Cehov e online

Cehov e online
Imagine din spectacolul Ursul de A.P. Cehov in regia lui Mihai Dontu

Am citit recent pe undeva prin online-ul asta romanesc, plin de lucruri mai mult sau mai putin inteligente, ca teatrul e inutil. Nu sunt de acord. Teatrul e grozav, va spun sigur. Poate sa te faca sa razi, sa plangi, sa te zvarcolesti pe scaun, sa-ti pui intrebari, sa-l visezi noaptea. Mai mult ca orice film de la Hollywood. Cam ca filmele europene. Si in cazul asta, pentru mine cel putin, e destul de clar ca are o insemnatate importanta, macar asa, la nivel individual. Si daca nu ati aflat asta singuri, pe propria piele si pe propriile trairi, va invit, desigur, sa o faceti. Si pentru ca nici macar nu vreau sa va pun sa iesiti din case pe frigul asta, sa mergeti pana la cel mai apropiat loc unde se joaca, va vand un pont: puteti sa vedeti teatru intr-o sala virtuala, chiar din fata monitorului. Da, teatru romanesc pe o platforma romaneasca. e-Theatrum se numeste si a pornit la initiativa unor oameni buni de la Suceava. Un site pe care platesti un bilet, te asezi confortabil in scaun si asisti la spectacol. In program gasim momentan, printre altele, niste Cehov. E bun Cehov, va asigur si de asta. Dar o las pe una dintre fondatoarele proiectului sa ne spuna cum sta treaba cu teatrul pe net:

Cine sta in spatele ideii
Catalina Biholar, 26 de ani, de prin 2005 am inceput sa cochetez cu televiziunea. Cu timpul, adica dupa aproximativ doi ani, a devenit full-time job, iar din 2009 conduc redactia unei statii locale de televiziune din Suceava. Serviciul e si una dintre marile mele pasiuni, si o spun cu bucurie, pentru ca putini se mai pot lauda azi ca muncesc cu drag.

Ideea
Ideea a aparut anul acesta, prin primavara, in cei 40 de kilometri pe drumul de la teatrul din Botosani pana la orasul-fara-teatru Suceava. Ne-am gandit ca de ce n-am putea sa aducem mirajul teatrului aproape (am imprumutat expresia asta de la Constantin Chiriac, directorul Festivalului de Teatru de la Sibiu) de fiecare vorbitor de limba romana, oriunde s-ar afla el. Si cum poti face asta daca nu prin Internet?

Vor romanii teatru pe net?
Aproximativ o treime din orasele mari din Romania nu au teatre sau macar infrastructura pentru teatru, iar acest lucru se reflecta si in gradul de interes catre aceasta forma de cultura. Nu e un secret pentru nimeni ca spectacole cu nume mari nu se mai joaca in Suceava din cauza ca nu se vand bilete. Impresarii incearca, dar nu e vina lor ca publicul nu are educatia si obisnuinta de a merge la teatru, asa cum se intampla in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi sau chiar Botosani. Nici publicul nu e, neaparat, vinovat. Noi ne-am incapatanat sa intrerupem, prin proiectul nostru, ani intregi in care cultura a fost lasata la coada intereselor celor care ne conduc si sa incercam, cu pasi marunti, sa o repunem acolo unde ii e locul. Sigur ca e in natura unor oameni sa fie reticenti la nou, insa e-Theatrum este un proiect pe care il vedem cum creste si care va da rezultate pe termen mediu si lung.

Echipa
Suntem o mana de oameni si foarte multi colaboratori. Cezar Paun este unul dintre parteneri. Cezar are si el background in media, iar pana la e-Theatrum, principala lui preocupare era casa lui de productii de televiziune in Suceava. Acum, prioritatile s-au schimbat.

Ce v-ati propus
Am spus-o: sa intrerupem sirul anilor in care cultura a fost lasata la coada intereselor celor care ne conduc si sa incercam sa o repunem acolo unde ii e locul. In plus, cred ca vom ajunge pana acolo incat vom imbunatati vizibilitatea teatrelor si a actorilor romani atat printre romanii din tara cat si in randul celor din strainatate si chiar sa ajutam la schimbarea finantarii meschine a culturii si a oamenilor de cultura din Romania. Actorii din teatrele de stat sunt bugetari si stim cu totii ce inseamna asta.

Etape
Am trecut foarte repede la treaba, ca sa nu se raceasca ideea. Au fost discutii cu tot felul de oameni implicati in sfera teatrala, din mai multe zone ale tarii, dar nu parea ca intelege nimeni ce vrem si ce oportunitati apar si pentru ei. Pana la un moment dat cand, aflati foarte aproape de casa, in biroul domnului Traian Apetrei, directorul Teatrului National ”Mihai Eminescu” din Botosani, el ne-a spus, si n-o sa uit niciodata: ”E o idee care macar sa nu te lase sa dormi noaptea!” De aici, toate usile au ramas deschise.

Promovare
Retelele de socializare au fost primele canale, iar reactiile publicului au fost extraordinare, neasteptate. Foarte repede au aparut oportunitati de interviuri, filmari pentru reclame TV, campanii pe site-uri specializate si sper sa nu ne oprim aici. Ne gasiti pe pagina noastra de Facebook.

Momente dificile
Daca e in firea ta sa te impotmolesti, o faci oricum. Suntem incapatanati si invatati sa gasim solutii. Momentul cand directorul teatrului din Botosani a girat pentru noi a fost extrem de important. De acolo, fiecare reactie, fiecare raspuns pozitiv, fiecare noua colaborare ne-au demonstrat ca suntem pe drumul cel bun. E un proiect care creste natural, firesc si e bine asa. Credem ca daca ar creste viral, la fel de repede va disparea.

Feedback si parteneriate
Feedback-ul publicului, chiar din primele zile de lansare, a fost mai mult decat incurajator, iar noile parteneriate care s-au transformat in cele mai multe cazuri, daca nu chiar in toate, in prietenii, ne-au aratat ca atat oamenii din lumea teatrului cat si publicul au nevoie de e-Theatrum.

Monetizare
Spectacolele se comercializeaza in sistem pay-per-view, desigur, fara posibilitatea de a fi descarcate pe computer. Ne gandim sa introducem si un sistem de abonamente.

Cat de greu e sa monetizezi
Investitia initiala nu este deloc de neglijat, la ea se adauga costurile de productie ale fiecarui nou spectacol, iar cultura, stim cu totii, nu aduce incasari spectaculoase. Este greu, dar, nu-i asa, ce lucru frumos se face usor?

Evolutie in viitor
Incet, sigur si stabil. Am schimbat lumea, iar publicul incepe sa inteleaga asta!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related