Mi-e putin teama ca o sa ne obisnuim atat de tare cu un peisaj dominat de betoane si ambuteiaje incat o sa uitam ca undeva, in lumea asta mare, mai exista inca locuri verzi, unde fundalul sonor al fiecarei zile nu e compus nici din claxoane, nici din muzica data la maxim in casti, ci din liniste. In acest context, fotografiile facute in cadrul expeditiei Deltele Europei sunt o oaza de pace, un reminder ca mai exista si calm. Sa va zic mai multe despre acest proiect.
Deltele Europei este o expeditie prin noua delte din Europa, facuta de o echipa de pasionati de calatorii prin natura din care face parte si Doru Panaitescu (om de marketing si outdoor trainer la Wildescapes). Echipa isi propune sa exploreze fauna si flora unor delte precum Delta Ropotamo din Bulgaria, Delta Nestos din Grecia sau Delta Padului din Italia, pentru ca apoi sa ne povesteasca si noua despre frumusetile de acolo, poate-poate ne hotaram sa le vedem si cu proprii ochi. Expeditia e impartita in mai multe etape. Excursia de est a avut loc in primavara, iar acum cateva zile echipa a plecat in excursia de sud, prin Bulgaria, Macedonia, Albania. In continuare, Doru Panaitescu ne-a spus mai multe despre cum a luat proiectul nastere, ne-a povestit cateva intamplari, ne-a aratat poze.
Hello there yellow fellow! Codobatura galbena din Delta Dunarii
Ideea
Ideea proiectului mi-a aparut dupa expeditia din 2012, Balcaniada, un proiect oarecum similar. Daca in 2012 in Balcaniada obiectivul a fost de a arata opiniei publice ca Romania are radacini balcanice cat se poate de autentice (fapt demonstrat de tot ceea ce am vazut si documentat in materie de oameni, locuri, peisaje, flora, fauna dar si gastronomie, similitudini intre popoare si limbile balcanice sau porturi populare si obiceiuri), in Deltele Europei atentia se concentreaza pe fauna, biodiversitate, impreuna cu gastronomia tipica zonelor cu relief deltaic (wetlands) si obiceiurile oamenilor locului, cultura lor etc.
Echipa
Am alaturi de mine o echipa de bloggeri pasionati de natura, fauna si biodiversitate. Atat bloggeri de travel, fotobloggeri, cat si pasionati de gastronomie sau de sporturi acvatice. Fiecare din ei isi pune amprenta personala asupra proiectului, eu nevrand sa ingradesc in vreun fel stilul fiecaruia de a relata cele vazute si simtite in aceste calatorii.
Itinerarul
Am vizitat deja cateva din Deltele Europei, dar tin sa mentionez ca pe drum nu ne ferim sa investigam si alte zone cu habitat tipic deltaic. Pana acum am vizitat delta Ropotamo din Bulgaria (poate cea mai mica din punct de vedere al intinderii efective), delta Nestos din Grecia, delta Lumi Drin din Albania. Urmeaza celelalte. In afara de deltele propriu-zise am inclus in itinerarii si alte suprafete cu caracter similar. De exemplu, in drum spre Albania am oprit sa revedem lacul Ohrid din Macedonia (pe care il vizitasem si in Balcaniada din 2012), dar si lacul Prespa, unde se afla cea mai mare colonie de pelicani creti din Europa, de exemplu. Din acest punct de vedere Prespa este pentru mine un echivalent al Deltei Dunarii, care se stie ca este locul unde cuibaresc cei mai multi pelicani comuni din Europa. Iata cate similitudini au aceste locuri vizate de proiect in ceea ce priveste fauna si biodiversitatea in general.
Momente frumoase, momente grele
Cel mai frumos moment, din punctul meu de vedere, a fost intalnirea cu nagatul sudic, o specie rara pe teritoriul patriei noastre, dar care cuibareste in Delta Nestos. A fost o experienta dulce-amara: mergand pe drum, am vazut o pereche de nagati sudici care traversau soseaua impreuna cu cei doi pui. Am oprit, dar pana sa iau aparatul din spate (stii cum e, mereu fauna te prinde nepregatit, de asta in 90% din timp calatorim cu aparatele foto in mana sau la indemana; in acea zi nu era la indemana, din pacate) unul din puii de nagat a fost calcat de o masina care venea din sens contrar, iar celalalt a disparut in iarba inalta de pe marginea drumului. Am reusit insa sa fotografiez si masculul si femela de nagat sudic, am ramas cu gustul amar al pierderii unuia din pui.
Cel mai dificil moment (de pana acum, sper sa ramana singurul incident de acest gen) a fost trecerea granitei din Macedonia in Albania. Vamesii albanezi ne-au bagat masina intr-o hala special amenajata si ne-au cautat la sange, in special pentru droguri. Ulterior au insinuat ca ne pot tine oricat daca nu le dam mita sa trecem. Intr-un final ne-au lasat sa plecam. La intoarcere, aceiasi vamesi, culmea, iar ne-au bagat la control, opinand ca e suspect ca o masina cu patru barbati merge pentru fotografii in Albania. In final au cerut mita, noi ne-am facut ca nu intelegem, pana la urma ne-au lasat sa plecam. Toate astea ne-au costat peste 2 ore din timpul nostru, pe care am fi preferat sa il petrecem mai mult in zona deltaica decat intr-o magazie, in vreme ce ei se faceau ca ne verifica bagajele de stupefiante.
Ce nu trebuie sa ratezi cand ajungi prin delte
Visul meu este sa gasesc in fiecare delta vizitata macar o specie pe care eu nu o am si care este tipica zonei respective. Din fericire, pana acum am avut intalniri bune cu fauna, chiar daca uneori vremea nu a fost de partea noastra: in delta Ropotamo am gasit sfranciocul cu cap rosu (Lanius senator), in delta Nestos am gasit nagatul sudic (Vanellus spinosus), dar si o specie sudica de naparca sau o specie de gecko, tot sudica, in Macedonia am gasit pitigoi de stuf (Panurus biarmicus) (care este si la noi dar care este o specie dificil de observat). Dupa cum puteti observa, documentarea acestei multiple expeditii este foarte importanta pentru noi. Procedand asa, stim de la inceput ce specii cautam si crestem astfel practic sansele fotografierii unor specii importante pentru studiul nostru comparativ, care reprezinta in acelasi timp date importante de distributie si din punct de vedere stiintific.
Avem in plan ca, la finalul proiectului, sa selectam cele mai bune si mai reprezentative cadre si sa facem o expozitie foto. Pe langa blogurile aferente participantilor la expeditii, materialele vor ajunge si in presa generalista si presa de specialitate.
Promovare
Proiectul este promovat prin blogurile participantilor, prin parteneri media si prin Social Media (Facebook, Twitter si alte platforme de socializare). Este mai important insa sa vedem si partea educativa a proiectului: cel putin in deplasarea din Delta Dunarii vom incerca sa ajungem la comunitatile locale, sa impartim albume foto cu pasari din lunca si Delta Dunarii (lucrare lansata inca din aprilie anul acesta in sprijinirea acestui proiect). De asemenea, avem acum in plan realizarea unei retele de bloggeri pasionati de natura, comasati in cadrul unui proiect de sensibilizare a opiniei publice cu privire la biodiversitate: „Blogosfera de natura” va fi o comunitate de bloggeri care vor fi ambasadori pentru una din speciile preferate. Vom avea, sper, peste 100 de bloggeri implicati care vor alege preponderent specii „estetice”, specii periclitate sau specii emblematice. Exemplu de specie estetica: tiganusul sau prigoria. Exemplu de specie periclitata: dropia sau boa de nisip, iar ca exemplu de specie emblematica as mentiona cocosul de munte, capra neagra sau rasul.
Blogurile de travel din Romania
Zona de travelblogger este, in mod surprinzator, destul de dezvoltata. Unde venim noi cu un suflu nou este fix in aceasta zona de natura si biodiveristate. Planul meu ascuns este sa convertesc cativa din bloggerii de travel de succes din Romania, in asa fel incat sa devina si naturalisti. Evindent pentru asta voi avea nevoie de bloggeri care au simtit deja fiorul dragostei pentru natura, eu oferindu-ma sa le pun la dispozitie informatii si fotografii frumoase (si aici voi implica fotografii de natura cu care ma inteleg bine) pentru a le dau suficiente materiale in asa fel incat sa devina ambasadori ai speciilor pe care ei insisi le aleg.
Bugetul
Bugetul este modest, ne acopera la limita cheltuielile, iar o parte din cheltuielile pentru deplasari le acoperim inclusiv din fonduri proprii. Nu vrem sa facem profit din asta, nu asta e ideea proiectului. Cea mai frumoasa parte a acestui proiect si adevaratul profit este experienta incredibila pe care o poti avea ca iubitor de natura in aceste habitate atat de diverse ca raspandire geografica, dar atat de similare in aceeasi masura.
Doru Panaitescu in alte proiecte
Deja am spus de Blogosfera de natura. In afara de asta, dupa cartea cu pasari, urmeaza un album similar cu ambfibieni si reptile (aici fiind doar 43 de specii, speram ca la inceputul anului viitor sa iesim din tipar cu el). Tot la anul vreau sa initiez un proiect de calatorii si destinatii extraordinare pe teritoriul Romaniei. Abia dupa ce vezi multe alte tari realizezi cat de frumoasa este natura patriei. Si da, toate proiectele mele de calatorii vor include partea de natura, fauna, biodiversitate. Pentru ca ne place si pentru ca ne este la indemana.