[Romanismul si publicitatea] Stefan Liute: Pe burta goala sau cu mana infipta hraparet in buzunarul cumparatorului, romanismul nu vinde

[Romanismul si publicitatea] Stefan Liute: Pe burta goala sau cu mana infipta hraparet in buzunarul cumparatorului, romanismul nu vinde

Stefan Liute (Strategy Director, Storience), spune ca a fi roman, in ceea ce il priveste, este o chestiune de hazard. Nu e nici mandru, nici rusinat, ci legat de locurile si oamenii de aici. Cand vine vorba de publicitate, lucrurile stau putin diferit. El explica vulnerabilitatile si punctele forte ale unei strategii care marseaza pe mandria nationala si care sunt produsele predispuse pentru o astfel de comunicare.


Mandria nationala: o chestie romaneasca sau destul de comuna si la alte natii?

Ca multe alte lucruri, mandria nationala nu este o inventie romaneasca. Ea e de obicei invers proportionala cu gradul de bogatie si influenta in relatia cu celelalte popoare. Ceea ce nu inseamna ca americanii sau rusii n-ar avea mandrie nationala, ci ca cea a guatemalezilor sau cea a muntenegrinilor s-ar putea sa fie un pic mai mare decat o justifica realitatea.

Cel mai "mandru ca este roman" brand din acest moment

ROM este cel mai "mandru ca este roman" brand.

De ce?

Strategia brandului ROM si comunicarea lui de marketing se bazeaza pe mandria nationala, pe care construiesc in mod creativ tot felul de povesti cu priza la public. Exista un motiv logic pentru asta, legat de produsul in sine. Formula ciocolatei ROM, inventata in anii comunismului, nu exista prin alte tari. Din cate stiu eu, nimeni nu s-a mai gandit sa puna (esenta de) rom intr-o ciocolata populara.

Branduri si produse cu predispozitie catre romanism

Cred ca predispozitia spre romanism e dictata adeseori de strategia de marketing. Daca lucrurile prin care te deosebesti au legatura cu nationalitatea (de exemplu prin traditii, mai vechi sau mai noi), atunci e destul de bine sa fii predispus la romanism cand vinzi in Romania.

Asta si atunci cand esti brand autohton, precum Dacia sau Napolact, si atunci cand esti unul strain, precum Pepsi. Cel din urma, in perceptia romanilor, se deosebeste de Coca-Cola printr-o istorie comuna mult mai lunga, cu inceputuri pre-decembriste.

Vulnerabilitatile unei strategii care marseaza pe mandria nationala. Punctele forte

Principala vulnerabilitate a unei strategii care marseaza pe mandria nationala este irelevanta. Consumatorul roman de astazi e pragmatic si informat. Caracterul national, daca nu e insotit si de o oferta puternica, nu e suficient pentru alegere si cumparare. Pe burta goala sau cu mana infipta hraparet in buzunarul cumparatorului, romanismul nu vinde.

Pe de alta parte, principalul punct tare al unei astfel de strategii este potentialul ridicat pentru un impact emotional mare. Daca e bine "pusa in opera", mandria nationala te poate face sa cumperi cu inima, nu cu capul, mai ales atunci cand e vorba de bunuri de larg consum.

Cat de actuala mai este o astfel de strategie

O strategie care sa marseze pe mandria nationala este relevanta fie atunci cand aduce ceva nou in discurs sau in stil, fie atunci cand se leaga de evenimente curente, bune sau rele, capabile sa "atinga" emotional oamenii in legatura cu natiunea si nationalitatea lor. Asa ca actualitatea ei tine de creativitatea advertiserilor si de ceea ce se intampla in lume.

Cat de mandru te simti ca esti roman? :)

Faptul ca sunt roman nu e meritul meu ci e o chestiune de hazard - nimeni nu alege unde se naste. De asemenea, nationalitatea mea nu a avut vreodata un rol covarsitor in realizarile mele si in felul in care sunt privit de alti oameni. Sunt atasat de romani si de Romania, imi respect compatriotii si tara, dar nu leg toate aceste lucruri de sentimentul de mandrie. Nu sunt nici mandru, nici rusinat ca sunt roman, ci mai degraba legat de oamenii si de locurile de aici.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related