Odata ce-apuci sa fii un experimentalist, ramai asa si te apuci sa faci tot felul de proiecte mai altfel. Este si cazul Irinei Petrovici (Community Manager, Kubis Interactive) care a pus, alaturi de prietenii ei Calin Gheorghe si Liviu Hurmuzache, bazele unui club dedicat busurilor si broscutelor Volkswagen. Se numeste Autobaza si este un loc unde pasionatii de modelele mai sus numite pot admira frumoasele masini si, daca sunt si posesori, le pot gara peste iarna. Autobaza nu este insa doar un garaj sau un atelier, este o comunitate care ii incurajeaza pe cei care au prins microbul Volkswagen sa nu-l trateze, ci sa-l dea mai departe. Kubis va participa la Noaptea Agentiilor, dar in caz ca nu ajungeti pe acolo s-o intrebati pe Irina despre Autobaza, am rugat-o noi sa ne povesteasca mai multe despre proiect.
Irina Petrovici la job si pe langa el
Sunt aracet pentru experimentalist.ro. Lipesc oameni si proiecte faine de experimentalist.ro. Un fel de "community voice" care baga lumea creativa la idei. Sau ideile in lumea creativa, dupa caz. Mi se potriveste manusa misiunea, am privilegiul de a cunoaste tot timpul oameni extraordinari. Oamenii extraordinari = cei de la care ai ce invata.
Cand nu lucrez, alerg, fac drumetii, ma dau cu bicla on si off-road, incerc sa stau cat mai mult pe afara, sa haladuiesc prin natura, ascult multa muzica, merg la festivaluri si pun tara la cale cu plecare de la Autobaza. Pe net ajung destul de des pe Stereogum, NME – pentru muzici, pe The Guardian si ThinkOutsideTheBox pentru stiri, opinie si articole bune, pe Brainpickings si MyModernMet pentru inspiratie. Mai nou intru pe Coursera.org – o platforma excelenta de e-learning unde am facut un curs de Content Strategy, iar acum invat despre Istoria Rock’n’roll-ului. Si, bine-nteles, plec din si ma-ntorc la experimentalist.ro.
The Big Idea
Stiti cum iti dai seama care e cea mai simpatica masina din toate timpurile? Nu-ti dai. O vezi zambind. Si da, zic de clasicul, legendarul campervan VW.
Anul trecut am luat microbul de la un coleg si prieten care s-a apucat sa reconditioneze de la coaja un bus VW T2. - modelul T2 din 1975. L-a gasit uitat de lume in curtea unui batran si a simtit ca trebuie sa ii ofere viata pe care o merita. Povestea e lunga si continuaaaa. Ideea e ca busul locuieste acum la Autobaza – un spatiu pe care l-am deschis impreuna cu Calin Gheorghe si Liviu Hurmuzache (aka Pac) sa fie casa busurilor si broscutelor VW.
Autobaza este locul unde ne tratam de pasiunea pentru fiare, surubarim intr-un atelier dedicat, ascultam muzici bune si coacem evadari la drum lung.
Echipa de la Autobaza
Pac este membru fondator in VW Classic Club, organizator de multe adunari legendare in familia VW old-timers, sufletist posesor al unei familii VW din care fac parte broscuta “BoNboana dementa” din 1968, o Karman Ghia din 1960 zis si Sobolanul, Notch-ul Pem Pem din 1964 si busul T2A Cutie din 1970. Da, toate au nume, am zis ca fac parte din familie :).
Calin este seful de Autobaza. Cand nu surubareste la busul lui si e prin zona, sigur lucreaza ceva – face un raft, pune o priza etc. In curand va fi un om si mai ocupat pentru ca ne apucam de amenajare, organizam spatiul cu atelier, parcarea deja existenta, o zona de relaxare si musai o terasa, pentru ca a venit deja vremea de stat pe-afara. Suntem doi “freaksi” cu muzica asa ca ideea unui radio de Autobaza a venit de la sine. In curand ii dam drumul, iar Calin este de baza in proiect, fiind DJ cu state vechi la Radio Guerrilla.
Eu fac treaba de project management, evenimente si comunicare. Tin gospodaria cu input feminin si mai primesc ocazional job-ul de asistent de surubureala, cand baietii au nevoie de ajutor. Odata cu marea amenajare ma pregatesc sa particip la niste cursuri intensive de bormasina si varuiala.
Obiectivele proiectului
Nu am avut o viziune clara de la inceput, mi-a placut ideea de a fi in preajma masinutelor VW, de a explora aceasta cultura. Am cunoscut oameni care ne-au inspirat si lucrurile s-au legat, ne-am dat seama ca ne dorim sa avem un loc de intalnire, un cuib pentru pasionatii de VW classics. Am descoperit ca nu avem doar noi o fascinatie pentru aceste masini, ca ele au multi fani, oameni care, chiar daca nu o sa devina colectionari, si-ar dori sa le vada mai indeaproape, sa afle mai multe despre ele, sa fie in preajma lor. In viitorul apropiat ne dorim sa facem la Autobaza si un fel de muzeu, in care noi vom fi ghizii.
Cana de Autobaza, de Gabriela Popa
Si martisor de Autobaza, de Gabi Toma
Drumul catre Autobaza
Lansarea oficiala a fost destul de neoficiala. Anul trecut in decembrie, la o luna si un pic dupa ce ne-am mutat in spatiul de pe Energeticienilor 13-15, ne-am gandit sa facem o ciorba de fasole la ceaun. Hai, si un vin fiert. Si hai sa chemam si ajutoare la taiat zarzavat si la mancat. Am facut un banal eveniment pe fb si uite asa ne-am trezit la ciorba cu vreo 70 de curiosi/pofticiosi. A fost fain, s-a consumat tot, s-au facut schimburi de povesti cu masini, dar si de piese auto, s-a jucat badminton (suntem intr-o hala, daca nu v-am spus deja ;) ). Ciorba si vinul fiert au fost un succes si neaparat vom repeta meniul, la toamna-iarna. Acum suntem in plina primavara si ne pregatim sa inauguram terasa la o bere rece si sa zburdam catre munte, mare si meleaguri straine. Cand deschidem terasa, va asteptam pe la noi, iar daca vreti sa ne dati o mana de ajutor, si mai repede. Avem nevoie de voluntari!
Suntem la inceput, am trecut prin cateva luni de incubare in care am facut planuri. Acum planurile sunt pe hartie – cele de amenajare au fost imaginate de Biroul de arhitectura Zest Collective si Miruna Stoicescu – multumim, Ina si Miruna.
Promovare
Am folosit un mix imbatabil de Facebook + “din gura in gura”. Dupa cum ziceam, avem nevoie de ajutor cu amenajarea asa ca lansam in curand un proiect de crowdfunding.
Din luna mai veti putea asculta Autobaza Radio care, pe langa faptul ca va promova comunitatea VW clasics si Autobaza, o sa umple urechile cu multa muzica buna de luat la drum. Enjoy the trip!
Am avut colaborari cu cativa artisti care ne-au imbogatit universul de Autobaza cu viziunile lor personale. Avem deja cateva obiecte personalizate cum ar fi canile de Autobaza sau martisoarele pe care le-am impartit prietenilor si simpatizantilor.
Omuletii lui KITRA in vizita la Autobaza
Autobaza desenata de Matei Branea
Ce a ajutat proiectul sa creasca
Am primit un feedback extraordinar de la toata lumea. De fapt nu am intalnit oameni carora sa nu le placa broscutele si busurile de colectie. Iar de cand am pornit Autobaza am tot auzit fraza “vreau si eu o broscuta” sau “intr-o zi o sa am si eu un bus ca asta”. Pe mine m-a zapacit Karmann Ghia. Someday... :)
Planuri de viitor
In premiera va pot arata Autobaza din viitor, crescuta sanatos cu upcycling, sharing economy, munca si voie buna. Dam sfara in tara aici si acum: daca va prisosesc paleti, mash-uri, cauciucuri sau alte materiale care pot fi folosite in constructie, cautati-ne la Autobaza, aici sau pe mail. Odata ce ne aranjam vom da drumul la cursuri de introducere in Lumea fiarelor air-cooled, la ceaiuri pe patru roti si road trip-uri (dez)organizate. Primim si cu expozitiile, lansarile si cantarile. Si mai avem niste idei care se coc. Dar pana atunci daca ne gasiti un logo, trimiteti-l incoace si promitem un roadtrip cu busul pan’la mare cand vine vara.
Autobaza - amenajare imaginata de Zest Collective si Miruna Stoicescu
Irina Petrovici in alte proiecte
Sunt implicata in organizarea primului festival romanesc de muzici alternative la Londra. Ii spune fEAST. Se va intampla in octombrie si o sa ii aiba in line up pe Subcarpati, CTC, Robin And The Backstabbers, OCS, The Amsterdams si ROA. Principalul responsabil pentru acest proiect este Catalin Savin (head of Gazeta Romaneasca din UK), un roman londonez destoinic, grav pasionat de muzici si mare amator de muzici pe viniluri. fEAST-ul imi este foarte drag pentru ca potoleste setea romanilor din UK de muzici alternative si creaza o scena londoneza pentru muzica romaneasca – la The Garage unde se va tine festul, au cantat pana acum Arctic Monkeys, Green Day, Muse, Red Hot Chilli Peppers, Oasis si altii.
Poate in octombrie dam o tura cu busul pana la fEAST. Cine se baga? :)