Continuam seria articolelor despre cursuri creative din Bucuresti cu programul Erisma, un concept integrat de cursuri si ateliere de Leadership Creativ din cadrul Asociatiei Erudio. Cum indica si numele, cursurile se adreseaza liderilor de orice fel; conditia e sa fie interesati de dezvoltarea profesionala prin cultura si creativitate.
Proiectul s-a nascut cu creionul pe hartie, in bucataria care tinea loc de birou la vremea aceea Mihaelei Ginju (Director Executiv, Asociatia Erudio).
Mihaela e unul dintre oamenii multidimensionali, care te surprind prin repertoriul variat de interese in domenii aparent deloc compatibile. Este absolventa de Finante si are experienta de 10 ani in vanzari (IT si Telecom), dar mare parte din copilarie si-a petrecut-o pe scena sau la repetitii, continuandu-si activitatea in artele spectacolului si pe parcursul carierei profesionale, care a condus-o catre antreprenoriat.
Erisma – Leadership Creativ e un program de 11 saptamani, cuprinzand un modul de Arta Cultivarii prin filosofie si 4 module aplicative: scrierea creativa, tehnicile teatrale, autocunoasterea si vorbirea in public. De formarea liderilor creativi se ocupa actorul Adrian Titieni, scriitorul si filosoful Horia-Roman Patapievici, profesorii universitari Liviu Papadima si Ioana Parvulescu, si psihoterapeutul Mugur Ciumageanu.
O lasam pe Mihaela sa ne spuna mai multe.
Despre Mihaela
Am terminat ASE Facultatea de Finante in 1992 si am lucrat in vinzari in IT si Telecom vreme de 13 ani. Intre 2001 si 2006 am fost manager de vanzari. In 2006 am terminat un EMBA si tot in acel an am pornit pe drumul antreprenoriatului.
Ideea programului Erisma
Traseul meu profesional a fost dublat de o activitate sustinuta in artele spectacolului. Inca de mica am jucat in filme, am luat lectii de pian, vioara, chitara, am cantat solist sau in diverse coruri. Am stat pe scena cam tot atatea ore cite am stat in banca, la scoala. Am continuat in studentie, apoi dupa ce m-am angajat, impartindu-mi timpul: ziua la serviciu, iar seara la repetitii sau in spectacole.
Am vrut sa vorbesc lumii fara nici un complex ca artele si cultura ajuta in dezvoltarea calitatilor de leadership si duc la o mai buna conducere a unui business si, in speta, a oamenilor. Dupa cum va puteti imagina, sunt oameni care se indoiesc de complementaritatea celor 2 domenii. Dar sunt foarte multi cei care s-au inscris in program, simtind ca dezvoltarea prin cultura e o cale solida de crestere personala.
Echipa
Partenerii mei in Erudio sunt oameni pe care ii cunosc de multa vreme si pe care ii pretuiesc in mod deosebit. Ei sunt Adrian Stanciu, Liviu Papadima si Cosmin Alexandru. Adrian si Cosmin sunt consultanti de business, iar Liviu este profesor universitar de literatura romana. Lor le-am povestit despre ideea mea si alaturi de ei am dat forma completa programului.
Cand proiectul a fost gata, am cautat profesorii care sa-l puna in act: Horia Patapievici – filosofie, Ioana Parvulescu – scriere creativa, Adrian Titieni – tehnici teatrale, Mugur Ciumageanu – autocunoastere, si Liviu Papadima – vorbire in public. De fiecare profesor in parte ne leaga o profunda admiratie pentru ceea ce sunt si ceea ce au realizat in plan profesional, dar si un vis comun de a construi o lume mai buna.
Evolutia Erisma in momente
Primul moment important a fost acela cand am avut curajul sa vorbesc lumii despre ideea mea. L-am gandit cu creionul pe hartie vreme de 2 ani in bucataria care imi tinea si loc de birou. La un moment dat sotul meu, caruia ii povesteam aproape in fiecare seara cum decurge proiectul meu - pe atunci, imaginar - mi-a spus la un moment dat: "E gata! Nu mai vreau sa ascult vorbe, da-i viata!". Timida si foarte fastacita, am pus mina pe telefon si i-am chemat la o intilnire pe baieti. Adrian, Liviu si Cosmin au fost incintati de idee si si-au oferit imediat sprijinul.
Inca un moment de gratie a fost prima sesiune a programului. Pentru ca urma sa vedem cu ochii nostri daca tot ce am gindit pe hirtie se va potrivi cu asteptarile celor 26 de lideri care se inscrisesera in program.
La finalul primei serii a programului Erisma am primit cea mai frumoasa recunoastere a stradaniilor noastre: absolventii s-au constituit intr-o asociatie Alumni si au scris urmatoarea Carta.
Apoi, a fost criza din 2009. Atunci am simtit cu totii cum lumea din jurul nostru ne fuge de sub picioare. Am pierdut multe contracte in anul respectiv, dar am supravietuit. Cand in 2010 lucrurile au reintrat in normal pentru noi, marturisesc cinstit ca n-am gasit pentru asta nicio explicatie de business. Ci, mai degraba, una profund umana. In perioadele de criza, devine evident ca singurul lucru pe care ne putem baza suntem noi insine. Cu cit suntem mai buni, mai solizi pe dinauntru si mai apti de a ne sustine proiectele, visele, opiniile, cu atit mai multe sanse avem sa traversam momentele spinoase. Ba, chiar sa ne asezam pe creasta valului.
Public tinta
Erisma se adreseaza liderilor, celor care conduc echipe numeroase si diverse, care au adeseori nevoie sa se exprime in public, celor care ocupa pozitii ierarhice de varf in organizatii de orice fel si doresc sa conduca prin atragerea celor din jur mai degraba decat prin impingerea lor intr-o anumita directie.
In cei 8 ani de la lansare, prin programul Erisma au trecut 16 serii consecutive, la care au participat peste 350 de lideri din varii domenii de activitate din mediul de afaceri privat.Dintre absolventi, 71 sunt CEO/ presedinti/ vicepresedinti, 105 sunt directori, 85 sunt manageri, 65 sunt antreprenori si 16 sunt bursieri proveniti din ONG-uri.
Promovarea proiectului
La Erisma, cea mai puternica linie de promovare sunt absolventii nostri. Ei ne recomanda peste tot si o fac cu mult entuziasm. Puteti citi aici citeva dintre gindurile lor despre Erisma.
Ce nu a functionat pentru noi este reclama de tip banner.
Investitia initiala
In lumea educatiei nonformale nu sunt investitii initiale majore in bani, pentru ca nu operezi cu asset-uri, ci cu idei, concept si suma experientelor personale. Adica, ceea ce aduci intr-o afacere este ceea ce se afla deja integrat, traversat si inteles in mintea ta. Suma investita initial a fost una modica pe care am recuperat-o din primul an de activitate.
Preturile cursurilor
Pretul cursului (N.R. 3500 euro) a fost stabilit la nivelul pietei educatiei de varf.
Motivatia care duce proiectul mai departe
Este visul meu implinit. Cind am luat hotarirea sa devin antreprenor, mi-am dorit sa nu ma mai preocupe niciodata subiectul "a iesi la pensie". Am vrut sa lucrez in educatie atita vreme cit am sa ma simt in stare, fara limita de virsta, fara sa ma plictisesc, fara constringeri de orice natura.
Pe viitor
Suntem in curs de a face o noua propunere de program adresat liderilor in acest an. Curind o sa va pot da mai multe detalii.