Pe Alex Iacob l-ati putut urmari la televizor saptamana de saptamana gatind tot felul de retete interesante in cadrul show-ului culinar Top Chef, de pe Antena 1. Competitia de gatit s-a terminat cum nu se putea mai bine pentru Alex: a fost castigatorul sezonului al doilea. El apare in continuare pe micile ecrane, in cadrul emisiunii Junior Chef, unde copiii fac legea si felurile de mancare. Alex o sa fie si in juriul ultimei zile din Cupa Agentiilor la Gatit FLORIOL aromata de Coseli, sarbatorita cu Privileg Catering, savurata cu Staropramen si recomandata de Mega Image, asa ca publicitarii gurmanzi care vor concura la Kuxa Studio intre 9 si 11 aprilie ar face bine sa citeasca in continuare. L-am intrebat pe Alex cate ceva despre cum si-a descoperit pasiunea pentru gatit, despre sursele lui de inspiratie, dar si despre criteriile pe care le considera el cele mai importante cand judeca un fel de mancare.
IQads: Cum ti-ai descoperit pasiunea pentru gatit?
Alex Iacob: Aveam cam sase ani cand am inceput sa gatesc alaturi de mama. Apoi am urmat si o scoala cu profil gastronomic, la Neamt. Timp de trei ani de zile, cat am fost acolo, am facut practica in gatit aproape zilnic. In perioada aceea m-am hotarat ca telul meu in viata e sa fiu cel mai bun bucatar. Am continuat sa fac practica in domeniu si in timpul liceului si, cand am terminat studiile, am avut si primul contact cu bucataria din afara tarii: cea austriaca. Asa am si descoperit si ca nu imi place bucataria austriaca, dar imi place snowboard-ul. Dupa Austria a urmat Germania, unde am facut un stagiu la singurul restaurant cu specific paleolitic din lume, in Berlin. Calatoria mea prin bucatarii din strainatate se incheie in Spania, cu o serie de cursuri la Basque Culinary Center si un stagiu la restaurantul Mugaritz.
IQads: De unde iti iei inspiratia pentru retetele pe care le pregatesti?
Alex Iacob: Sa creezi cap-coada o reteta nu prea se mai poate, deci clar tot timpul se simte influenta anumitor surse de inspiratie: alti bucatari, mama... Eu ma inspir, de exemplu, de la Thomas Keller, un bucatar renumit care promoveaza bucataria avangardista. Imi mai place mult si Luis Andoni Aduriz, chef de la Mugaritz. In plus, tot timpul ii pun intrebari mamei, despre cum face, despre ce ingrediente sa mai folosesc. Ma inspir mult si din natura. Bucataria avangardista se bazeaza pe foarte multe ingrediente luate din natura, pe tot felul de flori si plante care nu sunt atat de comune: untisorul, salvia neagra, leurda.
IQads: De care fel de mancare esti cel mai mandru?
Alex Iacob: De cel care mi-a adus titlul de Top Chef: desertul pe baza de cartof dulce cu vanilie si ciocolata.
IQads: Care au fost cele mai mari temeri ale tale cand ai decis sa te inscrii la preselectiile pentru Top Chef?
Alex Iacob: Inca dinainte sa ma inscriu mi-a fost teama de esec. Am plecat la drum putin sceptic, nu stiam exact ce sanse am. La inceput nu-mi propusesem neaparat sa castig, dar voiam sa ajung intre primii 10. Cand am ajuns intre primii 10, am vrut sa ajung intre primii trei. Si tot asa. Bineinteles, am avut mare trac la inceput, dar m-am obisnuit incet-incet. Mi-am dat seama ca eram de fapt in mediul meu, in bucatarie. Cand m-au sunat sa imi spuna ca am fost acceptat m-am bucurat, dar in acelasi timp mi s-a facut si foarte frica. De cateva ori m-am gandit si sa renunt. Asta pana sa ajung in Bucuresti. Odata ajuns aici mi-am dat seama ca nu mai am cum sa dau inapoi.
IQads: Ce te-a surprins din culisele emisiunii?
Alex Iacob: Credeam ca o sa fie mai dura toata experienta. M-a surprins si ca in camara aveam multe dintre lucrurile pe care nu le gasesti chiar oriunde, cum ar fi sofranul sau anghinarea.
IQads: Cum ti s-a schimbat viata de cand ai castigat show-ul culinar?
Alex Iacob: Inca nu a fugit nimeni dupa mine pe strada sa-mi ceara autograful, cred ca m-au recunoscut cam 10 oameni. Situatia e alta la intalnirile bucatarilor, unde oamenii stiu acum cine sunt. Dar ma simt un bucatar mai bun. Si lucrez si pentru emisiunea Junior Chef.
Nu cred ca m-am schimbat foarte mult dupa emisiune. Incerc sa ma folosesc de atentia pe care o primesc ca sa promovez cat mai mult mancarea sanatoasa.
IQads: Planuiesti sa ramai in lumina reflectoarelor?
Alex Iacob: Am inceput din ianuarie filmarile pentru un nou show culinar, “Junior Chef”. Este o competitie de gatit la care participa doar copii. Nu ma asteptam sa fie atat de multi copii pasionati de gatit, care sa stie tehnici noi si termeni de specialitate.
IQads: Peste cinci ani de acum incolo unde te vezi?
Alex Iacob: O sa am restaurantul meu, ma gasiti acolo.
IQads: La ce astepti din partea felurilor gatite de publicitari la Cupa Agentiilor la Gatit?
Alex Iacob: Vreau sa vad creativitate, indrazneala si ma astept ca farfuriile sa fie cumva amuzante. O sa tin cont de cum arata, cred ca mai mult decat de gust. Dar ma astept ca si acesta sa fie macar bun, daca nu foarte bun.
IQads: Ce sfat ai pentru participantii la Cupa Agentiilor la Gatit?
Alex Iacob: I-as sfatui sa promoveze mai mult bucataria. Si sa aiba curaj, orice ar gati.