De fiecare data cand ma uit peste vreun site de fotografie culinara ma simt ca sarmanul catel din experimentul lui Pavlov: incep sa salivez si sa inghit in sec chiar daca nu am nicio farfurie sub nas. Lucrarile lui Bogdan Cioc, fotograf si food stylist, au avut si ele acelasi efect, odata ce le-am descoperit pe site-ul lui. Povestea culinara cu happy ending a lui Bogdan se continua pe blog-ul lui despre gatit si in cadrul expozitiei LoveFood gazduita de cafenelele Lente. Si, dupa cum cred ca va asteptati deja, in randurile urmatoare.
Avem si noi o poveste plina de mancare aratoasa. Se numeste Cupa Agentiilor la Gatit FLORIOL aromata de Coseli, sarbatorita cu Privileg Catering, savurata cu Staropramen si recomandata de Mega Image si se va desfasura la Kuxa Studio intre 9 si 11 aprilie. Publicitarii gurmanzai mai au timp pana atunci sa compuna cantecele si slogane de sustinere pe care sa le strige cat timp cele 19 echipe inscrise gatesc.
Si acum, in loc de "a fost odata", o fotografie realizata de Bogdan Cioc:
IQads: Ce a fost mai intai: pasiunea pentru fotografie sau pasiunea pentru food styling?
Bogdan Cioc: Pasiunea pentru fotografie, in mod clar si indiscutabil. S-a intamplat in anul 1997, in timp ce eram student in anul 2 in cadrul Scolii Superioare de Jurnalism. Habar n-am avut ca ma pot exprima in imagine pana cand nu mi s-a pus un aparat de fotografiat in mana. A fost un noroc chior, dupa parerea mea, pentru ca as fi putut chiuli de la acel curs in mod repetat si astfel nu mi-as fi descoperit pasiunea.
IQads: Cum ai ajuns sa faci primii pasi in domeniul food styling-ului? De ce resurse te-ai folosit pentru a-ti cultiva aceasta pasiune?
Bogdan Cioc: Prin 2006 am inceput sa fiu interesat de domeniul culinar si, cum, practicam deja fotografia, mi-a fost la indemana sa incerc si acest domeniu. Initial nu gateam si mi-as fi dorit sa fiu doar fotograf, nu si food stylist, deoarece consideram ca nu am indemanarea necesara. Nevoia m-a impins sa pun mana si sa-mi aranjez singur mancarea in farfurie. Acum imi place atat de mult incat atunci cand nu sunt presat de timp, prefer sa lucrez fara ajutor.
Nu am urmat cursuri de foodstyling, sunt autodidact, in schimb mi-a placut sa trag cu ochiul la imaginile care se produc peste ocean de fotografi precum James Wojcik sau Ilan Rubin. Mi-au placut deoarece erau mai mult in zona de explorare vizuala, decat in zona descriptiva.
Una din lucrarile lui James Wojcik, fotograf de referinta pentru Bogdan Cioc
IQads: Ai proiecte fotografice realizate special pentru anumite branduri? Care sunt?
Bogdan Cioc: Da. Pizza Hut, Matache Macelaru, Munchies, Chocolat, Sarpele Roz. Cred ca mai sunt si altele, dar nu-mi vin in minte acum.
IQads: Ce e diferit cand lucrezi la un proiect pentru un brand de lucrul pentru un proiect personal?
Bogdan Cioc: Doua lucruri sunt diferite: timpul si specificatiile. Daca la un proiect personal iti inchizi telefonul si iti lasi imaginatia sa lucreze toata ziua pana cand esti multumit de rezultat, un job pentru client trebuie lucrat intr-un anumit interval orar. Trebuie sa colaborezi cu agentia si clientul pe toata durata sedintei foto si trebuie sa livrezi in parametrii briefului, deoarece proiectul face parte dintr-un anumit concept al brandului pentru care lucrezi.
IQads: Care sunt calitatile pe care trebuie sa le aiba un bun fotograf culinar?
Bogdan Cioc: Cea mai mare calitate, ca si in orice alta meserie, este pasiunea. Ca sa ajungi la performanta, trebuie sa dedici o cantitate mare de timp acestei activitati, iar daca nu o faci cu pasiune, mai devreme sau mai tarziu vei claca. O alta calitate, fara de care nu se poate, este curiozitatea, la fel ca in orice alta meserie. Ma repet, stiu, dar lucrurile seamana intre ele, valorile sunt universale. Nu orice fotograf bun este automat un bun fotograf culinar. Ca sa fiu mai exact, este esential sa cunosti subiectul pe care il fotografiezi. Eu sunt convins ca as face niste fotografii extrem de proaste la un meci de fotbal pentru ca nu am exercitiu si pentru ca nu cunosc absolut deloc domeniul.
IQads: Dar echipamentele folosite pentru fotografia gastronomica ce caracteristici trebuie sa aiba?
Bogdan Cioc: In ziua de azi, tehnologia a avansat atat de mult incat echipamentul a devenit irelevant. Pana si un telefon mobil poate produce rezultate satisfacatoare din punct de vedere tehnic. Mult mai important este ce fotografiezi, cum o faci si in ce lumina. Daca vrei sa inveti, poti sa incepi cu orice-ti pica in mana, sau ai pe acasa. Daca vrei sa o faci ca profesie, iti va trebui un echipament mai bun, iar aici intervin optiunea personala si bugetul. Incearca mai multe branduri si modele si vezi ce ti se potriveste, dar nu te afunda in detalii tehnice prea mult pentru ca vei pierde din vedere esentialul.
[Nota: Pentru cei pasionati de aparate si detalii tehnice, Bogdan povesteste mai multe despre asta intr-un articol de pe blogul lui ]
IQads: Dintr-o perspectiva tehnica, ce inseamna o fotografie culinara buna?
Bogdan Cioc: Nu exista o reteta tehnica pentru ca o fotografie culinara sa fie buna. Asa cum orice obiect poate sa devina arta, o fotografie gresita in punct de vedere tehnic poate sa fie o fotografie reusita din punct de vedere artistic, iar asta e valabil pentru toate genurile. O fotografie culinara buna este una care reuseste sa treaca peste logica privitorului si ajunge la partea primitiva a creierului, cu alte cuvinte provoaca o senzatie.
IQads: Cand e vorba de fotografia culinara, cat conteaza food styling-ul, cat modul in care e realizata fotografia si cat post-productia?
Bogdan Cioc: Depinde de rezultatul pe cere il vizezi, dar in general cel mai mult conteaza cum arata produsele si in ce lumina le pui.
IQads: Poti sa-mi dai doua exemple de ingrediente sau feluri de mancare care ies tot timpul bine in fotografii?
Bogdan Cioc: Cand vine vorba de mancare, cam toate ies bine daca le intelegi si ai o abordare coerenta atunci cand le fotografiezi. Pestele cred ca ofera destul de multe posibilitati de exprimare, din punctul meu de vedere, dar probabil spun asta deoarece imi place foarte mult acest ingredient. Este probabil mancarea pe care as lua-o cu mine pe o insula pustie. Vezi, nu am pretentii mari.
IQads: Din contra, fotografierea caror mancaruri sau ingrediente reprezinta o provocare si de ce?
Bogdan Cioc: Cea mai mare provocare, din punctul meu de vedere, sunt souffle-urile deoarece nu-si pastreaza forma mai mult de doua mintute de cand le scoti din cuptor. Dar asta este si farmecul lor.
IQads: Cu ce ingrediente iti place cel mai mult sa te joci si de ce?
Bogdan Cioc: Cred ca cele mai spectaculoase rezultate le obtii jucandu-te cu lichide, asta daca te tin nervii. Sunt foarte greu de stapanit, dar, cand in sfarsit reusesti, satisfactia este pe masura.
IQads: Trecem printr-o perioada in care dragostea pentru mancare si gatit e alimentata de tot felul de emisiuni de la TV. Crezi ca e doar un “food-craze” temporar, un trend?
Bogdan Cioc: Cred si sper din toata inima ca interesul pentru macare nu este doar o moda, ci va ramane. Mancarea este mult mai mult decat un mod prin care rezolvi senzatia de foame, este un liant social, este un lucru care iti influenteaza starea de spirit si modul in care arati. In definitiv, orice societate umana a inceput in jurul unei mese.