Lui Andrei Gurau ii merge bine in Slovacia, daca ne uitam la premiile luate, ultimul fiind pentru Copywriterul Anului, si sunt multi publicitari carora trebuie sa le dea o bere si-un cui pentru asta.
Decizia de a pleca la o agentie din afara
Am plecat cumva de pe marti pe miercuri. Am dat un search pe google images, am vazut ca sunt oarecum si ei tot oameni (strazi, munti, castel), m-am urcat in avion, intr-o ora jumate eram la Viena, peste 45 de minute, Bratislava. Cine are nevoie de motive? Nu vreau sa ranesc sentimentele nimanui, asa s-a legat.
Drumul pana la primul job intr-o agentie straina
Asta e primul meu job "afara". Nu l-am obtinut greu ca proces; un telefon, un chat, un skype si gata. In schimb a contat faptul ca aveam niste ani de publicitate in spate, niste premii mai mari si mai mici, locale si internationale, si un portofoliu destul de prajit si variat pe care l-am pus la punct inainte sa plec. Perseverenta si oamenii cunoscuti sunt egale cu zero daca vrei sa ajungi copywriter intr-o tara in care nu vorbesti limba. Premii - Portofoliu - Tu.
Cel mai bun moment pentru o astfel de schimbare
Noi avem un sistem pervers de minunat in tara. Merita invatat inainte sa pleci. Daca nu, perioada potrivita ar fi intre 0-3 ani, inainte de gradinita. Romania e cea mai misto tara pe care o stiu, dar din cand in cand trebuie s-o vezi si printr-un hublou de la 10.000 de metri.
Definitiv vs. temporar
Am plecat ca sa invat sa fac lucrurile mai bine decat le faceam inainte. E un proces care poate continua oriunde, si in Bacau, si in Bali.
Lectii pe care le primesti doar lucrand in afara
Am aflat ca se poate face creatie si fara panica.
Lucruri bune si neasteptate care s-au intamplat dupa plecare
Am descoperit ca Facebook e indispensabil de inutil.
Lucruri nasoale si neasteptate care s-au intamplat dupa plecare
Ma asteptam ca singuratatea sa fie grea, dar nici in halul asta. Iarna trecuta a fost sange.
Avantaje cand lucrezi in afara Romaniei
Sistemul de transport feroviar european. E incredibil in cate locuri poti ajunge in doar cateva ore.
Dezavantaje cand lucrezi in afara Romaniei
E foarte usor sa cunosti oameni, dar foarte greu sa-i numesti prieteni. Daca ai o zi proasta, nu prea are cine sa te scoata din c*c*t la o bere si'un cui.
Ce trebuie sa stim despre JANDL
E o agentie independenta din Slovacia. Anul asta a iesit pe primul loc peste alti giganti cu nume sonore, atat la creativitate, cat si la eficienta. Are mai putin de 50 de angajati si filozofia e: "vrei atat? ia cu 400 mai mult, ca sa fie bine pentru toata lumea". E o chestie care la noi nu se practica si, din pacate, tiganeala asta pe salarii aduce multa mizerie in jumatatea stanga a creierului. Aici mentalitatea de management e sa sacrifici niste bani ca sa nu te doara capul in urmatorii doi ani, ceea ce mi se pare excelent.
Cateva cuvinte despre autor si oamenii catre care se duc multumirile
Lucrez de vreo 6 ani, am plecat acum un an si jumatate. Am lucrat la Starlink in Leo Burnett, care a devenit mai tarziu Bigger. Respectele mele pentru Stefan Voloaca, primul meu director de creatie, omul care m-a invatat ca daca iei smantana la ciorbica, n-are rost sa lasi bacsis. Apoi am plecat la GMP, unde l-am cunoscut pe Stefan Vasilachi, baiat cu sufletul de aur pe care o sa-l iubesc pana mor. Apoi, dintr-un gest de profunda rebeliune, am plecat pe jumate din bani la Violet, unde am incercat sa ridic agentia cu Razvan Mihai, un fost coleg din Bigger, smart pe brand, brici pe strategie. Dupa un an de Violet, munca a inceput sa ne f*ta prietenia si am plecat la Publicis, unde am lucrat in mare parte pe Orange si Politia Romana. Acolo i-am avut ca sefi pe Silviu Nedelschi si Vali Petridean, niste super baieti care tineau steagul sus pe un brand aproape imposibil. Big up! Si, cireasa de pe tort, the boss of it all, Razvan Capanescu, cel care mi-a aratat exact care e mersul la nivel local si international; cine, ce, unde, cum, premii, portofolii, festivaluri, business, coi si diplomatie. Chapeau, Razvan! In Slovacia l-am avut ca director de creatie pe Eugen Suman, cel mai obiectiv judecator de creativitate din cati mi-a fost dat sa vad, si pe artul lui, Pavel Fuksa, un copil creativ in corpul unui director de creatie, talent nativ, cu un umor si o abordare pe care nu o pot descrie in cuvinte safe for work. Love pentru amandoi, baietii sunt in Praga acum si incearca sa aduca aur pentru Y&R, le tin pumnii. Acum am un director de creatie austriac, Bernd Fliesser, un om cu multa publicitate in spate, cu trucuri gen new old school pe care inca le invat, si Alex Strimbeanu, un roman cu coi si idei, venit direct pe treaba, care aseara a luat un bronz si un silver pentru Romania la Eurobest. Bravo man!
Nu uita, daca n-ai echipa, n-ai valoare.
Catalin Burcea, primul meu art, momentan artist contemporan, omul cu care am castigat primele premii si langa care am facut cea mai arta-publicitate. Vremuri bune.
Florian Nistor, baiat cu principii din vest, omul care pe cele mai panica briefuri scoate cele mai cool rezolvari, in cel mai scurt timp. Eficienta 110%.
Ionut Popescu, artul meu de electorale, munceste cat 4 si e slab cat jumate de copil. Omul care mi-a adus prima nominalizare la Cannes. Love, Ionuchis!
Alexandru Filoteanu, un prajit si jumatate, miserupist convins, mai liber ca pasarea cerului. Sigur stiti tricourile lui, pudicilor.
Raluca Bararu, doamna de fier a publicitatii romanesti. A doua nominalizare la Cannes, sarut mainile etern. Tell Igor I said hi.
Razvan Mitoiu, singurul Hellboy in viata, in continuare artul meu de peste hotare. Ar fi suta la suta perfect, daca nu ar avea o enzima in ficat care ii proceseaza alcoolul instantaneu. Da, nu se poate imbata, la modul niciodata, dar eu il iubesc asa cum e.
Big up Bogdan Danailescu, Cristian Anton, Raducu Mucu si toti ceilalti care au facut sa se intample minuni in Photoshop. Respect total pentru sefii de agentie care inca pompeaza bani ca sa produca idei. Si dragoste pentru toate femeile muze. Stim cu totii ca daca n-ar fi ele, n-ar mai fi nimic. Sarbatori fericite!