Book selfie is the new selfie

Book selfie is the new selfie

Victor Miron locuieste in Cluj Napoca si intr-o zi si-a schimbat poza de profil de pe Facebook cu ceea ce numeste el "un book selfie". Un book selfie e o poza pe care ti-o faci singur in timp ce iti tii in dreptul fetei o carte. Intr-un timp in care "selfie" e poate cel mai popular cuvant de pe planeta, constructia in care i se alatura si acest "book" nu poate decat sa bucure amatorii de literatura si fotografie. 

(Conceptul asta de fotografie nu e nou in peisajul nostru online. Anul trecut, Ioana Birdu a inceput, tot pe Facebook, "Oameni si carti", un proiect in cadrul caruia si-a fotografiat prietenii tinandu-si cartile preferate in fata.)

Insa Victor nu s-a oprit la poza de profil si a creat o intreaga comunitate, Cartile pe fata, prin care si-a propus sa promoveze cititul in randul romanilor. Primul pas: sa incurajeze cat mai multi utilizatori sa-si faca book selfie-uri. De aici pana la actiuni concrete, "in strada", a mai fost foarte putin.  Proiectul lui a ajuns in atentia lui Andi Moisescu si chiar a lui Emil Boc. Cum, cand si de ce, ne spune Victor mai departe.

In spatele cartilor pe fata
Echipa extinsa e formata din toti oamenii care au postat poze cu ei citind o carte. Echipa mai restransa e formata din Adela Muresan,  care a terminat Facultatea de Litere si are mari calitati de copywriter; Ioana Marian, Executive Director la Open Design and Print, are experienta in PR; Victor Miron, antreprenor (Service Auto Iovi, usetogether.com, appfavorit.es) si cei patru librari de la Libraria Bookstory: Emma Moldovan, Vasile, Ana-Maria si Victor. In viitor, echipa se va extinde, ni se vor alatura cei de la agentia de marketing Loopaa si unele personalitati culturale.

Ideea
De la inceputul anului m-am reobisnuit sa citesc mai mult (1-2 carti pe saptamana, 2-3 ore pe zi). La sfarsitul lunii ianuarie mi-am dat seama ca imi face bine sa citesc mai mult. Primul pas a fost sa imi pun o poza de profil pe Facebook cu mine si cartea pe care o citeam. Inca nu era vorba de o campanie, era doar un statement personal. Voiam sa arat ca ne reprezinta cartile mai mult decat freza sau culoarea ochilor. Pe urma lucrurile au luat amploare.

De ce cititul si nu alta activitate culturala?
Din mai multe motive. Cititul se adreseaza unui public mult mai numeros si oricine poate gasi o carte sau un tip de carti care sa ii faca bine. 

Actiunile de pana acum
Reducere la librarie pentru oamenii care au poza de profil pe Facebook citind o carte.
Primul service auto care da o carte la schimb cat ai masina la reparat.
Prima duminica din luna in care circuli gratuit cu autobuzul daca citesti o carte, in Cluj.
Stire de scandal cu Adrian Despot de la Vita de vie.
Andi Moisescu poarta tricoul cu ”book selfie is the new selfie”.
Imbraca personajul – un magazine online de haine ofera reducere clientilor care spun ce carte se potriveste cu un articol de vestimentatie.
Si urmeaza sa anuntam primul cabinet stomatologic anti-cariat unde primesti reducere daca dai check-in spunand ce carte ti-a adus zambetul pe buze.

Strategie
"We have a strategy, it's called doing things". Lasand gluma la o parte, principala noastra activitate presupune sa convingem oamenii sa posteze book selfie-uri, poze cu ei citind o carte. Restul vin spontan si toate presupun sa ducem cartea in fata oamenilor in moduri inedite si in locuri inedite. Speranta noastra e ca oamenii din comunitatea Cartile pe fata sa beneficieze (cel putin) de aceleasi reduceri ca studentii si pensionarii.

Feedback
Feedback-ul e mai pozitiv decat ne asteptam. Toata lumea e constienta ca e bine sa citim si multi sunt dispusi sa ne dea o mana de ajutor.

Mai departe
Cateva dintre ideile pe care le avem:
Lecturi sociale – in comentariile book selfie-urilor de pe Facebook, utilizatorii sa noteze pasaje din cartea pe care o citesc. Vrem ca sublinierile de pe carte sa se mute in retelele de socializare.
Altfel de depuneri la banca – in institutii financiare bancare sa existe banci de parc pe care sa se gaseasca carti.
Carte la recomandarea medicului  - intr-o retea de farmacii sau de clinici private, odata cu reteta sa primesti si o carte. Daca ai de stat in casa o zi sa iti dea Micul Print, daca ai de stat o saptamana sa iti dea Shogunul.
Daca nu mai pui mana pe volan, macar pune mana pe o carte – politistii sa dea cate o carte soferilor carora le iau permisele de conducere
Acesta e semnul – semen de carte pe care sa scrie ”daca astepti un semn pentru  a citi o carte, acesta e semnul”.

Si multe, multe altele. Speranta noastra e sa fim contactati de oameni si organizatii care sa ne ajute sa le implementam.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related