Haideti sa va fac cunostinta cu un om foarte talentat care isi petrece 14 ore pe zi aducand personaje, viziuni si lumi imaginare la viata, din care sa ne putem hrani si noi, restul. De fapt, eu nu-l stiu personal; daca ajungeam la Train Delivery, dadeam de el. Ii stiu in schimb lucrarile si, sa recunosc, mi-a fost greu sa aleg doar cateva pentru prezentul articol. El este Sebastian Luca, cunoscut si sub numele de "scena" Bast, si este unul dintre acei ilustratori de care trebuie sa auda multi. Deci sa-l cunoastem, in propriile lui cuvinte [neaparat, sa-i dam si like, vorbesc pe sleau, nu mai conteaza]:
Cine e Sebastian Luca
Se poate spune ca sunt full time artist. Lucrez in fiecare zi in jur de 14 ore, alternand lucrul la proiectele contractate, cu ilustratii pentru proiecte personale. In timpul ramas imi place sa fac sport, in principal ciclism. Ies cu bicicleta singur, la ture de cateva ore, sau impreuna cu prietenii la plimbari prin oras.
Sebastian si desenul: o istorie
Am desenat de mic si am pastrat pasiunea pentru desen pana in liceu. Am inceput apoi sa lucrez mai mult pentru admiterea la Facultatea de Arhitectura, iar prin anul 5, dupa o pauza de aproape 3 ani, m-am reapucat de desen cu mai multa seriozitate. Tot atunci mi-am dat seama ca asta e ceea ce vreau sa fac pentru tot restul vietii.
Provocarile unui ilustrator roman
In Romania acest domeniu este inca foarte putin explorat, comparativ cu alte tari. Tocmai de asta, e o provocare in sine decizia de a pasi pe acest drum si incapatanarea de a continua si de a te face vazut si auzit. Un alt obstacol il constituie uneori chiar publicul/beneficiarul, prin lipsa de incredere in calitatile si profesionalismul tau, pe principiul "iti zic eu, ar fi mai bine asa".
"Welcome to Bucharest", ne vedem la Universitate
Inspiratie si proces
Idei produc in mod constant, dar le duc mai departe pe cele care au un potential mai mare de a se concretiza in ceva interesant. Compozitia – si uneori imaginea finala – o vizualizez chiar de la inceput, insa incep orice proiect cu schite de studiu (de mana sau direct pe tableta, in functie de tema) si cu partea de documentare fotografica, cautand cateva referinte. Abia apoi urmeaza executarea ilustratiei in sine.
Nu cred ca am un stil inca, iar daca il am, imi este foarte greu sa-l numesc. Atmosfera intunecata nu e neaparat caracteristica, ci mai degraba vine din faptul ca mi se pare foarte fun sa desenez peisaje dezolante. Ma inspira lucrurile vechi, care poarta patina timpului si care pot spune o poveste.
Promovare
Online, am site-ul personal si pagina de Facebook pe care sunt destul de activ, iar ocazional particip la evenimente urbane.
Dintre ilustratiile realizate pentru BikeFest 2014
Poate l-ati cunoscut la Train Delivery
Despre clienti
Profilul de client poate fi foarte diferit, insa de obicei aleg sa lucrez cu cei care au incredere in ceea ce fac si cu care pot sa stabilesc un briefing interesant si un buget corespunzator. Am colaborat pentru cateva proiecte si cu agentii de publicitate, insa doar in regim de parteneriat.
Monetizare
Ca in toate domeniile, e greu inceputul. Din punctul meu de vedere, piata romaneasca merge acceptabil, dar lucrurile stau si mai bine daca alegi sa lucrezi si cu firme din strainatate. Banii vin in general din lucrari comandate.
Afis pentru Paltinis Stage Race 2014
Proiecte de viitor
Sunt implicat in mai multe proiecte momentan, dar cred ca cel care ma preocupa mai mult este o colaborare pentru o serie de povesti/legende inspirate din folclorul Est European, care sper ca se va concretiza intr-o serie e-books sau print.