Florin Dobre (video coordinator, pastel): A realiza clipuri video, de orice tip, devine o activitate uzuala, nu mai este una specializata

Florin Dobre (video coordinator, pastel): A realiza clipuri video, de orice tip, devine o activitate uzuala, nu mai este una specializata

Stai bine cu teoria. Concept, mecanism, scenariu. Bifat, bifat, bifat. Te-ai inteles cu clientul, traiesti in Paradis. Pana te apuca nervii. Urmeaza etapa de productie si, macar pentru o milisecunda, simti cum pamantul iti fuge de sub picioare. Am vorbit cu mai multe agentii despre parcursul proiectelor publicitare din momentul in care trebuie sa casatoresti oamenii de idei cu oamenii de actiune.

Productia de content video a "coborat in strada", cum s-ar spune. Pana la un anumit nivel de complexitate. Iar asta poate schimba cativa parametri si in abordarea anumitor proiecte de catre agentii.

De pilda, Florin Dobre (titulatura oficiala a postului: Skilled video coordinator at pastel) ne-a povestit cum functioneaza treaba cu productia AV intr-o agentie structurata pe echipe multidisciplinare (task-urile nu sunt impartite traditional, asa incat creativitatea, planning-ul si relatia cu clientul devin skill-uri de antrenat pentru toata lumea). 

Pe scurt, la inceput de 2014, pastel decis ca productia audio-vizuala sa se intample in-house, exceptand proiectele mai mari sau specializate. Pe lung, aflati tot de la el, mai jos.

Alegerea caselor de productie la nivel de agentie

La noi, decizia "cu cine producem AV" a fost luata la inceputul anului. Atunci am decis sa raspundem numarului mare de cereri lucrand in-house. Acum suntem singura agentie de comunicare care are echipa interna de productie video. Asta inseamna ca majoritatea materialelor video le realizam noi, direct, de la concept la post-productie.

Desigur, atunci cand avem proiecte complexe sau unele ce implica know-how specializat, apelam cu incredere la case de productie dedicate. Iar atunci cand se intampla asta, decizia ne apartine. De multe ori, clientul face recomandari, spunand cu cine a mai lucrat inainte. Dar, intr-un final, este alegerea noastra. Si responsabilitatea noastra, totodata.

Criterii de selectie

Fie ca inchiriem echipamente, fie ca apelam la servicii specializate de la casele de productie, noi mergem mai mereu pe recomandari. Ne bazam mereu si pe experientele anterioare, modul in care am colaborat la alte proiecte.

Iar daca primim recomandari noi, cum se intampla adesea, atarna in balanta cateva aspecte: viteza lor de reactie, conexiunile pe care le au in piata si capacitatea de a face recomandari pertinente si reale.

Colaborarile pastel din ultimul an: case de productie

Pe parcusul anului, am colaborat cu Next Generation Media Records, Chainsaw si Carter Film. Pe langa acestia, am avut colaboratori si parteneri, care ne-au inchiriat echipamenetele necesare pentru a realiza diferite alte filme.

Colaborarile pastel din ultimul an: regizori

Pentru ca marea parte a proiectelor le-am facut in-house, anul acesta nu am apelat la regizori. Majoritatea productiilor noastre sunt corporate - animatii, spoturi promo, case-uri, filme de produs. Pentru ele, realizam intern scriptul, storyboard-ul, animatia, montajul, tot ce este nevoie. Pentru anul viitor, insa, avem in plan cateva proiecte mai mari si vom apela cu incredere la diferiti regizori locali.

Cel mai complex proiect din 2014

Ne-am masurat fortele cu filmul corporate pentru Dacia-Renault. Acesta a prezentat sub forma unui jurnal de televiziune de 45 de minute, istoria ultimilor 15 ani, de cand Dacia a fost preluata de Renault. Am avut filmari, stiri de arhiva, interviuri, pachet grafic si audio complet, tot ce era necesar. Dar, nu doar productia in sine a fost aspectul dificil, cat scrierea scriptului, alegerea momentelor principale, gruparea lor pe diferite calupuri de stiri si asamblarea numeroaselor materiale avute la dispozitie.

In plus, evenimentul aniversar a fost organizat tot ca un jurnal de stiri, dar, de aceasta data, live. La pupitru i-am avut pe Lucian Mandruta si Magda Vasiliu, care au prezentat stiri, au sustinut interviuri, au intrat in "live", totul sincronizat la secunda sub ochii a peste 200 de invitati. Daca eram o televiziune, ar fi fost Ziua Portilor Deschise.

Drumul de la idee la producerea ei in AV si cum s-ar putea imbunatati

Categoric, este foarte multa imaginatie in acest domeniu, fiecare vede lucrurile in felul lui. De aceea, totul tine de alinierea asteptarilor intre agentie, client si casa de productie, de la inceput pana la final. Datorita numarului mare de detalii aferente unui astfel de proiect, o colaborare stransa e absolut necesara.

Din pacate, de multe ori, din cauza timpului si a lipsei de resurse umane, proiectele se fac mai repede decat ne-am dori. De aici, nevoia de proactivitate si responsabilitate din partea fiecarei parti e vitala. Aici e capitolul unde noi vedem loc de imbunatatiri.

Productia si proiectele speciale: cine & cum

pastel este o agentie integrata, deci nu avem departamente, ci echipe multidisciplinare. De aceea, fiecare este solicitat sa vina cu idei, sa inoveze, sa gaseasca noi directii si noi concepte. Creativitatea nu mai e apanajul unui departament, ci o componenta vitala in jobul fiecarui om din publicitate.

Prin urmare, ideea vine de la orice coleg, iar executia efectiva este urmarita de account, cu suportul unui creativ. Toti vrem sa facem lucruri deosebite, memorabile. Asadar, de multe ori, limitarea nu vine de la capacitatea de lucru a casei de productie, ci de la buget. 

Productia filmelor de case study

Toate case-urile se realizeaza integral in-house. Accountul pregateste materialele si scrie case-ul, copy-ul il preia si il transforma din business-case in naratiune. Apoi art directorii fac grafica si animatia. Totul se misca repede, pentru ca lucram bine impreuna si fiecare stie ce are de facut. Nu am apelat niciodata la un partener extern, pentru ca video face parte din viata noastra de zi cu zi. Facem un video pentru aproape orice activitate si eveniment din agentie.

Ati auzit in ultimul an vreun client spunand: "Haideti ca va descurcati si voi sa filmati un spot"?

Sunt date care arata ca 60% dintre oameni prefera continut video in loc sa citeasca. Totodata, in social media, statisticile spun ca video-urile sunt sharuite de 12 ori mai mult decat textele sau link-urile. A realiza clipuri video, de orice tip, devine o activitate uzuala, nu una specializata. Doar atunci cand complexitatea materialului necesita o echipa si o logistica specializata, recomandam clientilor sa apelam la suportul unei case de productie.

In rest, avem propria echipa de productie care se ocupa de ceea ce noi numim Daily Video. Acele materiale video pe care trebuie sa le produci repede, smart, fara filmari si efecte complexe. Clientii au inteles asta si, ca dovada, primim multe cereri in aceasta directie.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pastel

pastel este o agentie de comunicare romaneasca cu o abordare strategica si creativa, cu o activitate de 18 ani pe piata din Romania, peste 5.000 de campanii si proiecte dezvoltate, si un portofoliu de clienti... vezi detalii »

Sectiune



Branded


Related