Printarea 3D pentru Romania: colega de banca sau matusa pe care o vezi foarte rar?

Printarea 3D pentru Romania: colega de banca sau matusa pe care o vezi foarte rar?

“E ca si cand te-ai uita cum se topeste gheata”, a spus saptamana trecuta Meg Whitman (CEO, Hewlett Packard), referindu-se la viteza cu care se intampla procesul de printare 3D a unui obiect. O astfel de declaratie nu putea fi urmata decat de o promisiune mareata: prin iunie HP avea sa faca un anunt referitor la echipamentele pentru print 3D si sa dezvaluie cateva imbunatatiri tehnologice semnificative. Intre timp, compania si-a mai revizuit planurile si a decis ca marele anunt va fi facut de fapt in octombrie. De mentionat este ca HP are deocamdata cateva printere 3D in portofoliu, insa nu este un concurent important pentru companii precum Stratasys sau 3D Systems, care au in portofoliul lor echipamente atat pentru uz industrial, cat si pentru uz personal.

In contextul in care, la nivel global, se preconizeaza cresteri  ale vanzarilor de imprimante 3D de cel putin 90% anual, pana in 2017, atat pe segmentul industrial, cat si pe cel al utilizatorilor individuali, care este situatia in Romania? Am apelat la cineva care lucreaza in domeniu pentru a afla cateva informatii de baza despre piata de printere 3D din Romania: Claudiu Radoi (3D Sales Engineer, Z Spot Media). Z Spot Media este unul dintre furnizorii de imprimante 3D si materiale necesare printarii 3D.

IQads: Cat de mare e cererea in Romania pentru imprimantele 3D?
Claudiu Radoi: Cerere exista. Nu atat de mult cat am dori, dar exista. Sunt multi care se intereseaza si putini care cumpara. 

IQads: Care sunt cele mai cautate tipuri de printere 3D?
Claudiu Radoi: Cele mai cautate sunt printerele care folosesc material plastic ABS pentru ca sunt cele mai ieftine si au cele mai mici costuri de printare si mentenanta. De asemenea au si cea mai mare aplicabilitate. Sunt cautate si achizitionate de un public destul de variat, de la studenti pana la producatori pentru ca au aplicabilitate in zona hobby, office si industriala.  

IQads: Intre ce sume sunt cuprinse preturile printerelor 3D?
Claudiu Radoi: Preturile pentru astfel de echipamente incep de la 1000 EUR pana la 1.6 mil EUR si depind de tehnololgia utilizata, rezolutie, materialul folosit si volumul de printare. 

IQads: Consideri ca in Romania ar putea lua amploare fenomenul de print 3D? Am putea ajunge vreodata sa avem fiecare o imprimanta 3D acasa si sa ne producem tot felul de obiecte?
Claudiu Radoi: Cu siguranta va lua amploare. Totul depinde de atentia acordata de stat (care ar putea chiar sa faca cercetare in acest domeniu pentru tehnologii si materiale noi) si de absortia fondurilor europene si guvernamentale pentru investitii in domeniul imprimarii 3D. Sa aiba fiecare o imprimanta 3D acasa, nu cred ca se va intampla, insa cu siguranta aceste echipamente se vor gasi intr-un numar din ce in ce mai mare in casele romanilor, in birouri si in aplicatiile industriale in urmatorii 5-10 ani.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Branduri

Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related