Spunea un prieten, cu naduf: "Tolstoi, Balzac et comp scriau atatea mii de pagini pentru ca, sa fim seriosi, ce aveau de facut in vremea aia? Din acelasi motiv ii si citeau oamenii, ca nu aveau ce sa faca. Dar acum, cine mai are timp sa citeasca Tolstoi?"
Si, chiar daca, intre timp, scriitorii au inceput sa scrie mai putin, cartile tot stau incepute pe rafturi si noptiere, in timp ce Facebook-ul si torrentii jubileaza victoriosi.
Claudia Iordache si Ionut Cheran au gasit o alta arma in acest razboi. Povestile de sase cuvinte, dupa metoda Hemingway. Si, ca sa fie lupta dreapta, s-au dus cu ele pe Facebook. Ce a rezultat? O pagina cu aproape 15.000 de like-uri, cu postari share-uite si comentate, un spatiu in care literatura castiga teren cu fiecare 6 cuvinte.
Majoritatea povestilor sunt scrise de Ionut, care este scriitor. Pagina are insa si invitati speciali, scriitori, care isi aduc aportul de imaginatie in propozitii concentrate.
Ionut povestesteste pentru IQads cum a pornit si crescut proiectul lor, dar si despre literatura romana, scriitorii contemporani si soarta lecturii.
In spatele paginii Povesti in sase cuvinte
Claudia Iordache si Ionut Cheran. Scriem amandoi, dar in registre diferite. Claudia e PR intr-un ONG, iar eu sunt scriitor.
Inceputul
27 Mai 2013, seara, la telefon:
C.: - Stii faza aia cu povestea in sase cuvinte, a lui Hemingway?
I.:- Baby shoes..Aham!
C.:- Oare e vreo pagina de Facebook sau vreun site cu povesti in sase cuvinte? Hai ca verific! Nu e!!!
I.: - Hai sa facem noi!
Selectia citatelor
Nu sunt citate. Toate povestile, in afara celor scrise de artistii si scriitorii invitati, sunt scrise de mine. Claudia le slefuieste, din cand in cand, si se asigura ca intrebarile despre pagina primesc raspunsurile potrivite.
Sursa principala de inspiratie
Imaginatia, obsesiile, literatura.
Sursele alternative de inspiratie
Plictiseala, discutiile cu prietenii, muzica, in special blues-ul, unele seri de weekend care ies din decor, rarele surprize.
Scriitorii romani invitati
Sunt autori a caror scriitura ne place. Chiar daca tinde sa aiba o aura de superificial, fiind gazduita de o retea care transmite orice, mai putin continut literar, Povesti in sase cuvinte poate fi considerata, cat de cat, un canal de promovare a scriitorilor contemporani, in fragmente adaptate consumului de pe Facebook.
Autorii contemporani de pe noptiera
Razvan Petrescu, Augustin Cupsa, Veronica D. Niculescu, Paul Vinicius, Leonard Ancuta, Flavius Ardelean, Radu Gavan, Mihail Vakulovski.
Scriitori romani subestimati
Literatura insasi e subestimata, dovada numarul foarte mic de cititori activi si lipsa strategiilor de comunicare de carte si slabele eforturi ale editurilor pentru traducerea scriitorilor romani. Daca socotim un autor subestimat din cauza criticilor negative, fondate sau nefondate, as zice ca publicul e arbitrul final. Numai ca, atunci cand i se acorda rolul privilegiat, publicul nostru nu prea cumpara. In cazul in care cumpara, pune in raft. Daca pune in raft, n-are nicio opinie.
Punctul forte al literaturii romane contemporane. Punctele slabe
Literatura e buna sau proasta, nu conteaza limba in care scrii, deci nu exista puncte slabe sau forte. Avem, fara indoiala, scriitori buni.
Totusi, in proza, cred ca multi scriitori esueaza in a spune o poveste buna pentru ca se concentreaza mai mult pe a-ti demonstra ca ei sunt scriitori. Exista aceasta dorinta, deloc constructiva, de a-ti scoate ochii cu tot felul de monologuri sau meditatii inutile, cu intamplari mundane si plictisitoare, care pun in paranteza povestea in sine. Se simte apasator si agasant prezenta autorului, in absenta grava a povestitorului.
In poezie, per total, se poate sa stam mai bine.
Povesti populare
Pe vise nu se depune praful,
Purta pe chip semnele altor chipuri,
Intre ei se facuse deja tarziu,
Camera se umpluse incet cu singuratate,
Ramasera scamele de iad intre unghii,
Isi dedicase intreg timpul pierderii timpului,
Noaptea, planetele isi aprind tigari aromate,
Am o singura slabiciune, frecventez imaginatia.
Secretul like-ului
Depinde cum se regasesc cititorii, uneori in mai muta speranta, alteori in mai multa tristete. Dar mai conteaza si cine scrie pe pagina, momentul zilei.
Promovarea paginii
Pagina a crescut organic. N-am vrut sa vindem ceva cu orice pret. Ne-am stabilit doar niste reguli simple. La inceput: la ce ora publicam, de cate ori pe saptamana, ca sa fim profi. Am sfarsit prin a ne ignora propriile reguli, ca doar ne place literatura!
Mai nou, asistam cu uimire la numarul crescand de fani. Strategia e sa fii original si adaptat canalului pe care comunici!
Timpul dedicat celor 6 cuvinte
Nu as putea raspunde precis. Scrisul e un exercitiu constant.
Cat despre extinderea paginii, ne-am tot gandit, dar n-am prea vrea sa cada in derizoriu, ca alte idei faine care au inceput pe Facebook. Ne mai gandim. Primim idei :)
Cele mai frumoase 6 cuvinte
Toate cuvintele care exprima cea mai intensa stare.
Povestea copilariei
Cartea Junglei.