebui sa existe in orice redactie, insa cum ele lipsesc uneori cu desavarsire, e bine ca avem bursele".
Bursele Superscrieri fac parte din demersul FFFF de a sustine autorii de non-fictiuni creative din Romania - cei care, prin forta scriiturii lor, prin originalitate, onestitate si curaj incane mai spun povestile care conteaza. Daca Bursele Superscrieri au menirea de a-i sustine direct pe acesti autori in generarea de continut, competitia anuala Premiile Superscrieri, care are loc in fiecare toamna, le aduce autorilor recunoastere pentru materialele realizate.