Easyfilm se pozitioneaza ca prima casa de productie video publicitara low-cost din Romania. Ce inseamna asta? Mi-am pus aceasta intrebarea si le-am facut o vizita, sa aflu mai multe. Cand am intrat in studioul Easyfilm, am descoperit cu totul altceva decat m-as fi asteptat sa gasesc. In loc de camere, stative, lumini si luminite, primul lucru pe care l-am vazut a fost un perete plin de tot felul de instrumente muzicale. “Aici inregistram muzica pentru reclame, sound-alike si chiar albume de muzica. Multi muzicieni si-au inregistrat albumele la noi, Costin Dumitrache ii cunoaste pe toti”, imi povesteste Mihai Grecea, fondator al studioului si gazda mea. Ajung sa il cunosc si eu pe Costin, inginer de sunet, compozitor, aranjor, producator de muzica pentru multe trupe rock, dar si pentru reclame, partener Easyfilm. “Costin se ocupa de partea de voci, compune muzica originala si muzica sound-alike”, il prezinta Mihai.
Sound-alike?
“Atunci cand vrei sa folosesti o anumita piesa celebra intr-o reclama dar drepturile de autor te-ar costa foarte mult, apelezi la sound-alike. Sunt bucati muzicale care seamana la limita legii cu piesele originale. Pare ca e aceeasi, dar nu e chiar asa”, imi explica Mihai.
Intram intr-o alta camera cu pereti izolati fonic, unde il gasim pe Paul Ticu, director de imagine si partener Easyfilm, cu peste 15 ani experienta in productia video. “Suntem trei oameni care am avut experiente convergente in zona de productie publicitara”, spune Mihai Grecea. Acum ca i-am cunoscut pe ceilalti doi parteneri ai Easyfilm, e timpul sa il cunosc si pe fondator.
“Primul meu contact cu publicitatea a fost in ’97, cand m-am angajat copywriter la OFC, devenita ulterior D’Arcy. Am mai lucrat apoi o perioada in McCann, pana mi-am fondat, in 1999, propria agentie: Adviser. In 2010 am renuntat la agentie si m-am intors la zona de video si film, care m-a pasionat dintotdeauna. La plecarea mea din Adviser, dinamica pietei de publicitate era negativa, lucrurile nu mergeau prea bine si, dat fiind contextul crizei, a trebuit sa ma gandeasc la un model de afacere care sa functioneze si care sa imi permita sa fac ce-mi place: creatie si productie audio-video-film. Asa ca am pus mana pe carte si am citit despre cum poti sa faci business in momente de criza, cum sa profiti de oportunitati, am tras cu ochiul la zona low-cost si am lansat Easyfilm, prima casa de productie video de calitate, dar pe model low cost. Asta se intampla in 2011.”
Asa isi incepe Mihai Grecea povestea Easyfilm, pe care o continua in randurile ce urmeaza.
IQads: De unde a venit ideea unei case de productie low-cost?
Mihai Grecea: Modelul Easyfilm incearca sa exploateze oportunitatile legate de criza si de contextul pietei: bugetele sunt din ce in ce mai mici, internetul are o dinamica din ce in ce mai mare, suportul tehnic pentru online e si el din ce in ce mai mare. Astazi, ca brand, daca nu esti prezent in online cu materiale video, esti plictisitor. Am incercat sa venim cu un serviciu care sa poata produce content video si pentru online, si pentru offline la un cost rezonabil, pastrand un nivel ridicat al calitatii pentru ca in zilele astea apar in online destule clipuri video de calitate indoielnica. Daca un client are buget pentru ATL si spoturi TV, este usor sa faca o adaptare pentru online, dar daca bugetul este mai restrans, trebuie sa gasesti alternative ca sa realizezi clipuri pentru online. Una din ele e Easyfilm.
IQads: Cum functioneaza modelul low-cost in cazul unei case de productie video?
Mihai Grecea: Nu poti transforma o companie intr-una low cost, ea trebuie sa se nasca asa. Totul pleaca de la modul in care gandesti o productie. Daca ai mijloace putine si iti propui sa realizezi ceva extravagant, nu o sa iti reuseasca. Atunci, pentru incadrarea intr-un buget scazut, se impun anumite limite legate de complexitatea scenariului, a povestii si a celorlalte ingrediente inglobate, precum actorii, scenografia sau recuzita. Productia low-cost lasa deoparte elementele extra, care pot aduce, la un moment dat, un plus de valoare materialului final, dar care nu sunt esentiale pentru atingerea obiectivelor de marketing. Este o politica de business no frills – impecabil tehnic si estetic, dar fara extravagante. Economia se face, intr-o mare masura, si la nivel de echipamente. Am achizitionat o varietate de echipamente suficient de mare incat sa nu fim nevoiti sa inchiriem, iar pe termen lung asta inseamna economii.
”Am imprumutat, pentru modul nostru de lucru, ceva si de la companiile aeriene: acolo, economiile se fac si prin felul in care negociaza preturile carburantilor. Ei incaseaza banii in avans pentru a putea profita de cele mai bune oferte la carburanti. Principiul platii in avans il aplicam si noi, si functioneaza. Spre deosebire de cum e cutuma in piata, nu acceptam termene de plata foarte lungi din necesitatea de a rula banii. Cand comunici in maniera low cost, conteaza foarte mult ce ai de spus ca sa iti functioneze campania.”
IQads: Cum au primit oamenii propunerea unei case de productie video low cost?
Mihai Grecea: Agentiile cu care am lucrat pana acum au inteles modelul si chiar apreciaza genul asta de abordare care vine ca un avantaj si pentru ei. Judecand dupa calitatea reclamelor de la televizor, majoritatea acestora ar putea fi realizate low cost. Nu spun ca sunt productii proaste, dar sunt destul de simpliste. Foarte rar gasesti o productie laborioasa, cu detalii de finete. Cred ca unul dintre motivele plauzibile pentru care ele nu sunt low cost il reprezinta actorii cunoscuti, care, evident, au fee-uri mai mari decat cei care se afla la inceputul carierei. Desigur, productia low-cost nu se preteaza pentru toate tipurile de clienti sau proiecte. Facand din nou o paralela cu modelul companiilor aeriene low-cost, realizarea unei campanii low-cost pentru un brand mare international e la fel de incomoda ca un zbor peste ocean la economy class.
IQads: V-ati pus problema ca ati putea fi perceputi ca oferind servicii de proasta calitate?
Mihai Grecea: Evident ca te gandesti la asta. De aceea, la intalnirile cu clientii prezentam intotdeauna optica de la care pornim: faptul lucram cu profesionisti, folosim echipamente de top si facilitati de post productie de top, iar costurile sunt foarte atent controlate prin adaptarea scenariilor. Le explicam clientilor limitele si ca produsul finit poate ca nu e intotdeauna spectaculos ca poveste, dar va arata intotdeauna impecabil tehnic.
IQads: Ce tip de clienti apeleaza la serviciile Easyfilm?
Mihai Grecea: Pana acum nu am apucat sa lucram cu agentii foarte mari, din top 5, dar am lucrat cu agentii din grupurile lor. In faza asta lucram mai ales cu agentii mici si medii, cu agentii de PR si de online. Agentiile mari care au clienti internationali si bugete mari sunt interesate mai putin de zona asta. Clientii mai mari cauta sa se mentina in zona low cost pentru proiecte mai mici, legate mai mult de online. Marile proiecte ATL se vor face in continuare intr-o maniera in care e mai importanta miza de production value adaugat decat costurile.
IQads: Din ce zona vin cele mai multe comenzi de proiecte?
Mihai Grecea: Momentan lucram constant pentru HBO, mai exact producem o emisiune online – HBO Cinema Wall, care e difuzata pe site-ul hbo.ro si distribuita prin pagina de Facebook a HBO Romania. Mai lucram filmulete de prezentare, microdocumentare branduite si spoturi video. Creste zona spoturilor, in special pentru zona de viral si de content video pentru online, inclusiv pentru aplicatiile de Facebook. Pe partea de sunet lucram destul de multa muzica pentru reclama, mixaje pentru reclama si film si in curand vom folosi si sistemul 5+1, pentru a putea realiza reclame care sa fie difuzate in cinema.
IQads: Cum suna briefurile pe care le primiti?
Mihai Grecea: Briefuri foarte ferme nu am primit niciodata. De obicei sunt “protoscenarii” pe care le discutam cu clientul si apoi le adaptam si venim cu un treatment. Pana acum am avut rar cate un scenariu riguros pe care sa trebuiasca sa-l decupam la milimetru. In momentul in care stii ca vrei sa pastrezi scenariul ca atare si dispui de resursele necesare, atunci intervine o alta abordare. Dar daca nu dispui de resurse foarte multe si vrei sa iasa totusi o ceva foarte bun, atunci ajungem in zona in care lucram noi, unde nu exista briefuri foarte ferme, ci elemente clare care trebuie evidentiate, si niste informatii esentiale care trebuie transmise. Este momentul in care incepe un intreg ping pong dinamic si distractiv cu agentia, pana ajungem la un rezultat care sa ne placa amandurora.
IQads: Ati avut neintelegeri cu cei din agentii din cauza limitarilor impuse de modelul low-cost?
Mihai Grecea: Multe dintre proiectele low cost sunt regizate de mine, apoi filmate si montate de echipa noastra. In lucrul cu agentia, incepem prin a le prezenta coordonatele si reusim sa cream impreuna scenariul. Faptul ca si eu, si colegii mei avem experienta cu agentiile ne ajuta sa intelegem ratiunile din spatele unei campanii si ale unui demers creativ astfel incat sa venim cu input pozitiv si sa nu fim simpli executanti, fara a ne implica, totusi, intruziv in campanie. Genul acesta de proiecte necesita multa creativitate, atat din partea clientului, cat si din partea agentiei. De obicei, clientii aleg sa filmeze dupa scenariul creat de agentie, fara sa-l modifice in vreun fel si fara sa tina cont ca ar putea economisi . Noi, fata de alte case de productie, vorbim o alta limba cu agentiile, incercam sa le aratam la ce pot renunta pentru a se incadra intr-un buget mai mic.
IQads: Agentiile sau clientii – cine intelege mai bine importanta costurilor reduse?
Mihai Grecea: Este o chestie de comunicare si de incredere, iar increderea se castiga. Incepem cu un proiect mai mic care are si o miza mai mica, si de multe ori clientii sunt surprinsi. De exemplu, anul trecut am luat un premiu la Webstock impreuna cu Carnation Group pentru clipul online produs pentru Delaco. Agentia lucrase deja proiecte online pentru acel client si voia sa intre in zona de continut online. Cautau o idee simpla si isi doreau un demo pentru a-l convinge pe client sa faca un video online. Zis si facut, in cateva zile agentia, cu ajutorul nostru, a creat clipul. Clientul a vazut spotul gata filmat, i-a placut si totul a iesit bine. Deci poti sa-l convingi pe un client ca se pot face lucruri faine si low cost in online, mai ales ca asta e o zona emergenta.
IQads: Cum va arata viitorul pentru casele de productie video? Crezi ca se vor inmulti cele pe model low-cost?
Mihai Grecea: Easyfilm este un business gandit pe termen mediu, daca nu chiar lung. Odata cu evolutia tehnologiei se observa o evolutie si pe piata de productie. In Romania lumea e inca ramasa in urma, mai ales ca mentalitate. Majoritatea cauta camere sofisticate si scumpe, echipe mari de productie, insa nu va mai fi asa la nesfarsit.
”In strainatate, pentru proiectele nu foarte complexe, exista un trend care a luat amploare: cel al regizorilor care lucreaza de acasa, care sunt si editori, fac post-producatie - un fel de one man show. In Romania aceasta e o zona pe care nu o ocupa nimeni la modul rezonabil, si noi vrem s-o crestem, in maniera low cost profesionala. Am fost primii care am adoptat un model low cost in mod constient si cu metoda. Vom vedea ce va mai urma, depinde mult si de cum va evolua industria comunicarii in general.”
IQads: In functie de ce criterii va achizitionati echipamentele pentru a pastra modelul low cost?
Mihai Grecea: Echipamentele de lumini si de sunet au o durata de viata mai mare. Dinamica importanta este in zona camerelor de filmat. De doi ani de zile deja sunt revolutii dupa revolutii pe piata camerelor de filmat. Am fost primii care au folosit in Romania, camere Blackmagic, echipamente care se constituie in rivali importanti - in maniera low cost, accesibila - pentru producatori celebri si scumpi de echipamente. Alegem tehnologii de top care vin la preturi rezonabile, incat sa putem mentine nivelul pe care ni l-am stabilit. Revolutia low cost se intampla si pe piata producatorilor de camere de filmat.
IQads: Care este cea mai mare problema a industriei de productie publicitara din Romania?
Mihai Grecea: Din punctul meu de vedere, cea mai mare problema o reprezinta termenele de plata intarziate, faptul ca banii, chiar daca sunt putini, circula greu. Productia e un business in care sunt implicati oameni, fiecare cu nevoile lui, pe care nu poti sa-i amani foarte mult cu plata. De aceea pentru noi e important sa avem termene scurte de plata. E nevoie de o anumita dinamica in directia asta. Ori in piata deja a devenit obisnuinta sa se plateasca foarte greu.
"Am fost pe cale sa refuzam un proiect din cauza termenelor lungi de plata, dar am ajuns la un compromis. Mai refuzam proiecte in care nu credem. Preferam sa nu ne apucam deloc decat sa lucram la un proiect fata de care avem indoieli majore ca va reusi sau ca e bine gandit."
IQads: Va inspirati din strainatate cand vine vorba de tehnici, artificii de productie?
Mihai Grecea: Suntem atenti la ce se produce in afara, evident. Modelul nostru implica insa niste limitari. Afara, unde sunt bugete mari fata de cele din Romania, se lucreaza cu post productie foarte laborioasa si spectaculoasa. Dar pentru low cost trebuie sa lucrezi cu povesti destepte, amuzante, simple, filmate impecabil. In momentul in care avem efecte speciale, compozitari de imagine, filmari complexe, deja iesim din zona noastra. Putem face, dar nu mai este core business, e o zona in care intram in competitie cu playeri importanti de pe piata care fac asta deja bine de mult timp. Ne uitam la trendurile din afara, evident, dar nu pot spune ca ne inspiram pentru o maniera de lucru.