Amintiri din fata blocului

Amintiri din fata blocului

Pe strada Dr. I. Cantacuzino din Brasov eram 5 copii. Unul eram eu, doi erau fratii mei, altul era Rares si altul era Vlad. Atat. In rest doar doamne si domni in varsta carora le spuneam "saru'mana". Am crescut la casa, intr-un cartier cu putini copii si multi pensionari. Ne jucam si noi mult pe strada, tenis de picior de obicei, dar parca mereu am simtit lipsa unei gasti mai mari, cum vedeam ca au colegii care stau la bloc. Noroc cu copiii de pe strada bunica-mii, ca am invatat si eu un Tara, tara, vrem ostasi, un Ratele si vanatorii sau o Ascunselea prin padure, care tinea ore intregi. Vremuri bune, ce sa mai zic, nu ma faceti acum sa incep sa le dau pe alea cu copilaria, cea mai frumoasa perioada a vietii.

Probabil nostalgici si ei dupa verile alea petrecute pe strazi, cu genunchii juliti, doi baieti, publicitari acum, s-au gandit sa documenteze jocurile copilariei noastre (generatia aia care a vazut primul calculator prin liceu) si sa le stranga intr-o colectie frumos impachetata pe care au numit-o "In fata blocului". Vlad Tomei si Mihai Gheorghe au petrecut cam 2 ani amintindu-si si culegand de la prieteni si rude 55 de jocuri ale copilariei, pe care le-au ilustrat, explicat, transformat in cartoline si legat intr-un fel de dictionar explicativ pentru copiii din ziua de azi care, stim cu totii, nu prea mai stau pe afara. "In fata blocului" a fost lansata oficial pe 1 iunie si se poate comanda online. Mai jos ii gasiti povestea, spusa de autori.

Oamenii din fata blocului si jocurile lor preferate (de cand erau mici)
Suntem Vlad Tomei, copywriter la Propaganda si Mihai Gheorghe, art-director la McCann. Eu, Vlad, nu stiu daca aveam un joc preferat. De exemplu Flori Fete sau Baieti imi placea pentru ca le sopteam lucruri fetelor la ureche. Mihai zice ca el juca o treaba numita "Arace" - pe care acum ne dam seama ca nu am inclus-o in carte, nu stiu de ce.


Vlad Tomei


Mihai Gheorghe

Ideea
Ideea a aparut dupa mai multe discutii disparate cu diversi prieteni despre ce juca fiecare atunci cand era mic. Doar ca nimeni nu stia niciodata toata povestea, toate regulile si exceptiile. Si atunci am zis ca ar fi misto sa existe o colectie cu jocurile astea.

Publicul din fata blocului
Noua ne place sa spunem ca e o carte pentru copii, pentru parinti. E gandita ca o ocazie de a rememora nostalgiile frumoase ale copilariei pentru cei mari si ca un soi de "material didactic" pentru cei mici – doar ca la cei mici trebuie sa ajunga prin intermediul celor mari. Degeaba dai cartea asta unui copil din ziua de azi, trebuie sa-i arati tu cum statea treaba exact si sa colorezi cu povestile tale personale. Cartea doar te ajuta in toata ecuatia asta.

Cum au fost alese jocurile
Criteriul cel mai important a fost sa fie jocuri sau lucruri pe care le faceam in aer liber. De asta n-am inclus Tomanap sau Avioane. Am zis ca vrem "sa scoatem lumea afara din casa". Iar al doilea criteriu a fost sa fie jocuri pe care lumea nu prea si le mai aminteste. Iar de asta n-am inclus Fazan (care stim cu totii cum se joaca) si Trozbal, adica tenis cu piciorul (care, iarasi, stim cu totii cum se joaca).

Cum si-au impartit rolurile
Am lucrat impreuna la cam toate capitolele: am gandit obiectul impreuna, am facut logo-urile impreuna, structura textului, am ales culorile impreuna. Dar cand a fost vorba de pus mana si facut treaba, eu am lucrat mai mult pe texte iar Mihai pe layout-uri si design.

Ce e de gasit pe fiecare cartolina
Structura am vrut sa fie simpla si usor de urmarit. Fiecare cartolina e practic un soi de « ghid de utilizare » a jocului respectiv. Cu logo, ilustratii si text ajutator.

Promovare
Deocamdata am lansat pagina de Facebook, avem gata si un clip si site-ul de unde lumea poate sa comande cartea, iar pe langa astea mai avem niste parteneriate media ale caror detalii trebuie inca finalizate.

Unde gasim In fata blocului
O sa poata fi comandata de pe site-ul proiectului dupa care in cateva saptamani o sa fie si in librarie. Inca definitivam detaliile legate de cost. Stim sigur ca nu vrem sa depaseasca 100 de lei dar inca nu stim exact cat de mult sau putin sub 100 de lei o sa fie.

De ce au nevoie copiii din ziua de azi de o astfel de colectie
Asta zicem in prefata cartii. Ca nu vrem neaparat sa fim aia care arata cu degetul catre toti copiii care se joaca pe tablete acum. Pentru ca asta li se pare lor fun la fel cum si noua ni se parea fun sa jucam Capra. Sunt sigur ca daca mi-ar fi dat si mie cineva o tableta cand aveam 7 ani, cred ca innebuneam. Ca e fun. Doar ca poate fi fun si afara, la Lapte Gros sau la Castelul sau la Cornete sau la Elasticul.

Jocurile astea ne-au facut noua copilariile mai frumoase si credem ca merita sa le dam o sansa sa le faca la fel si pe cele ale copiilor nostri sau poate chiar pe ale copiilor copiilor nostri.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Propaganda

Vrem. Vrem mai mult. Vrem mereu mai mult, mereu mai inteligent, mereu mai nefacut, mereu mai special, mereu mai simplu si mai firesc. Vrem cu o incapatanare si o insistenta sacaitoare sa facem lucrurile cu cap si... vezi detalii »

Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related