News Feed-ul meu imi semnaleaza ca poate am ajuns si eu la varsta aceea la care e musai sa votezi: prin tot amalgamul de selfie-uri, poze de la mare si ad-uri pentru site-uri cu haine, trei candidati pentru prezidentiale tot apar, fie in sponsored ads, fie in postarile prietenilor mei. Ceea ce m-a impins sa petrec putin timp studiindu-le paginile de Facebook celor trei. E vorba despre Monica Macovei, Victor Ponta si Klaus Iohannis. Sa va zic ce-am vazut si la ce concluzii am ajuns.
Ce-i drept, cele mai multe postari despre Victor Ponta care ajung in News Feed-ul meu sunt de pe Times New Roman sau sponsored ads. Cele din urma m-au facut sa ii vizitez pagina de Facebook, care, cu cei peste 471.000 de fani, s-a auto-intitulat "cea mai mare comunitate politica din Romania".
Pe langa lucrurile pe care le stiam deja de la TV (ca Victor Ponta e in vizita in China, de exemplu), pe pagina candidatului am gasit o aplicatie interesanta: AMR Basescu. Daca ar fi sa gasim un nume mai obiectiv pentru aceasta, aplicatia s-ar numi probabil ceva de genul "AMR pana Romania are un nou presedinte", dar sa nu uitam ca vorbim totusi despre politica.
O alta aplicatie de pe pagina lui Ponta: Consiliaza-l pe premier. Studiindu-i pagina de Facebook, am ajuns la concluzia ca strategia pe care Ponta merge in campania pentru prezidentiale nu este "uite ce rai sunt ceilalti", ci "uite ce am facut eu si pentru ce lupt" (difera putin de impresia pe care mi-o creasem urmarind sporadic emisiuni TV). O aplicatie prin care vrea sa spuna ca ii asculta pe oameni si ca parerea lor conteaza are sens in contextul acesta.
Sunt sigura ca nu ati uitat valva care s-a creat in jurul paginii de Facebook a lui Victor Ponta atunci cand a fost lansata pagina oficiala a Simonei Halep. De cum aceasta din urma a fost inaugurata, reteaua de socializare a fost impanzita de un ad buclucas: dadeai Like crezand ca devii fanul paginii Simonei cand, de fapt, Like-ul tau se adauga paginii politicianului. Incidentul nu a trecut neobservat. Daca tot eram pe pagina de Facebook a actualului premier, am vrut sa vad ce reactii au avut oamenii cand s-a intamplat asta, mai ales ca Ponta are mai multe postari in care isi arata sustinerea fata de Simona.
Si vorbind despre reactii, am mai vrut sa vad cam care e atmosfera generala din comentarii. Nu-mi dau seama daca balanta inclina in vreo directie, dar cu siguranta sunt unii care au mare incredere in calitatile lui Victor Ponta:
Context: o fotografie cu Victor Ponta si Daciana Sarbu
Cat despre vizibilitatea acestora Victor Ponta este cel mai vizibil atat in online, cat si pe alte medii, arata o analiza realizata de Mediafax Monitorizare pentru perioada 25 - 31 august. Klaus Iohannis se afla pe locul doi, in online inregistrand mai putin de o treime din aparitiile lui Ponta (11.609 versus 3.808). Cel de-al treilea candidat a carei activitate de pe Facebook si din online am analizat-o, Monica Macovei, se afla pe locul al cincilea ca vizibilitate, cu 738 de aparitii in online. Cat despre evolutia din ultimele trei saptamani in termeni de vizibilitate, ea e prezentata de graficul urmator, realizat tot in urma analizei Mediafax:
Analiza citata mai sus nu mentioneaza daca a luat in considerare si Facebook in monitorizarea pentru online. Pentru mine un lucru e cert: ce posteaza candidatii pe paginile lor imi influenteaza decizia. Sunt sigura ca exista si alti tineri care tin cont de asta, care se uita mai putin la emisiunile TV in care candidatii promit sau arata cu degetul sau se ataca intre ei si mai mult prin News Feed-ul lor si postarile prietenilor.
Comentarii