Cand isi termina misiunea pe lumea aceasta, bicicletele ajung aproape fara exceptie intr-un beci, un garaj, un depozit prafuit. Daca e raiul sau iadul pentru ele, nu stiu, desi inclin sa cred ca se aplica mai degraba varianta din urma. COBI Bicycle este un proiect care isi propune sa schimbe pe cat posibil situatia aceasta, recicland bicicletele vechi. Scopul e sa le ofere oamenilor biciclete functionale la preturi mici, astfel incat oricine sa poata inlocui mersul cu masina cu mersul pe bicicleta. Beneficiile pe care COBI Bicycle le poate aduce comunitatii au facut ca proiectul sa fie premiat in cadrul Social Impact Award 2014, competitie de idei pentru studentii care vor sa produca o schimbare in societate intr-un mod constructiv. Ca si Panic Helper, despre care am scris aici, COBI Bicycle a primit 5.000 de lei pentru a creste. Aflati in continuare de la Costel Iftimie (fondator) cum a luat nastere COBI Bicycle, ce obiective si-a setat echipa, cum se promoveaza.
Ideea
Totul a inceput in ziua in care tatal meu si-a scos vechea bicicleta din sopron pentru a o arunca la fier vechi. In cele 30 de minute, cat am asteptat impreuna sa vina masina pentru a ridica bicicleta si alte fiare vechi, tata a retrait nenumaratele amintiri pe care le avea cu aceasta bicicleta. Facuse naveta cu ea timp de 20 de ani, cate 20 de km in fiecare zi.
Era ca o autobiografie a tatei, era jurnalul lui. Atunci am realizat ca acea bicicleta ruginita este ca o carte prafuita si, desi timpul si-a lasat amprenta asupra ei, tot el a transformat-o intr-o valoare sentimentala ce ascunde povestea unei vieti de om. Acela a fost momentul in care mi-a spus: "Aceste biciclete nu ar trebui sa moara. Ele ar trebui sa-si duca povestea mai departe, sa fie liantul dintre generatii."
Apoi am avut parte si de experienta tarilor nordice, unde mersul pe bicicleta este un stil de viata, si am decis ca merita sa imi dedic timpul si aptitudinile pentru a conserva valori, a recicla selectiv si pentru a promova un stil de viata mai sanatos atat pentru noi, cat si pentru planeta.
Echipa
Echipa proiectului este formata din Costel Iftime, fondator si administrator, Elena Croitoru, responsabila cu administrarea site-ului si cu partea de sales si Laura Teodor, care se ocupa si ea de sales si de relatiile cu exteriorul. Atat eu, cat si colegele mele suntem la primul proiect de antreprenoriat, insa impreuna facem parte din organizatia studenteasca ECOTUR. Elena incheindu-si recent mandatul de presedinta a clubului, iar Laura pe cel de vicepresedinte al departamentului de relatii cu exteriorul al clubului.
Obiective
Problema pe care proiectul nostru incearca sa o rezolve este cea a oraselor supraaglomerate. Incercam ca prin intermediul cestui program sa introducem in orasele din Romania bicicleta ca suplinitor al masinilor personale.Publicul nostru tinta e reprezentat de studenti care invata in Bucuresti si au venituri medii, dar si de persoane cu varste cuprinse intre 20-45 de ani, care locuiesc in mediul urban, barbati si femei cu venituri medii.
Cum functioneaza reciclarea bicicletelor
Cobi Bicycle nu este un atelier de reconditionare a bicicletelor. Principala activitate a noastra este cea de reciclare. Reconditionarea bicicletelor este activitatea noastra secundara. Ceea ce ne deosebeste de alte ateliere de reconditionat biciclete este costul serviciilor pe care le oferim, care vor fi semnificativ mai mici decat ale celorlalte ateliere. Daca in mod normal se ia pana la 800 de lei pentru a reconditiona o bicicleta, noi vindem una reconditionata cu 650 de lei.
Promovare
Pentru promovare ne folosim de pagina de Facebook, de publicitatea prin viu grai, pe care speram sa o obtinem de la clientii multumiti de produsele si serviciile pe care le oferim, si, nu in ultimul rand, de parteneriatul pe care l-am facut cu un alt startup, Promobicicleta. Acesta incearca sa promoveze publicitatea alternativa si neconventionala utilizand o bicicleta la care ataseaza o remorcuta cu un banner.
Deasemenea am mai facut un parteneriat cu S.O.S. Incercam ca prin activitatea noastra sa ajutam tineri orfani in procesul de incluziune sociala. In acest scop vom crea un program de ucenicie in urma caruia tinerii vor devenii mecanici de biciclete. Intentionam ca in urma unei perioade de 2 ani de ucenicie sa ajutam tinerii cu experienta sa obtina un job la o alta firma, iar noi sa includem in program alti tineri. Tinerii care vor fi inclusi in acest program vor fi platiti, avand statutul de angajati.
Monetizare
Profitul va fi obtinut din vanzarea bicicletelor reciclate pe care le vom reconditiona si din prestarea serviciilor de reconditionare, reparare si mentenanta a bicicletelor.
Participarea la Social Impact Award
Am vrut sa participam la Social Impact Award in primul rand pentru a ne compara proiectul cu alte proiecte sociale. Doream ca proiectul nostru sa fie validat de un juriu avizat. In al doilea rand ne doream sa castigam acest concurs pentru a intra in comunitatea Hub si in programul de mentorat de care vom beneficia in urmatoarele 3 luni.Cu banii castigati la Impact Social Award vom achizitiona materie prima pentru a reconditiona un anumit numar de biciclete, ne vom promova si ne vom crea un site.