Adelin Petrisor: Sa nu-ti minti publicul. Sa spui povestea corect

Adelin Petrisor: Sa nu-ti minti publicul. Sa spui povestea corect

Care e legatura intre un jurnalist, un alpinist si un actor? Fiecare dintre ei ii inspira pe ceilalti, prin ceea ce face. Adelin Petrisor, Alex Gavan si Marius Manole vor incerca sa inspire si prin discursurile lor motivationale, in cadrul evenimentului Intalniri de Gradul 3. care are loc pe 25 noiembrie la Cinema Elvira Popescu.

Adelin Petrisor va vorbi pe tema "Despre posibil si imposibil" - ce inseamna o criza reala, care este presiunea pe care o resimti in momentele in care viata iti este pusa in pericol, ce te tine in viata, ce te face sa mergi inainte si cum ii poti ajuta pe altii pe parcurs.

Numele lui este sinonim cu jurnalismul de razboi: a relatat de pe teatrele de operatiuni din toata lumea – Irak, Afganistan, Liban, Algeria, Albania, Inchisoarea de la Guantanamo. Nu toti stiu, insa, ca Adelin e absolvent al Facultatii de Drept, a urmat un stagiu de pregatire la NATO si a fost bursier al Departamentului de Stat al SUA. Sau ca este casatorit si are o fetita.

E "posesor" de blog personal si autor al mai multor carti. Cea mai recenta dintre ele poarta titlul "Tara cu un singur gras”  si este rezultatul unei calatorii spectaculoase in Coreea de Nord.

Pana la intalnirea de gradul 3, Adelin Petrisor povesteste pentru IQads despre meseria de jurnalist, presa si legatura ei cu publicitatea.

A intreba sau a raspunde

Daca vrei sa faci treaba, ambele ipostaze sunt consumatoare de energie si timp. Cand pregatesti un interviu important, ca reporter, te documentezi cat poti de bine, alegi intrebarile cele mai bune, tocmai pentru ca vrei sa primesti raspunsuri interesante. Am experimentat ambele ipostaze. Ca reporter, am intervievat lideri politici laureati ai premiului Nobel, generali, secretari generali ai NATO, directori ai CIA, dar si teroristi, insurgenti, talibani. Raspund insa intrebarilor adresate de studenti ai marilor Universitati din Romania.

Am fost invitat la Cluj, Iasi, Bucuresti, Targu-Mures, Sibiu si m-am intalnit cu studentii de la jurnalism, stiinte politice, istorie si chiar cu medicinisti. Asta s-a intamplat la Tg-Mures. De asemenea le raspund si angajatiilor marilor companii din Romania, pentru care vorbesc din cand in cand. Ma intalnesc si cu cititorii si trebuie gasesc raspunsuri si intrebarilor adresate de acestia. "Tara cu un singur gras" (cartea despre vizita in Coreea de Nord) de exemplu a fost lansata in vreo 8 orase si de fiecare data m-am intalnit cu cel putin 1-2 sute de oameni.

Frica cea mai mare

Nu am facut si nici nu voi face un astfel de top. In fiecare zona de razboi am avut parte si de episoade foarte tensionate. Probabil cel mai aproape de moarte am fost la granita dintre Israel si Liban, in timpul razboiului din 2006. Eram in masina cu prietenul mei Dan Gecui. Ne intorcea din Liban, unde trecuseram fraudulos si, imediat dupa intrarea in Israel, am nimerit intr-un baraj al celor din Hezbollah. Cateva rachete au cazut la cateva zeci de metri de masina noastra. A fost intens: zgomot, fum, panica, insa totul s-a terminat cu bine. S-a intimplat cu cateva zile inainte sa implinesc 31 de ani...

Moare presa? Va supravietui?

Se va transforma. Sigur presa nu va muri. Presa scrisa a primit prima socul. Probabil ca centrul de greutate se va muta in online. Televiziunea va primi si ea un soc peste cativa ani. Sigur se va schimba ceva si aici. Interfata este batrana si, spre deosebire de acum 10-15 ani, nimeni nu are timp sa se aseze in fata televizorului la o anumita ora, ca sa vada un anumit program. Presa se va schimba, insa sigur nu va disparea.

Cea mai importanta regula a meseriei de jurnalist

Sa nu-ti minti publicul. Sa spui povestea corect. In alta ordine de idei, nu e vorba despre o porunca, dar cred ca trebuie sa-ti placa ceea ce faci. E o conditie sine qua non ca treaba sa iasa bine.

Cum pot oamenii sa ii inspire pe ceilalti

Sa-si faca treaba bine, cu suflet si sa aiba rezultate. Cred ca e suficient.

Definitia personala a comunicarii

Pana la urma, jurnalistii trebuie sa caute, sa gaseasca si sa spuna "povesti" interesante. Ca mesajul sa ajunga la oameni, "povestea" trebuie spusa simplu si onest. Cum eu lucrez la stiri, "povestea" nu va avea nici speculatii si nici pareri personale. Cam asa comunic eu cu telespectatorii si cititorii.

Publicitate si presa. Cine are mai multa putere?

Cred ca ar trebui sa aiba cam tot atat putere. Publicitarii si jurnalistii sunt obligati sa lucreze impreuna. Unii fara altii nu prea pot face mare lucru. Daca altii spun altceva, cred ca sunt doar orgolii, baietisme...

Enervari

Ma enerveaza reclamele dublate, de multe ori prost, in limba romana. Ma enerveaza cand un producator mare nu se deranjeaza sa faca ceva pentru o piata de 20 de milioane de oameni si doar pune o voce in romana peste un spot facut afara. La prim plan, auzi ceva si vezi cum unul da din gura aiurea.

Reclamele romanesti

Mi-a placut campania pentru Fulga, cea cu "ce vaca sunt".

Ulterior am descoperit ca o prietena buna a participat la creatie, Raluca Feher. Operatorii de telefonie mobila isi dau interesul: clipuri filmate si regizate bine, coloana sonora interesanta, idei bune. Se vede ca nu se zgarcesc.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related