Teatru, filme, reclame. Sorin Dobrin joaca in toate cu la fel de mult entuziasm, indiferent ca e vorba de Hamlet sau un spot la Orange. Actorul povesteste pentru IQads incantarea cu care a ajuns sa fie ales in prima reclama, cum se pregateste pentru un rol, ce a invatat din publicitate si cum l-a ajutat Mos Craciun sa debuteze in actorie.
Funeralii fericite
Ma cunoscusem cu Horatiu Malaele la un proiect in teatru care nu s-a finalizat. Dar gustul amar cu care am ramas a fost dres de colaborarea la "Funerarii fericite", unde m-am bucurat sa mai ocazia sa lucrez alaturi de artistul Horatiu Malaele.
Primul rol
Nu stiu exact daca se poate numi "rol" ceea ce am facut eu atunci. Era o serbare de Craciun prin clasa a 5-a sau a 6-a si pe langa ceilalti colegi care recitau poezii, eu am pregatit impreuna cu dirigintele meu o surpriza colegilor. Tin minte ca aflam cumva ca vine Mos Craciun, eram chemat afara, intrerupeam deci serbarea, apoi ma intorceam si trebuia sa le dau vestea colegilor ca m-am intalnit cu mosul pe care l-am convins sa vina si la noi in clasa; Dirigintele meu participa si el la joc si spunea ca nu ma crede, parintii (care nu erau informati) se amuzau de cata imaginatie aveam, colegii nu stiau ce sa creada, ma rog…improvizam.
A juca sau a interpreta
"A juca", pentru ca pana la urma meseria noastra e o joaca luata in serios, dar si pentru ca jocul presupune actiune, implicare in timp ce interpretarea mi se pare ca tine de un act pasiv, intelectual, de analist.
Pregatirea pentru un rol
Nu am o reteta anume. La fiecare rol e altfel, contextul e altul, echipa e alta, dar orice ar fi trebuie sa citesc piesa/scenariul, sa invat textul, sa caut impreuna cu regizorul ce vrea personajul, care ar putea fi cele mai potrivite actiuni pentru indeplinirea obiectivului, sa inteleg situatiile si, bineinteles, sa incerc sa leg relatiile de joc cu partenerul/ partenerii.
Pregatirea pentru un rol dintr-o reclama
Nu consider ca m-a preocupat pana acum niciodata pregatirea unui rol dintr-o reclama. Am venit la filmare cu textul invatat, daca era cazul, si am colaborat cu echipa: regizor, operator, colegi, costume, machiaj, agentie (cand a fost cazul), etc. A existat o singura exceptie: am filmat o reclama care necesita pregatire in platou: costume, efecte speciale, un anumit traseu in semne de invatat - adica 2 zile de repetitii. Atunci pot spune ca m-am “pregatit” inainte de a filma, dar nici atunci nu am venit cu teme facute de acasa. Stiu, din experienta, ca aproape niciodata ce faci la casting nu vei repeta intocmai la filmare, asa ca nu vin setat sa fac lucrurile intr-un fel anume. La teatru sau la film lucrurile se presupune ca sunt mai precise, adica nu se schimba viziunea de la o zi la alta, sau chiar dintr-un minut in altul :)
Prima reclama
O reclama la telefonie mobila - Orange. Eram student in anul I la actorie si ma inscrisesem de curand in bazele de date ale unor agentii de casting si ma mai dusesem la cateva castinguri fara a obtine rolul. Ma entuziasmam foarte mult cand eram chemat sa dau un casting la o reclama si speram ca intr-o zi voi primi si telefonul care ma anunta ca am luat in sfarsit o proba. Tin minte ca la acel casting am fost pe lista scurta si am fost chemat sa dau a doua proba chiar cu regizorul, ceea ce pana atunci nu mi se mai intamplase. In fine, am primit telefonul si m-am bucurat enorm si am inceput sa spun tuturor ca voi filma o reclama (acum nu as mai trambita in tot targul ceea ce urmeaza sa fac). M-am simtit foarte important cand am semnat contractul si am facut proba de costum, o etapa necunoscuta mie pana atunci, ca tot ce a urmat de altfel: lumini, rulote, machiaj, echipa de filmare, repetitii filmate, duble, frig, etc. Descopeream o gramada de lucruri, consideram ca imi fac meseria si eram platit bine pentru asta asa ca m-am bucurat de toata experienta.
Reclama preferata
Orange romance. Imi place povestea si fiind vorba de prima reclama facuta, probabil si d-aia mi-e cea mai draga.
Teatru sau film
Teatru SI film. Profesorul meu din facultate, Florin Zamfirescu, cand e rugat sa raspunda la aceasta intrebare cliseu spune ca "e ca si cum m-ai intreba cu ce picior imi place sa merg mai mult: cu stangul sau cu dreptul". Imi place raspunsul si mi-l asum si eu.
Filmul, teatrul si publicitatea
Nu stiu sa iti spun cum se impaca ele intre ele. Dar stiu ca eu ma pot impaca bine cu fiecare in parte, adica imi place sa fac si teatru si film si publicitate. Trebuie doar sa stiu sa fac bine diferenta dintre ele, adica e alta abordarea la fiecare in parte.
Reclame refuzate
Nu am refuzat sa fac reclame. Am refuzat sa ma duc la castinguri pentru reclame foarte prost platite care nu aveau nici macar un scenariu sau un regizor care sa ma provoace.
Branduri cu care nu te-ai asocia
Habar n-am… probabil n-as face reclame la produse nocive, sau la campanii in care nu cred, gen extractia de la Rosia Montana.
Cum joci o poveste in 30 de secunde
Nu consider ca eu sunt singurul care spune povestea in cele 30 de secunde. Asta e treaba producatorilor, a regizorului, a operatorului, a celui care monteaza reclama, eu probabil sunt doar imaginea care ar trebui sa transmita cel mai bine mesajul dorit. Eu d-aia sunt ales, sa comunic cu ei pentru a reusi impreuna sa povestim.
Invataturi din publicitate
Probabil am invatat multe lucruri de care nici macar nu sunt constient, care tin de o rigoare apropo de lucru.
Reclame enervante
Ma deranjeaza ca exista niste reclame importate (foarte bune dealtfel) cu voci suprapuse prost peste vocile originale. Si as putea spune ca ma irita amatorismul in scenarii - de exemplu reclamele la Farmacia Catena. In general, nu imi face placere sa vad reclame in care sunt luat drept prost, dar pot spune ca uneori le gasesc si amuzante.