Seria de articole [Superscriitori] ii prezinta pe autorii textelor nominalizate si castigatoare la a treia editie a Premiilor Superscrieri. Luiza Vasiliu a castigat locul II la categoria Opinie pentru articolul "Uniti salvam", publicat in Dilema Veche in luna septembrie. Articolul vorbeste despre lupta unei generatii cu un proiect in care nu crede si cu etichetarea, si poate fi citit integral aici. Luiza a primit si o nominalizare la categoria Eseu pentru articolul “Imi place Smiley”, publicat in noiembrie 2012 in Decat o Revista.
Momentele in care simti ca munca ta conteaza cel mai mult
Cind imi spun altii ca ea conteaza, si nici macar atunci nu-i cred pe cuvint. Sint destul de suspicioasa, am impresia ca exista foarte putine lucruri in lume care conteaza cu adevarat.
Subiectele care te fac sa te pui pe treaba
Sint lenesa, amin, imi gasesc scuze. Dar ma activez uimitor de repede cind vine vorba de subiecte pe care nu le stapinesc, de zone slab luminate. Tot ce ma expune nesigurantei e binevenit. Tot ce nu inteleg ma face sa vreau sa scriu.
Cu ce gand pornesti cand pui primele randuri in word
Ia sa pun eu mai bine o piesa pe Facebook.
Starile prin care treci pe masura ce scrii un articol de care sa fii multumit la sfarsit
O combinatie de enervare, infatuare si disperare.
Cum arata o superscriere
Un text atit de bine scris incit nu vrei sa schimbi nici o virgula. Un text pe care insisti sa-l dai mai departe. Un text care te face sa-l suni pe autor si sa-i spui cit de mult ti-a placut (asta e din Salinger, dar o tot repet pentru ca mi se pare esentiala). Un text despre care simti nevoia sa vorbesti cu prietenii tai.
Obiceiuri in timpul scrierii
Nu pot sa scriu in liniste, asa ca ascult muzica, radiouri online (fip sau bbc6 sau, mai nou, eclecticfm) sau bag pe listenonrepeat.com piese pe care le las sa curga de 100 de ori la rind. Repetitia, in loc sa-mi faca creierul praf, mi-l pune in miscare si nu-l lasa sa se opreasca. Lucrez bine in baruri si cafenele, dar mi-e prea lene sa-mi car laptopul in oras. Asa ca ramin acasa. Pe birou e dezastru (cani, stilouri, poze, carti, creme, cabluri, carnetele, insigne, spray pentru mobila, acetona, o pisica).
Cat de des ti se intampla sa ai indoieli pe masura ce scrii un articol si cum le depasesti
Cam de un miliard de ori. Nu cred ca le depasesc niciodata de tot. E bine sa lasi citeva indoieli in text, il pastreaza viu.
Unde se incadreaza articolele care s-ar putea numi superscrieri in presa actuala
Sint exceptiile, acel unu la suta care face presa sa mearga mai departe.
Ce ai invatat scriind textele premiate si o sa aplici in celelalte articole
Din unul dintre ele, am invatat sa nu fiu niciodata suta la suta convinsa ca am dreptate. Din celalalt, am invatat ca snobismul (inclusiv al meu) e o mare porcarie.
Cum arata jurnalismul in care crezi
Un jurnalism care e in slujba oamenilor. Si care face putina ordine in lumea din jur.