Tragand linie dupa 2014, am vorbit cu managerii agentiilor de creatie, PR, BTL si digital despre statusul business-ului lor la inceput de an - cifre de afaceri, servicii nou dezvoltate, portofolii de clienti - ajungand pana la evolutia pietei in 2015 si planurile de crestere a profitabilitatii fiecarei agentii.
Despre business-ul Armada Marketing, ne spune Tiberiu Tuluca (General Manager).
Cifra de afaceri Armada Marketing in 2014
Fiind o agentie tanara (Armada a fost fondata in mai 2012), ca si in viata unui om, primii ani sunt cei mai importanti pentru restul dezvoltarii acestuia. Asadar, 2014 a fost un an plin de provocari, asemeni momentelor din adolescenta noastra.
Raportat la cifre, desi inca nu am datele exacte, cred ca am reusit sa terminam anul cu o cifra de afaceri de peste 2.700.000 lei, mare parte din ei realizati prin oferirea de servicii de strategie si creatie. Fata de 2013, am reusit si in acest an sa pastram un trend pozitiv.
Evolutia pietei de creatie in 2015
De cativa ani buni incoace, nu mai e suficient sa spui "cumpara produsul meu pentru ca e cel mai bun" sau "pentru ca ti-l recomanda vreo mare vedeta de cinema sau din lumea sportului".
Astazi, de cand iesim din casa si pana mergem la culcare suntem in continuu asaltati de oferte. Din ce in ce mai multe branduri se bat pentru portofelul nostru in contextul in care cei mai multi dintre noi sunt mai putin dispusi sa cheltuie bani fata de anii anteriori.
Prin urmare, este firesc ca mentalitatea consumatorilor sa se schimbe, in mare parte pragmatismul luand locul deciziilor de impuls. Asta e motivul pentru care vedem atatia oameni cu liste la ei in supermarket - si nu ma refer la cei in varsta. De aceea, nu era normal ca atat clientii, cat si agentiile de creatie sa se adapteze la noua realitate?
Personal, cred in ideile creative izvorate dintr-un insight puternic, un adevar care sa ne faca sa spunem "mi s-a intamplat si mie chestia asta" (sau macar mi se poate intampla).
Revenind la 2015, dupa parerea mea, va fi un an oarecum in acelasi trend fata de perioada anterioara: agentiile de creatie vor munci mai mult pentru aceiasi bani pe care-i castigau acum cativa ani.
Cresterea profitabilitatii agentiei
Pentru multe companii, venirea crizei economice a fost un bun prilej de reducere a costurilor si reasezare a business-ului pe un traiect sanatos. Armada insa "s-a nascut" in plina criza; asadar, am fost atent inca de la inceput la cheltuielile operationale ale firmei. De aceea, in continuare voi cauta noi oportunitati, mizand in continuare pe generarea de noi venituri.
Structura portofoliului de clienti
Nu suntem o agentie specializata pe un anumit tip de clienti sau intr-o anumita industrie.
Spre deosebire de majoritatea managerilor de agentii, din cei aproximativ 15 ani de experienta profesionala, primii 9 ani i-am petrecut in tabara clientului (ultimii 5 de pe pozitia de Retail Manager/Sales Manager in 2 companii multinationale).
Asadar, abordam proiectele nu doar din punct de vedere creativ, ci si cu o doza mare de pragmatism, indiferent daca lucram pentru clienti multinationali sau antreprenori locali, portofoliul Armada cuprinzand clienti din domenii precum: auto, FMCG, constructii, farma, servicii.
Augsburg, Stejarii Country Club, BIC, Salvati Copiii, Olympia sunt doar cativa dintre ei. Cu o parte dintre acestia am pornit la drum in momentul fondarii agentiei, iar acum, dupa aproape 3 ani, ne bucuram in continuare de increderea pe care ne-o acorda prin prisma proiectelor dezvoltate impreuna. Cred ca asta e genul de clienti pe care fiecare agentie si i-ar dori.
Specializari si servicii dezvoltate in 2014
Referitor la serviciile dezvoltate in 2014, o directie pe care vom pune accent si in acest an va fi zona de branding (identitate vizuala & packaging).
Domenii/sectoare cu know-how sau expertiza nevalorificata
Armada este o agentie mica cu ambitii mari. Parafrazand un celebru vers al domnului Pittis ("Nu conteaza cat de lung am parul / Important e cat si cum gandesc"), as spune ca nu cred ca forta unei agentii sta in numarul de echipe de creatie si nici in kilogramele cumulate ale echipei. Marile idei nu sunt cantitative, ci calitative. De aceea, eu cred ca avem o mare sansa intre agentiile din Romania. Suntem tineri, suntem diferiti, suntem ambitiosi. Ne dorim clienti pe masura.
New Business: sectoare si domenii de activitate
Personal, vad oportunitati de clienti noi in industriile in care romanii vor cheltui in continuare bani in mod constant. Ma refer in primul rand la zona de FMCG (ne-am dori de exemplu un client din industria carnii sau a bauturilor alcoolice unde avem o bogata experienta), zona de fashion sau industria serviciilor medicale, inclusiv a produselor medicale unde de asemenea avem expertiza.
Politica de participare la pitch-uri
Participam cu drag la toate pitch-urile la care suntem invitati atata timp cat simtim ca putem avea un cuvant important de spus in domeniul in care activeaza respectivul client si exista chimie personala cu acesta.