Dorin Moldoveanu: Videograful asta e un fel de om orchestra

Dorin Moldoveanu: Videograful asta e un fel de om orchestra

Lume, lume! ADfel se apropie incet, dar sigur, si pentru ca in anii trecuti alergam nebuneste sa captam video si fotografic toate ispravile brandurilor adunate in Terasa Fabrica, acum ne-am decis ca avem nevoie de intariri. Vi-i prezentam pe rand pe cei care ne vor ajuta sa ne facem amintiri de la ADfel #9, care are loc intre 18 si 24 august, si unde va asteptam.

Dorin Moldoveanu ne-a povestit despre repertoriul lui variat de joburi, totodata intrucatva conectate de lumea film & TV. A fost scenarist, asistent de scenografie, fotograf, regizor de scurtmetraje, regizor de voci pentru cateva desene animate dublate in romana si, nu in ultimul rand, videograf. Povestea mai pe larg o aflati chiar de la el.

Parcursul profesional
Am intrat la scoala in '90, asa ca am beneficiat de cea mai creativa copilarie posibila pre-computere. In 2000 am inceput un curs de fotografie si video in care am invatat fotografie analogica si principiile unei echipe de filmare. Apoi am facut 2 ani la facultatea de psihologie, dupa care am intrat la UNATC, specializarea regie de film si TV, pe care am absolvit-o in 2008. De atunci sunt liber profesionist, cu PFA.

In toti acesti ani, am avut joburi foarte diverse: am fost scenaristul unei emisiuni TV timp de vreun an de zile, am lucrat la cateva filme la Castel Film (printre care unu' cu Van Damme), am dublat in romaneste timp de 2 ani de zile desene animate si seriale TV, am colaborat cu VICE.ro ca fotograf si am realizat un serial web de aproape 50 de episoade ca videograf pentru Getlokal.ro.

Prima intalnire cu camera de filmat
Clar n-a fost dragoste la prima vedere. Eram in clasa a 10-a, tocmai intrasem intr-un ONG (Prietenii Pamantului din Galati). Ei aveau o camera mare VHS cu care filmam la evenimentele asociatiei. Intr-un weekend am luat-o acasa impreuna cu un coleg si am filmat un scenariu de-al meu – filmul Postament (2001). Apoi in 2005 am primit o camera miniDV cu care m-am jucat cativa ani, dar pentru proiecte ori inchiriam, ori avea operatorul alta camera - in facultate, de exemplu, filmam pe pelicula; camera mea era buna pentru making of-uri!

De profesie, videograf
In 2011 am descoperit filmarea cu aparate dSLR, mi-am cumparat un kit si de atunci am devenind propriul meu cameraman HD. Dupa un an de video experimentat, am reusit sa imi intregesc un kit de prim ajutor cu obiective luminoase, microfon stereo suplimentar, cabluri si altele (in 2011 am lucrat ca asistent de scenografie la serialul "Las Fierbinti" si am filmat peste 50 de ore de making of in cele mai diverse conditii tehnice, am avut ocazia sa experimentez la cald).

Am realizat cat de flexibil e sa umbli cu propriul aparat de filmat si sa filmezi cu propriile rigori, fara barierele de comunicare cu un operator, stiind exact ce vei monta. Videograful asta e un fel de om orchestra: ma face sa ma gandesc la oamenii lui Dziga Vertov, cu aparatele lor de filmat cu tot (1929).

In toamna lui 2013 am fost la un masterclass de imagine cu Vivi Dragan Vasile care mi-a deschis ochii spre tehnici de filmare 3D si cred ca pe viitor vreau sa experimentez latura asta.

Proiecte
Tin mult la filmele facute in facultate, Numele meu este... (2008) in special. Tin la niste scenarii pe care le-am scris si carora le caut producatori.

Din munca pe care am facut-o pentru altii, tin la o emisiune de design interior pe care am facut-o in vara 2005 (5 episoade de cate 50 de minute, cu interviuri si cate 4-6 rubrici in fiecare emisiune) si care a ajuns sa ruleze timp de un an pe OTV fiindca nu aveau cu ce sa umple spatiul de emisie duminica la pranz.

In 2012 am facut un precursor de "videoclip interactiv" pentru un artist din Olanda, in care iti editezi mental povestea in timp ce o privesti. Si tin la proiectul cu Getlokal; cred ca a fost o etapa importanta in maturizarea mea ca videograf.

Omul de video trebuie sa fie...
Concis.

Personalitate vs. tehnica 
Personalitatea iti modeleaza gusturile si stilul (personal). Eu vin dintr-o directie portretistica, mi-e greu sa filmez macro-uri sau cadre fara personaje umane. Nu am o placere deosebita in a fotografia peisaje – abia descopar asta. Cred ca imi trebuie un proiect care sa ma oblige sa explorez aceste zone, si o sa le descopar valentele pozitive - scot eu frumosul din ele :P

Resurse pentru incepatori si amatori
Pentru cultura generala recomand FilmmakerIQ.com si alte canale de vimeo, cursuri online – zilele astea fac un curs pe Coursera - The Camera Never Lies. Exista resurse infinite de alfabetizare, ca sa nu mai zic de varianta in care filmezi niste video cu ce ai la indemana si te joci cu el in orice software ai la indemana, pentru suficient de mult timp incat sa capete valoare (macar de exercitiu).

Recomandari de film: imagine si estetica
Imi place mult estetica unui regizor/operator roman, Iosif Demian; in filmele sale O lacrima de fata (1980) si Baloane de curcubeu (1982) am simtit un model estetic, libertatea - nemiscarea camerei, cromatica, efecte etc. Cumva, in mintea mea, se conecteaza la frenetismul unui alt model de cinematograf experimental, Jonas Mekas: As I was Moving Ahead, Occasionally I saw Brief Glimpses of Beauty.

Anul asta am descoperit cinematograful elvetian si adaug listei un film deosebit - Les petites fugues (The Little Escapes) din 1979, al lui Yves Yersin. Scenariul, regia, imaginea, montajul formeaza un tot unitar, foarte frumos.

Activare ADfel
Am niste filme foto expuse prin vacanta pe care vreau sa le expun inca o data cu fotografiile oamenilor de la ADfel, asa ca daca ma vezi pe-acolo nu pierde ocazia sa apari in experimentul meu fotografic – trage-ma de maneca si zi-mi ca vrei sa experimentezi analog! Dupa ce le developez si scanez, le public pe pagina mea de Facebook.

ADfel este un eveniment IQads, care are loc intre 18 si 24 august, pe terasa Fabrica (Str. 11 Iunie, nr. 50, Bucuresti). Programul incepe in fiecare seara la ora 18.00, iar intrarea este libera. Pe ADfel.ro si pe IQads.ro sunt prezentate detalii despre programul fiecarei seri din cadrul evenimentului.

FIVE'S asigura regia si spectacolul la ADfel 2014. FIVE'S - Creator de Spectacol are toate ingredientele artelor spectacolului, vazute si nevazute:
Sunet, Lumini, Scenotehnica, Video, Pirotehnie, Efecte speciale, manuite de tehnicieni inimosi si isteti.

Entuziasmul participantilor va fi surprins in mod profesionist de fotografii si videografii oficiali ADfel: Miluta Flueras de la ArtKlub, Uncle Jeb StudioXmedia Studio438 studio, freelancerul Dorin Moldoveanu si Diana Gandila de la IQads.

ADfel este gazduit de Fabrica si sustinut de MVcom. Partenerii media ai evenimentului sunt 220.ro, VICE, Revista de Povestiri, Revista Zeppelin, Times New Roman, Mixtopia, Realitatea.net, BestJobs si Kiss FM.

Despre ADfel
ADfel e un proiect IQads. E singurul eveniment de branded entertainment din Romania, playground al brandurilor si agentiilor creative si prilej pentru public pentru o iesire in oras cu final neasteptat. In cadrul celor opt editii ADfel de pana acum au fost implementate mai mult de 400 de idei neconventionale de la 100 de branduri si organizatii implicate. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related