Atelier Simpluș e o initiativa foarte speciala. La prima vedere, pare un proiect care produce lucruri dragute, handmade. Daca te uiti mai indeaproape afli ca toate lucrusoarele astea sunt facute de mainile unor oameni simpli, de la sat, pentru care sa faca pernute si jucarii e poate singura lor sansa la un loc de munca. E o afacere sociala - cel putin jumatate din profitul atelierului reprezinta o sursa de finantare pentru proiectele de consiliere si suport ale persoanelor dependente de droguri si alcool ale Asociatiei Aliat, ONG-ul din spate. Frumos din frumos se naste: atelierul transforma desenele copiilor in jucarii, le da designerilor romani ocazia sa-si creeze colectii de jucarii, croieste huse inedite pentru laptopuri si tablete. In continuare, Loreta Isac, initiatoarea proiectului si membra a Asociatiei Aliat ne povesteste mai multe despre Atelier Simpluș.
The Big Idea
Atelier Simpluș a aparut din dorinta de a da o sansa sa se exprime unor persoane capabile si creative. Vorbim despre persoane din mediul rural, cu studii medii, care pana sa lucreze in Atelier nu aveau un loc de munca. Le-am dat o sansa pe care au valorificat-o si o valorifica in continuare. Oamenii simpli pot fi creativi, atat timp cat le dai o sansa, le arati ca ai incredere in ei si ii incurajezi sa mearga mai departe.
Atelierul Simpluș functioneaza in mediul rural, in comuna Manesti, judetul Dambovita.
Oamenii din spate
In spatele Atelierului Simpluș se afla ONG-ul Aliat. Eu sunt managerul Atelierului si lucrez de aproape 4 ani in cadrul acestui ONG. Pana sa ma ocup de Atelierul Simpluș, am lucrat in zona de servicii psihosociale in cadrul Centrului de tratament pentru adictii al Asociatiei Aliat. Impreuna cu alti 2 colegi din Aliat, suntem oamenii din spatele Atelierului. Ne place sa lucram cu oamenii, sa ii motivam, sa ii determinam sa isi depaseasca limitele. Pasiunea pentru frumos si lucruri originale a existat dintotdeauna. Lucrand la Simpluș, am ocazia sa vad in fiecare zi cum din mainile unor oameni simpli ies lucruri frumoase, cum nu mai vezi in alte parti. In putinul timp in care nu ma ocup de Simpluș lucrez la alte proiecte ale organizatiei, caci nu vreau sa ma indepartez de domeniul ONG.
Oamenii care fac produsele Atelierului Simplus
Simplușuri pentru...
Produsele realizate in Atelier Simpluș se adreseaza persoanelor de orice varsta. Jucariile realizate dupa desene au ajuns si la cei de 4-5 ani, dar si la persoane de peste 40 de ani. Pe langa aceste jucarii, in Atelier mai realizam doua categorii de produse: jucarii de serie pentru care colaboram cu tineri designeri romani. Sunt jucarii urbane, expresive, realizate din materiale naturale, cu elemente de broderie manuala. De asemenea, avem si o gama de produse din fetru de lana (huse pentru laptopuri / tablete / telefoane, genti, coperti de agenda). Si aceste produse sunt brodate manual.
La Simpluș tinem foarte mult la calitatea materialelor folosite, dar si la elementele de broderie manuala care diferentiaza produsele noastre. Toate aceste broderii sunt realizate de oamenii din Atelier.
Ce e diferit
Atelierul Simpluș este mai mult decat un proiect handmade. In primul rand, nu il vedem ca pe un proiect. Caci un proiect are un inceput si un final. Noi nu vedem finalul. Simpluș este o afacere sociala: investim cea mai mare parte a profitului in sustinerea proiectelor sociale ale ONG-ului Aliat. Ne diferentiem de altii prin designul produselor, broderiile manuale, oamenii pe care i-am angajat si componenta sociala pe care o are Atelier Simpluș.
Mezina Atelierului are 19 ani si 2 maini dibace
Atelier Simpluș si Raportul de Implicare in Comunitate Petrom Romania 2013
Atelierul Simpluș este unul dintre cele 10 proiecte castigatoare in cadrul competitiei Fabricat in Tara lui Andrei, cea mai mare competitie de afaceri sociale din Romania, organizata de OMV Petrom in parteneriat cu Fundatia NESsT Romania. Am primit o finantare pe care am investit-o in crearea Atelierului. Faptul ca am ajuns in Raportul de Implicare in Comunitate Petrom Romania 2013 se datoreaza modului in care am lucrat in ultimul an si jumatate pentru dezvoltarea Atelierului. Suntem mandri de rezultatele noastre si de faptul ca suntem nominalizati in acest Raport.
Promovare
In urma cu aproximativ o luna am inceput Campania de promovare "Simpluș in vacanta". In cadrul acestei campanii, pisica Lili, una dintre jucariile din Atelier, a ajuns in diferite colturi ale tarii sau ale lumii. Cativa bloggeri din Romania au realizat fotografii cu jucaria in diferite locatii, iar toate acestea au fost publicate pe pagina de Facebook Atelier Simpluș.
Promovarea Atelierului este foarte importanta. Incepand cu materialele de promovare, la care am lucrat cu Agentia Creionetica, si continuand cu sursele de promovare, toate acestea influenteaza vanzarea produsului si dezvoltarea Atelierului Simpluș.
Simpluș in vacanta la Istanbul
Cum crestem
Proiectul creste datorita oamenilor: cei care lucreaza in Atelier, cei cu care colaboram (Fundatia NEsST Romania, OMV Petrom, Agentia Creionetica), designerii care realizeaza schitele produselor, dar si cei care ne-au ajutat pro bono si s-au implicat alaturi de noi in dezvoltarea Atelierului. Feedback-ul acestora si impreuna cu feedback-ul venit din partea clientilor e foarte util. Ne ajuta in realizarea produselor, alegerea distribuitorilor, identificarea designerilor cu care colaboram si implicit, in cresterea vanzarilor.
Planuri de viitor
Ne dorim ca Atelierul Simpluș sa creasca. Ce ne propunem? Sa identificam noi tineri designeri romani cu care sa colaboram, sa ne procuram materia prima necesara din tara si sa punem bazele unei sectii de broderie computerizata. Avem in plan realizarea unor produse inspirate din basmele romanesti, dar si vanzarea produselor noastre in afara tarii. De asemenea, vrem sa crestem numarul angajatilor Atelierului. Intentionam ca in urmatorii 3 ani sa angajam cel putin 3 persoane din satul Manesti, judetul Dambovita, acolo unde functioneaza in prezent Atelierul Simpluș.
Asociatia Aliat in alte proiecte
Asociatia Aliat are numeroase alte proiecte ce tin de zona de servicii pentru consumatorii de alcool si droguri. Unul dintre cele mai inovative proiecte ale noastre este Cortul de Chill de la Padina Fest. Acesta este un proiect de prevenire a consumului de alcool in randul tinerilor, prin activitati recreative, sportive, terapie prin arta, teste de evaluare a consumului personal de alcool. Proiectul este realizat in parteneriat cu o companie privata din Romania.