Oana Holban Vintila e la fel de proaspata cum e si vocea ei. Auzita la Radio Delta pe vremuri si, de atunci incoace, la HBO Romania, la Radio 21 sau Radio Guerrilla, si prin multe-multe spoturi publicitare. Dar nu ma credeti pe cuvant, ciuliti urechile, apoi treceti si-o (re)cunoasteti.
Fac eu prezentarile: ea e Oana
A tras primul voice over cand era eleva, pentru un documentar regizat de mama ei. Printr-un accident fericit, a ajuns sa participe la un concurs in urma caruia a ajuns vocea Radio Delta. De aici, drum liber la indragosteli de personaje si voci. Jucause, rasfatate, vesele, rautacioase dar, oricum, foarte feminine.
Oana este, din 2001, Chief Creative Officer la tNd'c advertising si a strans peste 10 ani experienta in voice acting. N-o sa se lase nici in ruptul capului, nici n-ar avea de ce. Isi doreste atat de tare sa treaca la urmatorul nivel (dublaje pentru filme de animatie) ca ar fi in stare sa dea bani in "schimbul" unui personaj. Si s-ar descurca bestial, ne-a spus. O credem.
Oana, cea cu vocea zglobie
Am crescut cu textul: "tonul face diferenta" si mi l-am asumat atat de serios, incat l-am transformat in profesie :)
Parintii mei, lucrand in cinematografie, se jucau mult cu mine de-a acting-ul si interpretarea cuvintelor cand eram mica. Primul voice over l-am facut cand eram eleva. Era un text pentru un film documentar al carei regizor era mama. A fost prima intalnire a vocii mele cu un microfon profesionist. "Salut!" "Salut!" Si mi-a placut.
Un accident fericit si pac! Publicitate
Apoi, vorbind punctual despre publicitate, a fost o intalnire accidentala. Unul din lucrurile acelea intamplatoare care iti schimba traiectoria brusc si ireversibil :) Am mers cu prietena mea cea mai buna din liceu sa sustinem un coleg actor la Radio Delta. Da, exista un radio cu numele acesta si da, ea il placea pe colegul meu foarte tare.
Postul de radio cauta voci pentru emisiuni. Pentru a intra toti trei in sala de asteptare si peantru a nu-l lasa pe colegul meu singur, a trebuit sa completam un formular de participare la concurs. Toti trei. Am sperat sa intre el primul, si noi doua sa ne razgandim apoi, spontan.
A fost altfel. Am fost chemata prima. Si am intrat, ce era sa fac? Chicotind si uitandu-ma peste umar la cei doi hlizindu-se pe banca. Am luat concursul si am devenit vocea postului pentru promo si reclame.
Oricine poate face voice acting?
Pai... se pare ca da. Poate e momentul sa spun ca unele dintre cele mai cunoscute voci de reclame din piata nu sunt actori. Vorbesc despre Petru (N.R. Margineanu), Andreea (N.R. Margineanu), Marius (N.R. Vintila) de exemplu. Nici eu nu sunt actor profesionist.
Deci probabil ca oricine, cu conditia insa de a respecta "cerintele": un timbru bun, o voce maleabila, inteligenta, dictie sau personalitate (eu personal accept si imi face placere sa ascult o voce graseind, atata timp cat este inteligibila). .
Probabil ca mai exista cerinte generale, dar din punctul meu de vedere, acestea sunt absolut necesare. Si apoi, mult exercitiu. De respiratie, de volum.
Traiesti cu frica de a ragusi inainte de inregistrari?
Nu numai ca traiesc cu aceasta teama, dar am perioade in care devin cel mai placut prieten posibil, trebuind sa intru in pauza vocala.
Cred ca acesta este momentul in care piticul meu ma iubeste cel mai mult. Momentele transformate uneori in zile, in care gesticulez si ii scriu in limbajul semnelor cuvinte ale caror sens le pierdem pana la sfarsitul frazei. Din pacate pentru el, aceste pauze sunt destul de rare :)
Prima data cand ti-a fost recunoscuta vocea
Nu-mi amintesc prima data, dar mi le amintesc pe cele mai importante: atunci cand piticul meu avea cateva luni si radea la vocea mea care se auzea de la televizor.
Primul spot inregistrat si gafele aferente
A fost un spot la McDonald's. Am avut emotii asa ca, respectand un obicei de-al meu absurd, am incercat sa par extrem de sigura pe mine. Aveam ochii in lacrimi, eram fierbinte, tremuram ca varga si citeam clar si raspicat. Am reusit sa zambesc la sfarsit.
Cred ca era un contrast destul de mare intre moaca chinuita si vocea sigura, asa ca m-au mai chemat si la alte proiecte. De spectacol si poate si de rezultat. Pe cateva le-am continuat asa. Apoi m-am linistit :)
Briefuri/ indicatii/ tipuri de proiecte
Indicatii: "Poti un pic mai repede?". Mult text, putine secunde.
Tipuri de proiecte: De joaca. Personaje jucause, vesele, pozitive, feminine. N-am fost niciodata matusa de exemplu. Furnica, da.
Cum iti alegi joburile din advertising?
Te aleg ele pe tine. Te cheama.
Trebuie sa ai vreo afinitate cu brandul pentru care lucrezi?
Eu am campanii si produse pentru care dulceata sau bucuria din glas sunt 1000% traite si simtite. Cred ca eu ma uit la reclame, fiindu-mi dragi. Le vad ca pe niste filme scurte si cuminti. Nimic murdar, nimic urat. Si ce e murdar ... se curata cu o solutie :) Intru cooomplet in conventie. Si neeeg complet culisele daca nu imi convin.
Cum ti se par textele primite la interpretat? Cat influenteaza vocea copy-ul?
In general imi plac. Si le inteleg si povestea, si matematica. Probabil si pentru ca lucrez intr-o agentie de publicitate. Cand spun "inteleg", spun "accept mai usor" conventiile, cliseele, uneori agresivitatea transmiterii mesajului. Aceste sunt regulile jocului. Si trebuie respectate.
Nu e poezie, nu e roman, nu e scenariu de lungmetraj. Asta ma ajuta sa zambesc si sa nu ma incrunt, de exemplu, la o fraza usor redundanta... Intervin uneori, dar nu cu ostentatie, si in ideea de colaborare/brainstorming cu agentia. Plec de la ideea ca tuturor ne e draga povestea.
Cea mai frumoasa reclama pe care ai dublat-o
Cea mai draga a fost cea de la Duru pentru ca a jucat un rol important in povestea vietii mele. Cele in care ma simt cel mai "pe employ" sunt cele in care ma rasfat sau ma joc.
Cat de profitabil e voice acting-ul in Romania?
Probabil ca este exact ca orice profesie – daca iti place si esti si bun in ceea ce faci, daca stii sa-ti dezvolti skill-urile si sa evoluezi, atunci este o munca usoara. Si renumerarea placuta.
Din pacate, nu sunt un evaluator prea bun in ceea ce priveste lumea materiala. Sunt destul de aeriana cat sa nu pot spune care este valoarea corecta a unei operatii facute de un medic copilului tau, caruia i-a salvat viata, de exemplu. Eu nu stiu sa spun cat ar "costa". Nici in lei, nici in euro, poate in zile. Dar cum contorizezi zilele? Ma-ncurc in cifre...
Diferentele fata de afara
Nu stiu sa-ti raspund la intrebarea legata de situatia din alte tari. Ba stiu, dar respectul fata de mine si colegii mei ma face sa nu fac aceasta comparatie. Sa ne pastram imaginea, zic :)
Despre dublajul filmelor in limba romana
Mie imi plac. Recunosc. Oricum imi plac toate tipurile de animatii. Ca experienta... pentru mine asta este un vis. Ma gandeam la un moment dat ca mi-as dori atat de tare un personaj, incat as da bani sa il joc. Si as face-o bestial :) Prietenii mei si copiii din jur carora le-am citit povesti stiu ca nu ma laud :D
Raspunzand acum concret, personajele din League of Legends sunt pe departe in liga personajelor preferate. Ma simt bine si rad incontinuu atunci cand inregistrez zane nebune, piratese zburatoare sau liane uracioase :)
Cele mai mari probleme ale domeniului la noi
Ar trebui sa se creeze o asociatie a vocilor profesioniste. Am incercat sa o cream acum cativa ani, dar cred ca eram toti prea copii. Ca in oricare alt domeniu, o reglementare comuna, un consens si un set de reguli pe care sa le respectam ca grup "oficializat" si asumat, ne-ar ajuta pe toti.