Doua maini, doua degete opozabile si opt altele. Se mai adauga cateva materiale textile, niste ata, niste ace, poate si niste nasturi. E un fel de reteta, dar nu chiar: din astea ies jurnalele, pernutele si accesoriile marca Marele Deget Mare, proiectul de manufactura en-detail construit de Ioana Banica. La umbra acestui deget gasim o lume colorata, construita cu precizie si atentie la detalii. O puteti descoperi pe pagina de Facebook a proiectului si in randurile urmatoare, asa cum ne-o povesteste chiar Ioana, pe care am rugat-o sa se prezinte si sa ne prezinte proiectul.
Ioana, ai cuvantul:
O idee maaaare
As putea spune ca ideea a aparut cand inca eram in facultate sau, la fel de bine, ca a fost tot timpul cu mine, sub forma unei incapatanari de a face cat mai multe lucruri cu mana mea. Asta a fost si declansatorul : de ce sa cumpar cadouri prietenilor cand le pot face eu ceva, de ce sa stau cu ochii in calculator cand din mainile mele pot iesi obiecte finite, iar satisfactia e mult mai mare. Proiectul, in forma lui serioasa, a aparut acum doi ani.
Cine e Ioana
Ioana este o absolventa de arhitectura de interior reprofilata pe obiect si manufactura, care se intereseaza de arhitectura traditionala si naturala (a devenit cutuma ca vara sa ma murdaresc un pic in pamant la o scoala de arhitectura), de jazz, de plimbari in afara urbanului si de sustinerea unei vieti mai fericite prin folosirea bicicletei ca mijloc de transport, iubitoare de pisici.
Botezul
Povestea numelui tot din facultate se trage. Eram la o vorba cu o colega despre ce mai facem, ce mai coasem, cum sa facem din placere de timp liber mai mult. Ce nom de plume sa folosim. Ce ne (de fapt ma) caracterizeaza. Ce ma caracteriza ? Un defect la policele stang capatat de la scris si desenat frenetic. Avea legatura stransa cu ceea ce fac, iar bineinteles, subtilitatea degetului mare indreptat in sus in epoca facebook a facut din numele acesta un joc poate indoielnic pentru unii, poate amuzant pentru altii, in orice caz, logic pentru mine.
Un Deget Mare pentru....
Marele Deget Mare vrea sa-i atinga pe cei cu umorul ascutit, cu pofta de culoare, pe cei care inca considera scrisul de mana o placere sau pe oricine care ar avea satisfactia de a folosi un obiect facut cu mana, cu drag si cu pricepere.
Inspiratia
E de ajuns sa ma uit in jur pentru inspiratie: pisicile care troneaza in curtea surorii mele, pasarile care te trezesc dimineata, povestile auzite in copilarie despre zane bune si rele, arhitectura naturala si construita. Pe langa acest bombardament de teme sunt incantata cand cineva imi da un subiect pe care eu sa infloresc o coperta de jurnal ori o perna buna de imbratisat. Este o provocare si ajung aproape intotdeauna sa lucrez mai mult pe o tema data decat pe cele uzuale.
Globuri Les Triplettes de Noel
Ce e altfel
Imi place sa cred ca nu degeaba am facut o facultate de arhitectura, asa ca as spune ca Marele Deget Mare si obiectele iesite sub acest nume sunt gandite si proiectate, schitate si testate pe prototip, sunt facute sa fie utile si functionale. Pe langa asta, sunt intentionate sa aduca un zambet celor care le folosesc ori doar privesc.
Promovarea
Marele Deget Mare a aparut prima data pe Facebook. Asadar, am inceput sa adun lumea din mediul online, iar fiind in bransa arhitectura-design, am putut intra in contact cu designeri sau magazine de specialitate si asa am ajuns pe rafturile ROD Carturesti si Dizainar, sau sa particip la targuri de design – un mediu foarte bun pentru promovare si networking. De asemenea, prietenii cai verzi pe pereti au fost de mare ajutor prin entuziasmul dovedit fata de obiectele Marelui Deget Mare.
Cum facem Degetul sa fie cu adevarat Mare
Timpul este ceea ce face totul sa creasca, impreuna cu o mai mare vizibilitate in mediul designului romanesc prin participarea la targuri si evenimente, si nu in ultimul rand, prin cresterea diversitatii temelor si tipurilor de obiecte lucrate.
Planuri de viitor
Planurile de viitor se axeaza pe noi colectii, poate mai mult decat pana acum in zona accesoriului vestimentar si poate pe o participare mai activa in zona de eveniment de design.
Ioana si celelalte proiecte
Anul acesta am lucrat la o colectie de gulere – colectie aproape haute couture, inspirata de zanele mai putin cunoscute ale folclorului romanesc, precum valvele din Muntii Apuseni ori sirenele autohone – Aranca si zanele raurilor. Proiectul a fost realizat in colaborare cu designerul Alina Turdean.