22 de ani si om de Online-Social Media la Next Advertising e descrierea pe scurt a Andreei Cioboata. Pe Facebook isi spune Andreea Cio. Si este microbista. A doua practicanta a jurnalismului sportiv din seria Tinerimea Agentiilor (prima aici), Andreea si-a petrecut o buna parte din tinerete (aflata inca in desfasurare) pe stadioane. Luand interviuri, scriind cronici si alte activitati periculoase.
E dezghetata, deci, putem afirma asta. La fel a fost si cand a venit vorba de interviurile pentru internship-ul cu care a debutat la Next. A aplicat spre vara si era mai mult cu gandul la mare, la soare. La primul interviu n-a venit vorba de publicitate. Al doilea prag l-a trecut de pe litoral, avea de promovat in scris 3 branduri. Si pentru interviul final s-a intors in Bucuresti, tot de la mare. Zburase linistita in vacaciones, doar nu era s-o cheme tocmai pe ea.
Povesteste cu lux de detalii ce-a fost atunci, mai jos.
INAINTE DE PUBLICITATE
Eram in vacanta dintre anul 2 si 3 la Facultatea FJSC, Universitatea Bucuresti si voiam neaparat sa plec la mare. Nu munceam, stateam acasa si ma gandeam ca ar trebui sa-mi gasesc un job. Insa tot amanam momentul.
Si atunci am stiut: advertising is the way
Cand am fost dezamagita de jurnalismul sportiv. Vreo 4 ani am tot umblat pe la meciuri de fotbal, am facut cronici si am luat interviuri, dar mi-am dat seama ca poate ar trebui sa las fotbalul doar la nivel de pasiune si sa ma indrept spre alt domeniu. Asa ca, in anul doi, cand a trebuit sa aleg la facultate intre jurnalism, PR si publicitate, am ales publicitatea, pentru ca mi s-a parut cool. Si total diferita de jurnalismul sportiv.
Campania care te-a ademenit catre comunicare
Nu a existat. As fi ipocrita sa zic ca am observat o campanie care m-a lasat cu lacrimi in ochi si asa am aplicat la Next.
Pre-judecati
Mad Men, hipsteri, "sigur nu am ce cauta in domeniul asta".
Rezerve
Ca nu as avea destul tupeu sa imi sustin ideile.
La angajare
Ma bufneste si rasul cand ma gandesc cum m-am angajat. Am aplicat dupa ce un coleg de facultate mi-a zis ca am primit toti din grupa un mail cu anuntul de la Next: Internship in Social Media. Am fost usor de convins, mai ales ca nu prea stiam in ce ma bagam. Am avut de trecut 3 probe, inainte sa aflu ca am fost aleasa.
La primul interviu mi s-a parut foarte relaxanta atmosfera, mai ales ca nu am vorbit deloc despre publicitate (CV-ul meu continea in mare cuvintele Gazeta Sporturilor, CS Otopeni, Liga B, fotbal intern). Am plecat de acolo stiind sigur ca nu ma vor chema si a doua oara. Dar m-au ales pentru etapa a doua, unde am avut de indeplinit o sarcina simpla pentru mine: de scris, de promovat 3 branduri. Am rezolvat task-ul de la mare, din camera de hotel. Plecasem din Bucuresti convinsa ca nu ma calific mai departe.
Iar in ziua interviului final am luat trenul de 5 dimineata din Constanta. Cu Cristi Grigorescu in acelasi birou am avut emotii cat la capacitate, bac si admitere la un loc. El imi punea o intrebare de cultura generala, apoi una "psihologica". Am vorbit despre Romania monarhie, despre economie, Basescu si imprumutul de la FMI, calitati, defecte, profit si criza economica. Am iesit de acolo si am baut o bere la Unirea. Si m-am intors la mare. Puteam sa bag mana in foc ca nu o sa-l mai intalnesc vreodata pe Cristi. Insa ne intalnim deseori pe holurile agentiei de vreun an si ceva :P
IN TIMP CE PUBLICITATE
Prima campanie
Restart Drink - "Spune NU mahmurelii''. Ideea a fost sa facem o campanie sociala ca sa promovam produsul acesta. Asa ca incercam sa convingem lumea sa fie mai responsabila, ca sa nu sufere dupa party-uri.
Tin minte ca de Craciun am adaptat si colindele la targetul nostru: "Astazi s-a nascut Hristos. Sau ieri... ".
Campania de care esti cea mai mandra
"Cris-Tim te face superstar". Am luat premiul 2 la Webstock cu ea. A fost frumos momentul in care mi-am simtit efortul apreciat.
Cea mai mare gafa de pana acum
E greu sa zic. Sa zic numai una. La inceput uitam sa pun oameni in CC, odata mi-am trimis mie un mail cu multi oameni din agentie in CC (in frunte cu Liviu David), altadata am vrut sa-i scriu pe Facebook unei colege ceva despre un tip din agentie. Si i-am scris lui. Asa e cand esti tanar. Esti prea "entuziasmat" uneori.
O deziluzie
Ar fi fost trist ca, dupa un an, sa am deja o deziluzie.
Cel mai important lucru invatat
Am invatat ca nu e bine sa ma iau atat de mult in serios.
Mentori/ invatatori
De la cel care, atunci cand ma mai enervez in birou si strig "Doamne!", imi zice "Spune-mi Tunaru". Alexandru Tunaru e un om misto si un bun pedagog.
Daca nu ai lucra in comunicare?
Sa antrenez o echipa de fotbal sau sa scriu editoriale despre sport la un ziar important din strainatate e cam dificil de realizat pentru moment, asa ca, probabil, as face nimic. Sau cate putin din toate. Pentru ca e varsta la care ai forta, inconstienta si tupeul sa experimentezi.