Pentru ca feminismul a fost gresit interpretat, crede Adela Dan, om de publicitate, bloggerita si autor de carte. Ar trebui sa fie despre drepturi, sanse si indreptarea abuzurilor. Mai ales in societatea romaneasca, "macho, misogina si mitocanca".
Adela povesteste cum este sa fii femeie in publicitate, o lume in care, acum o mie de ani, barbatii faceau regulile, despre cliseele feminine din reclame, dar si despre bloggeritele pe care le citeste si scriitoarele preferate.
Feminismul
Deja suntem prea plini de feminism, dam pe dinafara, ne iese prin urechi. Feminismul a fost gresit interpretat, orice duduita ranita in dragoste se converteste la religia feminista.
Si nu despre asta ar trebui sa fie feminismul, ci despre drepturile femeilor, despre sansele lor infime de a face parte din viata politica, despre salariile lor mai mici fata de cele ale barbatilor. Despre abuzurile pe care le suporta si despre viata pe care o duc.
Cat de macho este societatea romaneasca
Societatea romaneasca este macho, misogina si mitocanca. Mergi cu un taxi si vezi ce spune un taximetrist despre o femeie care conduce o masina simtitor mai scumpa ca a lui. Du-te cu cateva prietene intr-un club si vezi cum e. Asta e tara. Atat ii duce capul, sa te faca sa te simti prost ca esti femeie, sa te faca sa simti ca anumte lucruri le sunt permise doar lor, barbatilor.
Lumea barbatilor in publicitate. Plafonul de sticla
Din fericire, in momentul asta, in publicitate nu exista o lume a barbatilor. Acum o mie de ani, exista. Tin minte ca la inceputul parasutarii mele in McCann, desi in Creatie existau doua WC-uri pentru femei, unul era mereu incuiat pentru ca eram prea putine. Cred ca eram vreo 3-4 fete in tot departamentul.
Impartirea brandurilor in functie de sex
Nu, nu ai cum sa faci asta la volumul de munca dintr-o agentie. Si nu ar fi corect, un creativ trebuie sa fie in stare sa lucreze si pentru un parfum, si pentru o masina. Ca daca nu poate, nu e profesionist. Eu am lucrat cinci ani pe contul Dedeman, ca sa nu mai spun de Nutline. Ce sa spun, miezul feminitatii, ambele conturi.
Romancele: primul gand
Sacose. Muraturi. Oale cu sarmale. Femei care de ziua lor, in loc sa se imbrace frumos, sa se duca la un coafor si sa iasa in oras la un film, aleg sa stea in picioare, sa gateasca si sa serveasca o casa plina de musafiri.
Ce ar intelege un strain despre femeile din Romania, daca s-ar uita doar la reclame
Cam ce ar intelege si din reclamele din tara lui, ca nici altii nu sunt mai breji. Ca stau doar in bucatarie si gatesc pentru familie si doar asta le face fericite, ca umbla cu balsamul de rufe in poseta, ca le spala Radu Valcan pe cap in supermarket, ca altul le controleaza dintii tot acolo, in supermarket, ca singurul scop al vietii lor e sa spele, sa curate, sa frece si sa gateasca. Nu tin minte vreo reclama cu femei citind, de exemplu.
Cea mai reprezentativa romanca din reclame
Nu-mi vine in cap o figura feminina reprezentativa, nu exista versiunea feminina a ciobanului Ghita.
Cele mai nesuferite clisee feminine din publicitate
Toata publicitatea e un cliseu cu si despre femei. Femeile fac piata, merg la supermarket, gatesc. Spala vase, pun masa, fac curat, parfumeaza casa, etc. Cam cum arata viata romancelor in realitate. Helloo, barbatii unde sunt? La meci sau la razboi?
O reclama cu/despre/pentru femei
You - A Declaration of Love - Schwarzkopf Nectra Color
Bloggerite de urmarit
O urmaresc pe whatkatieate.com. Si o citeam pe Simona Catrina cand scria.
Femei in literatura
Scriitoarea? J.K.Rowling. Pentru ca a creat nu doar o carte, ci un intreg univers si pentru povestea ei de viata.
Personajul? Scarlett O Hara. "After all, tomorrow is another day!" e vorba mea preferata.
Ce carti ar trebui sa citeasca barbatii din Romania
Cartile lui Jamie Oliver. Si Adela Spune, evident :)