TIPTOE: dragoste de VJ-ing si footage video distrus, apoi reinventat

TIPTOE: dragoste de VJ-ing si footage video distrus, apoi reinventat
TIPTOE pentru Anim'est, la Eden

Greu de crezut mai e c-ai putea sa pornesti pe cont propriu, de la zero, si sa-ti si iasa ceva. Totusi, oamenii astia exista. Poate stiti deja, Christopher Nolan (The Dark Knight, Inception si uitatul Memento) si Richard Lanklater (seria Before Sunrise, Before Sunset etc.) au invatat singuri sa gestioneze un platou de filmare. Fridei Kahlo nu i-a predat nimeni pictura in mod formal; nimeni nu l-a instruit nici pe Jean-Michel Basquiat. De scriitori nu mai zic. Dar pana il mai rugam pe mister Google sa ne puna la punct cu povestile inspirationale, va retinem noi cu una.

TIPTOE e un proiect pornit de 2 fete care au terminat Comunicare Audio-Vizuala la UNATC, dar care isi cautau un alt mod de exprimare creativa. Nu stiau prea bine de unde sa apuce video mapping-ul la inceput, dar au invatat facand. Si tot mai invata. Ne-au suflat ca, la debuturi, au primit doze de incurajari si sprijin fara de care n-ar fi reusit s-o scoata al capat; anume, din doua parti: Cote si Dreamrec, baietii de la Videogram, si alti baieti, de la Studioset

Fetele vin cu povesti, au cuvinte de incurajare, chef de lucru si optimism. Sa luam si noi o portie de buna dispozitie citindu-le.

 
Simina si Miruna - portret in doua

Echipa TIP TOE

Suntem Miruna Vasilescu si Simina Banulescu. Am terminat amandoua Comunicare Audiovizuala la Film (UNATC) si suntem nascute pe 15 februarie la un an distanta. Altfel suntem destul de diferite, dar am dezvoltat un soi de telepatie de-a lungul noptilor albe petrecute impreuna.

Miruna 


Uitati inc-o poza

In facultate m-am concentrat pe organizat party-uri si lansat lunar, impreuna cu o mana de oameni, un fanzine suspect care ne consuma toata energia. Activam si ca critic de film, dar asta doar pentru ca mi-a fost mereu destul de usor sa-mi scriu parerile, nu pentru ca as fi urmarit o cariera in sensul asta. Cand am absolvit am fost absorbita de departamentul de dezvoltare al Strada Film unde pescuiam scenarii si oameni talentati pe care incercam sa-i ajut sa-si duca filmul la bun sfarsit.

Am plecat cand m-am convins ca ma invart un pic in gol in lumea filmului de pe la noi si ca am nevoie de un pic mai multa actiune. Am incercat sa fac o revista cu Cristi Neagoe sub acoperisul Sapte Seri dar ne-am lovit de zicala asta infioratoare - Print is Dead - moment in care am abandonat orice incercare de a face ceva sub tutela unui job. M-am autoproclamat freelancer si m-am focusat pe emigrat la Berlin la un master pe arta video.

Am picat admiterea (oamenii erau deja la holograme), dar din fericire TIPTOE deja dadea roade cat sa-mi dea o palma peste fata si sa-mi arate ca am ce face chiar aici. Asa ca am ramas si i-am dat Bucurestiului toata increderea pe care o tinusem incuiata in turn pana atunci.

Simina


Poza labirintica numarul 3. Da' nu-s frumoase?

In facultate lucram foarte mult pe exercitiile de scoala in echipa cu Goran Mihailov (regizor) si Sorin Baican (editor si producator, co-owner Studioset). Dupa facultate, nu eram decisa clar asupra directiei profesionale pe care as vrea s-o iau. O buna perioada parte din echipa unui festival de film foarte misto insa nu simteam ca sunt foarte fericita. Mi se parea ca fac lucruri foarte interesante, capatam o experienta insa pana la urma era ceva ce nu vroiam sa fac.

Intamplarea s-a facut ca Studioset avea nevoie de un om care sa se ocupe de Content Creators (departamentul de content digital  al studioului). Incetul cu incetul am inceput sa fac parte si din echipa de productie si cel mai amuzant mi se pare ca totusi, la nivel creativ si profesional, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult in ultimii doi ani de cand lucrez la Studioset. Ce-i frumos e ca atunci cand lucrezi intr-un colectiv care are cam aceeasi directie ca si tine, detii o libertate creativa pe care ti-o poti dezvolta cum vrei tu. Nu esti limitat de un program si asta pe mine m-a ajutat mult pe partea de executie a contentului. M-au lasat mult sa fur meserie de la ei si asta m-a motivat mult ori de cate ori ne loveam de niste dificultati tehnice.

Ideea

Miruna: Eram intr-o noapte acum vreo 2 ani, intr-un club, si ne uitam de ceva vreme la un loop cu linii si puncte. Simina a zis: "mai bine ne filmam pe noi dansand", am ras un pic si apoi am luat-o in serios - am facut chiar asta la un party privat de revelion. Am ras ce-am ras, dar uite-asa am descoperit VJ-ingul si magica lume a footage-ului video distrus si reinventat.

Simina: Ne placea foarte mult zona, insa nu eram deloc familiarizate cu procesul si, mai ales, cu limbajul. Tocmai terminasem scoala de film amandoua si eram disperate sa ne gasim o forma de expresie creativa beyond scripwriting, regie sau ceva specific film-related. Stiam inca din facultate ca de acolo ai putine optiuni in momentul in care iti iei licenta.

Am descoperit prin vizuale un limbaj alternativ de exprimare care ne suradea foarte mult. Chiar daca uneori nu apucam nici sa dormim, tot procesul de creare a content-ului e foarte fun, fiindca experimentezi incontinuu. Mai avem foarte multe de invatat, insa e o zona care ofera atatea posibilitati creative si tehnice, incat parca vrei sa vezi ce alte solutii mai descoperi (solutii care ulterior devin metode de comprimare al timpului sau efortului de generare al contentului sau al mapping-ului in sine).


Cam asa ne-au spus ca se simteau la inceput

De unde o apuci

E foarte important sa stii ce content vrei sa creezi si cum il mulezi pe spatiul care ti se ofera. La fel ca in film - si in orice domeniu creativ - dureaza pana inveti toate notiunile necesare ca sa poti exprima ceea ce vrei. Nu exista o stampila care sa ne loveasca pe fiecare pe frunte cu "Artist" sau "Executant". La inceput te lovesti de programe, haos tehnic, teste, echipamente si update-uri constante si, daca nu ai trainingul necesar in spate, s-ar putea sa para imposibil in prima faza. E bine sa nu fii lacom si sa ai rabdare sa le intelegi ca sa poti ajunge sa-ti transmiti cum vrei tu ideile mai departe.

Sprijin

Am avut un mare noroc sa fim sustinute inca de la inceput de oameni open minded care ne-au incurajat sa experimentam cu proiectiile si au avut rabdare cu noi. Nu ne-au inchis usile daca nu ne iesea din prima, ne chemau si a doua oara, ne sfatuiau, insa nu ne presau. In felul asta am invatat singure ce ne place, ce functioneaza, la ce suntem bune si la ce nu. In egala masura, nu ne ofereau nimic pe tava. Tot singure am invatat cum sa ne facem contentul, sa mapam un obiect sau sa facem o compozitie care sa insemne ceva. Si cu timpul, lumea a inceput sa ne recomande si sa ne cheme la din ce in ce mai multe eventuri.

Primul mapping arhitectural

A avut loc la Casa Presei – 6 proiectoare, proiectii 270 de grade. Pana atunci aveam experienta doar pe mappingul de macheta (polistiren). Fusesem recomandate de Cote; pe noi ne-a fascinat din prima ideea si am zis "da" fara sa ne gandim prea mult. Am avut aproximativ o luna la dispozitie pana la event - luna in care, de frica sa nu ne scape ceva din vedere, am facut teste de mapping pe tot mobilierul din casa cu un proiector. Ajunsesem pana in puturile forumurilor de specialitate, locul era foarte mare si nu stiam daca o sa facem fata. Bineinteles, socotelile de acasa nu se pupa cu cele din targ si am intampinat la mapping niste probleme, insa seara a iesit excelent si dupa doua ore de frica sa nu intampinam vreun crash de sistem, ne-am linistit.

La Casa Presei (1)

La Casa Presei (2)

Colaboratori

Inca n-am colaborat. Poate si pentru ca am avut de fiecare data ambitia sa invatam sa facem lucrurile de care ne loveam, dar pe masura ce se complica proiectele, s-ar putea sa avem nevoie de ajutor de la oameni cu experienta - probabil la un moment dat vom avea nevoie de un programator, sau poate pana atunci o sa invatam si codingul cum trebuie.  Am mers mult pe principiul we google it first, aplicam si daca ne lovim de ceva greu de depasit cerem un sfat veteranilor.

Unde "se gasesc" proiectele?

Piata de VJ e inca mica la noi. Toata lumea se cam stie cu toata lumea. Conteaza sa lucrezi constant si sa stie lumea ca existi. Nevoia e din ce in ce mai mare. Primul nostru gig ca Tiptoe s-a-ntamplat la inaugurarea Artskul pentru ca o prietena Diaan (VJ si ea la Amsterdam, parte din Alu & Diaan) ne-a recomandat pentru ca o intrebasem una alta legat de software-ul cu care lucram pentru party-ul de revelion amintit mai sus.  Practic, ne-a grabit s-o luam in serios, sa ne alegem un nume si sa incepem sa lucram.

Jumatate de an mai tarziu ne-a prins Cote (Videogram) intr-o seara trista la Baraka. Nu era mai nimeni, dar noi ne distram cu niste footage filmat pe camp cu cateva zile in urma. Ne-a tinut minte si ne-a propus organizatorilor de event-uri cu care lucra atunci cand aveau nevoie de VJ in plus. De-atunci lucram constant cu cateva label-uri de party si apar din cand in cand nume noi care vor sa  lucreze cu noi.

Concluzionand, Bucurestiul (si chiar Romania) e un context favorabil pentru jobul asta. Aproape ca nu e timp sa le propui chestii unor straini pentru ca deja au nevoie de tine.

Mod de lucru

E un proces frumos, uneori dureaza in jur de cateva luni - sau poate si mai mult de cand se naste ideea - si alteori e comprimat in cateva zile. Prima data analizam spatiul in care se intampla evenimentul - ce ofera ca arhitectura si loc de joaca (pereti, coloane, arcade, tavan etc). Daca nu e suficient de spectaculos, apar uneori elemente de butaforie - panze, forme din polistiren s.a.

Formele si content-ul trebuie sa mearga mana in mana, asa ca atunci cand gandim elementele de butaforie, stabilim si ce fel de content video urmeaza sa cream. Apoi urmeaza lucrul cu masti, randari, compresii, testele cu proiectoare si mapping-ul. Evident, totul im functie de spatiu si atmosfera care se doreste, daca suntem commissioned to do it.

Cea mai simpla / cea mai complexa proiectie

Cea mai simpla, dar frumoasa, a fost o forma pe care am facut-o cu ajutorul unui graffer la Maraton la Magura (Bacau) pe niste scanduri de lemn.


Cea mai simpla si frumoasa

Cele mai complexe sunt probabil cele cu multe proiectoare, proiectii de 270 sau 360 de grade in sali complicate cu coloane si unghiuri dificile de proiectie, lucru care necesita o pregatire mai lunga si teste serioase.

Branduri

Cea mai recenta colaborare cu un brand a fost cea facuta cu Animest, un mapping de promovare pe fatada clubului Eden. Desi a fost totul facut relativ pe graba, ne-am inteles foarte bine cu baietii. Ne-au lasat sa facem cum vrei noi contentul si a iesit foarte misto.

TIPTOE pentru Anim'est la Eden

TIPTOE pentru Anim'est la Eden (2)

Puteti trai din asta?

Miruna: Deocamdata, din proiectii ne ies bani de buzunar. Asta pentru ca avem amandoua si alte proiecte/joburi in paralel si nu i-am dat ocazia TIPTOE-ului sa devina principala sursa de venit. E tricky; desi petrecerile n-o sa se termine niciodata, exista sezoane si pauze. E riscant si sa te bazezi pe proiecte care apar fara regularitate, majoritatea cu 1-2 saptamani inainte de eveniment. Dar asa cum am trecut de la modul de plata "ca pentru prieteni" la bani de buzunar, sunt sanse sa ajungem si mai sus. Mai sunt destule de invatat pana acolo.

TIPTOE - un business in devenire?

Simina: E un domeniu viabil financiar si profitabil, insa necesita o constanta investitie in aparatura. Cu cat proiectele sunt mai complexe, cu atat trebuie sa ai grija ca sistemul tau sa faca fata si uneori iti mananca toti banii. Pe de alta parte, noi pana acum ne-am acoperit toate investitiile incat sa avem un buffer tehnic de timp pana la urmatoarele update-uri necesare.


TIPTOE pentru Blaj aLive (1)


TIPTOE pentru Blaj aLive (2)

Sfaturi

Nu suntem cele mai tari, wow si nici cele mai pricepute, insa we’re hungry to express ourselves si poate asta e motivul pentru care intr-un timp relativ scurt am invatat foarte multe si project flow-ul a fost surprinzator de constant sau rising, la fel si feedback-ul celor din jur.  Poate mai exista oameni care vor sa incerce zona asta, insa nu cred ca vor putea face ceva sau se tem ca nu detin skill-urile necesare ca transmita ce simt.

Singurul lucru de care ar trebui sa le frica este: the devil himself...


Look, everyone, it's the devil!

... lucru pe care nimeni nu-l poate evita, indiferent de domeniu, nivelul de performanta sau situatie. Daca se intampla, se intampla. In rest, tine de creativitatea fiecaruia.

Alte proiecte

Desi am tot filmat la evenimentele la care am fost VJ, nu avem inca un reel compact, ci doar un canal Vimeo unde postam cate ceva dupa fiecare event. Pregatim insa un reel pe care il tratam ca pe un proiect in sine. O sa ne mai ia un pic pentru ca tocmai a inceput sezonul, dar il vrem gata anul asta. Pentru 2015 avem in gand si proiecte artistice care ies din zona nightlife-ului. Avem in plan o reinventare a unor spatii uitate cu ajutorul proiectiilor.

Miruna: M-am avantat intre timp si intr-un alt proiect, care creste si el pe zi ce trece, si-mi demonstreaza inca o data ca vremea 9 to 5-ului si-a uniformei e aproape apusa si ca afacerile cu prieteni sunt viitorul. Black Horse Mansion e un pop-up studio (in sensul ca inca nu exista un sediu si angajati, ci mai degraba canapele si colaboratori) care se ocupa cu video. Pana acum ne-am axat pe videografie (documentare, making of-uri, reportaje, clipuri de prezentare), dar migram treptat si spre zona custom-made si artsy.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Studioset

Studioset este o casa de productie si post-productie, cu sediul in Bucuresti. Compania a fost infiintata in 2007 si este formata dintr-o echipa tanara de profesionisti media care au castigat numeroase premii de-a... vezi detalii »

Subiecte

Sectiune



Branded


Related